Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +7 °C
Skaidrs
Sestdiena, 19. oktobris
Drosma, Drosmis, Elīna

FIFA klubu Pasaules kauss - prestiža un miljonu dolāru jautājums

Skaists zīmogs Eiropai — tā varēja sacīt pērn, kad Itālijas klubs AC Milan visos futbola spēles komponentos apspēlēja Argentīnas čempioni Boca Juniors (4:2) un virs galvas cēla Starptautiskās Futbola federācijas (FIFA) klubu Pasaules kausu. Šogad Eiropu cīņā par kausu un 16,5 miljonu ASV dolāru lielā prēmiju fonda sadali (uzvarētājiem — 5 miljoni) pārstāvēs UEFA Čempionu līgas uzvarētājs Anglijas klubs Manchester United.

TURNĪRS NOSTIPRINĀS FIFA klubu Pasaules kausa izcīņa notiks piekto reizi. Turnīra dzimšana tika svinēta pirms astoņiem gadiem Brazīlijā. Tas pārņēma stafeti no cita tradīcijām bagāta turnīra — Starpkontinentālā kausa izcīņas, kurā kopš 1960.gada sacentās Eiropas un Dienvidamerikas čempioni. 2004.gadā šāds duelis notika pēdējo reizi, FIFA klubu Pasaules kausa izcīņas formāts paredz arī Āfrikas, Ziemeļamerikas, Āzijas un Okeānijas spēcīgāko klubu līdzdalību. Šogad turnīrā no 11. līdz 21.decembrim piedalās septiņi klubi. Tā kā turnīra saimnieces Japānas komanda uzvarēja Āzijas čempionātā, vietu ieguva arī tā otrās vietas ieguvējs Austrālijas Adelaide United, kas kvalifikācijas mačā ar 2:1 uzvarēja Waitakere United no Jaunzēlandes un kvalificējās ceturtdaļfinālam. Abi galvenie favorīti UEFA Čempionu līgas uzvarētājs Manchester United un Libertadores kausa ieguvējs LDU Quito no Ekvadoras turnīru sāks no pusfināla. UZVARĒTĀJU PIEREDZE Manchester United 1999.gadā ieguva Starpkontinentālo kausu. Galvenajam trenerim Aleksam Fergusonam dziļi iespiedusies atmiņā uzvara pār Brazīlijas vienību Palmeiras 1:0, ko trenēja Luišs Felipe Skolari. Šoreiz Fergusona rīcībā būs trīs futbolisti, kas spēlēja pamatsastāvā arī pirms deviņiem gadiem, — aizsargs Gerijs Nevils, pussargi Raiens Gigss un Pols Skoulzs. "Uzvarēt Starpkontinentālajā kausa izcīņā ir visgrūtāk," izteicies 35 gadus vecais Gigss. "Vispirms jākvalificējas Čempionu līgai, kas nebūt nav viegli. Pēc tam tajā arī ir jāuzvar, un tas ir vēl sarežģītāk. Visbeidzot jāpieveic Dienvidamerikas čempioni. Man ir vislabākās atmiņas par spēli ar Palmeiras, jo ieguvām vēl neizcīnītu titulu. Tagad turnīrs kļuvis vēl nopietnāks, jo piedalās komandas no visiem kontinentiem." Anglijas kluba nopietnos nodomus apliecina sastāvs — uz Japānu atbraukuši labākie ar portugāļu zvaigzni Krištianu Ronaldu priekšgalā (nav vienīgi savainotā Ouena Hārgrīvsa). Eiropas čempioniem decembrī nākas spēlēt četros turnīros — premjerlīgā, Anglijas līgas kausa izcīņā, UEFA Čempionu līgā un arī FIFA klubu Pasaules kausa izcīņā. Arī gads ir īpašs, jo aprit 100 gadu kopš pirmā Anglijas čempionu titula iegūšanas un 40 gadu — kopš pirmā triumfa Eiropas kausā. Fergusona vadībā Manchester United jau ieguvis 28 trofejas! Vai būs 29? KONKURENTI CER Dienvidameriku pārstāv Ekvadoras komanda LDU Quito, kas Libertadores kausa izcīņas finālā divu spēļu summā cīnījās 5:5 ar Brazīlijas Fluminense, taču bija pārāka "pendelēs". Ziemeļamerikas čempioni Pachuca futbolisti pirms turnīra pauda cerību, ka beidzot izdosies izjaukt ierasto finālu. Augstākais meksikāņu panākums ir trešā vieta turnīra dzimšanas gadā, kad Necaxa pēcspēles sitienu sērija pieveica Madrides Real. Āfriku trešo reizi pārstāvēs Ēģiptes čempions Al-Ahly. Tā labākais sasniegums ir trešā vieta 2006.gadā. Taču nav pirmā reize, kad gribētāju ir vairāk nekā vietu uz pjedestāla.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

FIFA klubu Pasaules kauss futbolā

Pusfināls
17.XII Pachuca (Meksika) — LDU Quito (Ekvadora)
18.XII Gamba Osaka (Japāna) — Manchester United (Anglija)
Fināli
18.XII Par 5.vietu
21.XII Par 3.vietu
21.XII Fināls

Viedoklis

Alekss Fergusons, Manchester United treneris:

“Prieks spēlēt šajā turnīrā, un ceram to darīt arī nākamos piecus gadus. Esam vienīgā britu komanda, kas uzvarējusi Starpkontinentālajā kausa izcīņā. Formāts ir mainījies, taču ir patīkami, ka piedalās arī Āfrikas un Āzijas komandas. Futbola līmenis ir strauji cēlies visā pasaulē. Būs jāspēlē pret komandām ar dažādu stilu un mentalitāti.”

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Bļugers gūst vārtus un izkaujas ar Balinski uzvarā

Latvijas uzbrucējs Teodors Bļugers ceturtdien guva vārtus Nacionālās hokeja līgas (NHL) mačā, kurā viņa un Latvijas vārtsarga Artūra Šilova pārstāvētā Vankūveras Canucks komanda izcīnīja uzvaru. T...

Hokejs

Vairāk Hokejs


Basketbols

Vairāk Basketbols


Futbols

Vairāk Futbols


Teniss

Vairāk Teniss


Volejbols

Vairāk Volejbols


Motoru sports

Vairāk Motoru sports


Vieglatlētika

Vairāk Vieglatlētika


Riteņbraukšana

Vairāk Riteņbraukšana


Ziemas sports

Vairāk Ziemas sports


Citi

Vairāk Citi