Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +12 °C
Skaidrs
Sestdiena, 19. oktobris
Drosma, Drosmis, Elīna

Bekhems — joprojām iekārojams

Angļu futbola zvaigzne Deivids Bekhems arī pēc pārcelšanās uz ASV nav pazudis no Eiropas mediju darba kārtības. Svaigākie jaunumi par brīvsitienu un rezultatīvo piespēļu meistaru īpaši interesanti varētu būt tiem, kam tīk ielūkoties svešos maciņos - Bekhems ar aptuveni 21 miljonu latu ienākumiem pēdējo 12 mēnešu laikā bijis pelnošākais futbolists pasaulē. Līdzi netur pat brazīliešu zvaigzne Ronaldinju (Ls 19 miljonu) un, iespējams, šā brīža labākais futbolists pasaulē portugālis Krištianu Ronaldu (Ls 13 miljonu).

Pelnījis katru dolāru


Uz Atlantijas okeāna otru krastu Bekhems pārcēlās pēc 14 profesionāļa gadiem Eiropas elites klubos Anglijas Manchester United (1993.-2003.) un Madrides Real (2003.-2007.). Spānijas čempione tai vairs nevajadzīgo Bekhemu pērn pārdeva Losandželosas vienībai Galaxy, kas anglim algā piecos gados apsolīja samaksāt 125 miljonus latu. Tātad 32 gadus vecā Deivida kontā ik nedēļu ieripo nepilns pusmiljons par to, ka viņš spēlē futbolu. Galaxy galvenajam trenerim Rūdam Gulitam un spēlētājiem, redzot ar kādu centību, atdevi un kvalitāti Bekhems strādā treniņos un spēlēs, jautājumi par iespaidīgo samaksu nav aktuāli.

"Vēlos, lai cilvēki beidzot saprot, ka Amerikā neesmu ieradies kā superzvaigzne, bet gan tāpēc, lai kļūtu par daļu no komandas, cītīgi trenētos un uzvarētu," simtprocentīgu atdevi daudzu miljonu sieviešu mīlulis sola arī turpmāk. "Futbolu gribu pacelt līmenī, kādā tas šeit vēl nav bijis. Nevaru solīt, ka tas Amerikā kļūs par populārāko sporta veidu, jo šeit iecienīts ir beisbols, basketbols un amerikāņu futbols. Taču es uz šejieni nebrauktu, ja neticētu, ka varu to izmainīt."

Galaxy sastāvā Deivids aizvadījis septiņas oficiālas spēles un guvis vienus vārtus. Sist golus nav viņa galvenais pienākums, jo labās malas pussarga trumpis ir precizitāte piespēlēs. Iespējams, šajā futbola elementā, ja vien būtu uzskaitīta visa statistika, Bekhems blakus tādiem tituliem kā Spānijas (2007.) un seškārtējais Anglijas čempions (1996., 1997., 1999., 2000., 2001., 2003.) un Eiropas Čempionu līgas kausa ieguvējs (1999.) pievienotu arī visu laiku rezultatīvākā piespēļu meistara godu. Spēja izšķirt spēles un pat turnīru likteni viņam divreiz ļāvusi izpelnīties arī Starptautiskās Futbola federācijas (FIFA) gada otrā labākā spēlētāja atzinību (1999., 2001.).

Vienkāršs, bet prasīgs


"Tikai pamazām cilvēki sāk saprast, kāds es patiesībā esmu," Bekhems tomēr ir izbrīnīts, ka sabiedrība viņā saskata tikai slavenību nevis vienkāršu cilvēku. "Amerikā ir milzums ļaužu, kas par mani ir ko dzirdējuši, taču patiesībā nemaz tik daudz par mani nezina. Dzīvē esmu daudz sasniedzis, taču nekad nekas nav bijis svarīgāks par ģimeni un futbolu. Dzīvoju vienkāršam cilvēkam līdzīgu dzīvi." Viņš piebilst: "Amerikā neesmu ieradies, lai sauļotos uz rezervistu soliņa, bet lai pēc labākās sirdsapziņas spēlētu Galaxy komandā, lai cīnītos par katru laukuma metru. Ticiet man, tas nav nemaz tik viegli."

Amerikāņu žurnālists Martins Rodžers par Bekhemu raksta šādus vārdus: "Viņa dzīvē liela loma ir jēdzieniem "kārtība", "precizitāte" un "pienākumi". Nav iedomājama situācija, ka glāzes plauktā būs saliktas nesimetriski - pa četrām vienā rindā - vai grīdu klās šķībi novietots paklājs. Tam jābūt tikpat simetriskam kā Vemblija stadiona zālienam."

Gards kumoss


Tomēr Bekhems nav vienkārši futbolists. Viņa popularitāte laužas ārpus laukuma robežām. Un Galaxy nav nekāda labdarības organizācija. Klubs jau pirms dārgā spēlētāja iegādes paredzēja, ka Deivids var būt gards kumosiņš reklāmas nozarē arī šaipus okeānam un ieguldītā nauda ripos atpakaļ pa visdažādākajiem kanāliem - reklāma, skatītāju skaits tribīnē, pārdotie suvenīri. Protams, arī prestižs, kura cenu novērtēt ir grūti.

Viens piemērs. Uzreiz pēc līguma parakstīšanas ar Bekhemu Galaxy pārdoto krekliņu apjoms pieauga par vairāk nekā 250 000 tūkstošiem. Bekhems līdzīgi kā sieva Viktorija (viena no slavenās britu grupas Spice Girls dāmām) ir iecienīts dažādu raidījumu viesis. Viņa fotogrāfijas regulāri rotā žurnālu vākus. Atkailināti pozējot gultā, viņi ar sievu pat piedalījušies apakšveļas reklāmās. Nebūs kļūdains apgalvojums, ka vārds "Bekhems" kļuvis par zīmolu visdažādākajās nozarēs.

Uzreiz pēc ierašanās Amerikā Bekhems ieguldīja septiņus miljonus latu smaržu uzņēmuma izveidē. Viņa ietekmi augstu vērtē arī modes biznesā. Pat cītīgs futbola skatītājs būs ievērojis, cik regulāri mainās Deivida frizūra - gari blondi mati, īsi, nogriezti "uz nullīti" vai sacelti gaisā kā kuģiem buras. "No tiesas brīnos, ka man vēl ir tik daudz matu pēc visa tā, ko ar tiem esmu darījis," viņš neslēpj daudzos eksperimentus.

Aizvērti aizkari


Bekhems ar sievu un trīs dēliem - Bruklinu (9), Romeo (5) un Kruzu (3), kuru vārdi iemūžināti tetovējumos uz viņa muguras - apmetušies Kalifornijā elitārā Beverlihilsas rajonā kaimiņos tādām kino zvaigznēm kā Toms Krūzs un Ketija Holmsa. Šis prieks izmaksājis aptuveni 11 miljonus latu.

Šī angļu ģimenīte noteikti ir gards kumoss arī dzeltenajai presei. "Tikt fotografētam ir daļa manas dzīves," Deividam pret to nav nekā iebilstama. "Tāds ir mans statuss. Taču par problēmu tas kļūst tad, kad nonāku Londonā, kur 17 gadu vecam jaunietim iedod kameru un saka: "Ej un dabū attēlu vienalga, ko tev tas prasa." Mājai logi man allaž ir aizklāti, turklāt auto tiek pie neskaitāmām buktēm, jo bērni skrien ar kamerām. Kaut kāds murgs. Losandželosā tik traki nav. Šeit paparaci ir ļoti laipni un cieņas pilni."

Lai gan Deividu dievina miljoni, viņš izbaudījis kaudzēm kritikas. Sportists neslēpj, ka to visu cenšas pārvērst jaunā motivācijā, lai lietas izdotos labāk. Dažreiz rezultāti esot pārsteidzoši. "Allaž esmu ticējis, ka spēju tik pāri grūtībām," Bekhemam īpaši atmiņā iespiedies 2004.gada Eiropas čempionāta finālturnīrs, kad viņš nerealizēja sitienu no 11 metriem un Anglijas izlase izstājās no turpmākās cīņas par prestižo titulu. Daudziem valstsvienības līdzjutējiem viņš kļuva par ienaidnieku.

"Tā vietā, lai kritizētu cilvēkus par to, ko viņi par mani teikuši, es labāk dodos laukumā un pierādu pretējo." Martā pret Franciju Bekhems aizvadīja 100.spēli valstsvienības rindās, taču negrasās apstāties. Ja vien būs labā fiziskā formā, viņš ir gatavs cītīgi trenēties un atkal pārstāvēt valsti, jo tā vienmēr bijusi un būs goda lieta.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Hokejs

Vairāk Hokejs


Basketbols

Vairāk Basketbols


Futbols

Vairāk Futbols


Teniss

Vairāk Teniss


Volejbols

Vairāk Volejbols


Motoru sports

Vairāk Motoru sports


Vieglatlētika

Vairāk Vieglatlētika


Riteņbraukšana

Vairāk Riteņbraukšana


Ziemas sports

Vairāk Ziemas sports


Citi

Vairāk Citi