Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +4 °C
Skaidrs
Sestdiena, 19. oktobris
Drosma, Drosmis, Elīna

Ziemeļu dominanci turpina Torkildsens

Divas zelta medaļas divos piegājienos — tā var teikt par norvēģu šķēpmetēja Andrēasa Torkildsena uzstāšanos pasaules lielākajā sporta forumā. Pirms četriem gadiem Atēnās izcīnītajam olimpiskajam čempiona titulam 26 gadus vecais šķēpmetējs vēl vienu pievienoja Pekinā. Otro zeltu Torkildsens izcīnīja, sasniedzot jaunu olimpisko rekordu (90,57 m). Otro vietu ar jaunu personisko rekordu (86,64 m) ieņēma Latvijas šķēpraidis Ainārs Kovals, bronzas godalgu izcīnīja Torkildsena pēdējo gadu sīvākais konkurents soms Tero Pitkemeki (86,16 m). Divkārtējo klubiņš

Torkildsens kļuvis par vienu no četriem šķēpmetējiem, kurš uzvarējis vismaz divās olimpiskajās spēlēs pēc kārtas. 1908. un 1912.gadā to izdarīja zviedrs Ēriks Lemings, 1920. un 1924.gadā — soms Jori Mirā. Pagaidām visspožākā sērija izdevusies pašreizējā pasaules rekorda īpašniekam (98,48 m) čeham Janam Žeļeznijam, kuram izdevies uzvarēt trijās spēlēs pēc kārtas (1992, 1996, 2000).

Par iespēju atkārtot viņa sasniegumu Torkildsens izteicās diplomātiski piesardzīgi: "Ja saglabāšu savu līmeni, domāju, ka varēšu cīnīties par uzvaru arī Londonā. Taču priekšā četri gadi, un tik ilgā laikposmā jebkas var notikt."

Ziemeļvalstu triumfs šķēpmešanā ir ļoti iespaidīgs. No 69 izcīnītajām olimpiskajām medaļām 32 ieguvuši Norvēģijas, Zviedrijas un Somijas sportisti.

Tēva sporta veids

Andrēass Torkildsens dzimis Norvēģijas dienvidu pilsētā Kristiansannā. Viņa vecāki Norvēģijā bija labi pazīstami sportisti. Māte Bente bija Norvēģijas čempione 100 m barjerskrējienā, tēvs Toms — šķēpmetējs (seniora personiskais rekords gan izskatās pieticīgs salīdzinājumā ar dēla sasniegto — 71,64 m pret 91,59 m).

Andrēass šķēpmešanā sāka trenēties 11 gadu vecumā sava tēva vadībā. Jau karjeras sākumposmā izpaudās viņa talants un pārākums pār vienaudžiem. 13 gadu vecumā Andrēass sasniedza cienījamu personīgo rekordu (51,88 m), 15 gadu vecumā ieņēma septīto vietu Eiropas junioru čempionātā.

2000.gadā Tomam dēla treniņprocesa vadīšanā sāka palīdzēt viens no labākajiem šķēpmešanas treneriem Norvēģijā Asmunns Martinsens. Gadu vēlāk Torkildsens pārcēlās uz galvaspilsētu Oslo, pilnībā nonākdams Martinsena pārziņā. Gada laikā viņa rezultāts progresēja par sešiem metriem.

Šķēpu maiņas

26 gadus vecais čempions prasmīgi pielāgojas vēja un klimata apstākļiem stadionā. Torkildsens sacensībās vienmēr met dažādu ražotāju šķēpus, juzdams, kurš šķēps konkrētajos apstākļos lidos vistālāk. Atēnās kvalifikācijas sacensībās Andrēass meta Nordic Airglider, bet čempiontitulu izcīnīja ar modeli Nemeth 90. Pirms Pekinas spēlēm Torkildsens noslēdza līgumu ar franču ražotāju Gills.

"Viņš jau nav vienīgais, kurš met dažādu ražotāju šķēpus. Šķēps jau nav peldkostīms," skaidro Norvēģijas Vieglatlētikas federācijas direktors Ketils Tomerness. 1976.gada olimpisko spēļu čempions Miklošs Nemets, ar kura ražoto šķēpu Andreass uzvarēja Atēnās, gan par šo aspektu izsakās piesardzīgi: "Šķēpmetēji ir ļoti izvēlīgi, katram ir savs viedoklis par to, kas ir labākais. Manuprāt, šķēpa izvēle nekad netiek pamatota ar fizikas likumiem vai aerodinamiku. Tā vienkārši ir kaprīze."

Norvēģijas diena

Pekinā kvalifikācijas sacensībās Torkildsenam puslīdz izdevās tikai viens metiens (79,85 m), kas viņam deva tikai devīto vietu. Pirms fināla Andrēass uzzināja, ka Norvēģijas dāmu handbola izlase izcīnījusi zelta medaļu: "Nodomāju, ka tā būtu lieliska diena, ja man izdotos izcīnīt otro zelta medaļu Norvēģijai," viņš atzina pēc veiksmīgajām sacensībām.

Jau ar pirmo metienu Torkildsens kļuva par līderi (84,72), nākamajos savas pozīcijas nostiprināja (85,91 un 87,93), bet pēdējās šaubas par uzvaru izkliedēja piektajā sērijā, kad sasniedza olimpisko rekordu — 90,57 m.

Torkildsena gaitas šajā sezonā var salīdzināt ar mūsu Aināra Kovala ceļu pēc olimpiskā sudraba. "Treniņos metu tālu, bet sacensībās kaut kas neiznāca," stāstīja norvēģis. Fiziskās un psiholoģiskās formas virsotni viņam izdevās sasniegt tieši sezonas svarīgākajos startos: "Izvēlējos pareizo laiku un vietu, lai savienotu visu kopā," apstiprina norvēģis.

Par sīvāko sāncensi Torkildsens uzskata savu draugu sezonas līderi Tero Pitkemeki. "Ja sacensībās piedalās arī Tero, par uzvaru nedrīksti būt pārliecināts, līdz viņš ir izpildījis pēdējo metienu. Pitkemeki ir milzīgs potenciāls. Viņš piecas reizes var mest ap 80 m, bet pēdējā mēģinājumā var aizmest labu gabalu aiz 90 m atzīmes. Taču dažas ir Tero dienas, dažas — manējās. Šodien bija manējā."

Pitkemeki gan atzina, ka šāds sacensību iznākums bijis likumsakarīgs: "Andrēass šodien bija ļoti spēcīgs, starp mums bija vairāk nekā četri metri. Protams, ka vēlējos zeltu, bet arī bronza ir pietiekami labs rezultāts šajā sezonā, kurā man bija daudz problēmu un traumu."

Divkārtējam olimpiskajam čempionam Andrēasam Torkildsenam vēl ir iespējas sevi pilnveidot: "Šķēpmešanā vienmēr var progresēt. Vai tas ir ātrums, vai labvēlīgs vējš. Šķēpmetēji bieži vien ir tuvu sava potenciāla pilnīgai izmantošanai, taču izdarīt to nevienam vēl nav izdevies."

***

Andrēass Torkildsens

Dzimis: 1982.gada 1.aprīlī

Augums: 1,88 m

Svars: 90 kg

sasniegumi: divkārtējs olimpiskais čempions (2004, 2008)

Eiropas čempions (2006)

Pasaules vicečempions (2005, 2007)

Pasaules junioru rekordists — 83,87 m

Olimpiskais rekordists — 90,57 m

Norvēģijas gada vieglatlēts (2004, 2005, 2006, 2007)

Ģimenes stāvoklis: draudzene norvēģu barjerskrējēja Kristīna Vukučeviča

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Hokejs

Vairāk Hokejs


Basketbols

Vairāk Basketbols


Futbols

Vairāk Futbols


Teniss

Vairāk Teniss


Volejbols

Vairāk Volejbols


Motoru sports

Vairāk Motoru sports


Vieglatlētika

Vairāk Vieglatlētika


Riteņbraukšana

Vairāk Riteņbraukšana


Ziemas sports

Vairāk Ziemas sports


Citi

Vairāk Citi