Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +14 °C
Skaidrs
Ceturtdiena, 28. marts
Ginta, Gunda, Gunta

Blaters un Platinī diskvalificēti no futbola uz astoņiem gadiem

 Līdzšinējais Starptautiskās Futbola federāciju asociācijas (FIFA) prezidents Zeps Blaters un Eiropas Futbola federāciju asociācijas (UEFA) prezidents Mišels Platinī pirmdien saņēmuši astoņu gadu diskvalifikācijas no pasaules futbola.

Kā pavēstīja FIFA ētikas komiteja, sodi stājas spēkā nekavējoties. Līdz šim viņiem abiem bija 90 dienu pagaidu diskvalifikācijas.

Šādus sodus amatpersonas saņēmušas, jo šveicietis 2011.gadā pārskaitījis Platinī aptuveni 1,8 miljonus eiro par paveikto laikā no 1999. līdz 2002.gadam.

Platinī jau daudzus gadus tika uzskatīts kā vienīgais reālais kandidāts uz Blatera aizvietošanu, tomēr šis sods viņa cerības lauzis.

Iepriekš Blaters un Platinī nolieguši nelikumības, stāstot, ka naudas darījums bijusi "džentlmeņu vienošanās". Tagad abi paziņojuši, ka iesniegs apelācijas Sporta arbitrāžas tiesā (CAS).

"Es cīnīšos par sevi, par FIFA. Diskvalificēts uz astoņiem gadiem, par ko?" Blaters teica preses konferencē, paužot pārsteigumu, ka prese par sodu tika informēta ātrāk nekā viņš pats.

"Process pret Blateru galvenokārt saistīts ar divu miljonu Šveices franku maksājumu Platinī 2011.gada februārī," teikts FIFA paziņojuma. "FIFA prezidentam nebija juridiska pamatojuma, ņemot vērā 1999.gada 25.augustā veiktu rakstisku vienošanos. Viņa teiktais par mutisku vienošanos izmeklēšanā netika uzskatīts par pārliecinošu pierādījumu."

Tāpat Blaters saņēmis 50 000 Šveices franku (46 300 eiro), bet Platinī - 80 000 franku lielus naudas sodus.

Blaters bijis FIFA prezidents kopš 1998.gada. Par spīti korupcijas skandāliem, viņš šogad maijā tika pārvēlēts prezidenta amatā, iesākot jau savu piekto termiņu. Tiesa, 2.jūnijā šveicietis negaidīti pavēstīja par atkāpšanos no amata.

Jauno prezidentu ievēlēs 26.februārī, kad norisināsies FIFA ārkārtas kongress. Uz amatu būs pieci pretendenti - Jordānijas princis Ali bin al Huseins, Āzijas Futbola konfederācijas (AFC) vadītājs Salmans bin Ebrahims al Halifs, bijušais FIFA ģenerālsekretāra vietnieks francūzis Žeroms Šampaņs, UEFA ģenerālsekretārs Džanni Infantīno, kā arī FIFA pretrasisma un pretdiskriminācijas organizāciju biedrs Tokijo Sehvali no Dienvidāfrikas Republikas.

Kādreizējā Francijas futbola zvaigzne Platinī UEFA prezidenta amatu ieņēma kopš 2007.gada.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Hokejs

Vairāk Hokejs


Basketbols

Vairāk Basketbols


Futbols

Vairāk Futbols


Teniss

Vairāk Teniss


Volejbols

Vairāk Volejbols


Motoru sports

Vairāk Motoru sports


Vieglatlētika

Vairāk Vieglatlētika


Riteņbraukšana

Vairāk Riteņbraukšana


Ziemas sports

Vairāk Ziemas sports


Citi

Vairāk Citi