Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +11 °C
Skaidrs
Svētdiena, 5. maijs
Ģederts, Ģirts

FIFA līderus atstāj šaubu ēnā

Futbols paliek bez sava pāvesta un visietekmīgākā no kardināliem. Starptautiskās Futbola federācijas (FIFA) Ētikas komisija pirmdien piesprieda astoņu gadu diskvalifikāciju ilggadējam FIFA prezidentam Zepam Blateram, kā arī FIFA viceprezidentam, Izpildkomitejas loceklim un Eiropas Futbola federācijas (UEFA) prezidentam Mišelam Platinī. Sākot no pirmdienas, diviem ietekmīgākajiem pasaules futbola cilvēkiem stājās spēkā aizliegums nodarboties ar jebkādām aktivitātēm, kas saistītas ar futbolu. 

Šāds lēmums ir sekas skandalozajam līgumam, ko abi diskvalificētie parakstīja 1999. gada 25. augustā. Krietni vēlāk, jau 2011. gada februārī, FIFA ieskaitīja Platinī kontā divus miljonus Šveices franku (1,85 miljonus eiro), un tam darījumam nav nekāda juridiska pamatojuma. «Ne savā rakstiskajā paskaidrojumā, ne noklausīšanās laikā Blatera kungs nespēja sniegt juridisko pamatojumu šādam maksājumam. Viņa paskaidrojums par mutisku vienošanos tika klasificēts kā nepārliecinošs, un komiteja to noraidīja,» teikts FIFA paziņojumā. Papildus diskvalifikācijai abiem piespriests arī naudas sods. Blateram jāšķiras no 50 tūkstošiem Šveices franku (46 tūkstoši eiro), bet Platinī – no 80 tūkstošiem (74 tūkstoši eiro). 

Praksē tas nozīmē to, ka tuvākajā laikā divas ietekmīgās struktūras pasaules futbolā – FIFA un UEFA – tiks pie jauniem vadītājiem. Par FIFA prezidenta amata atbrīvošanu kļuva zināms jau vasaras sākumā, kad tikai dažas dienas pēc atkārtotas ievēlēšanas amatā Blaters paziņoja par demisiju un aicināja gatavoties ārkārtas vēlēšanām, kurās tiktu izraudzīts jaunais organizācijas vadītājs.

Par galveno pretendentu uz Blatera krēsla pārņemšanu tika uzskatīts tieši Platinī, taču nu viņa diskvalificēšana nozīmē, ka uz FIFA prezidenta amatu ir palikuši vairs tikai pieci leģitīmi kandidāti: FIFA viceprezidents Ali bin Huseins no Jordānijas, Āzijas Konfederācijas prezidents Salmans bin Ibrahims Al Kalifa no Kataras, francūzis Žeroms Šampaņs, kurš kādreiz bija FIFA amatpersona, uzņēmējs no DĀR Tokjo Seksveils un UEFA ģenerālsekretārs itālietis Džanni Infantīno. Jaunais FIFA prezidents tiks izraudzīts nākamā gada 26. februārī Cīrihē.

"Es cīnīšos par sevi un par FIFA,» pēc diskvalificēšanas no futbola aktivitātēm pirmdien preses konferencē sacīja Blaters, paužot gatavību pierādīt savu nevainīgumu Sporta Arbitrāžas tiesā (CAS). Tiek ziņots, ka arī Platinī savu vainu noliedz un grasās vērsties CAS. UEFA paziņojumā teikts, ka tā "ņem vērā FIFA Ētikas komitejas lēmumu diskvalifcēt Platinī» un ka "dabīgi, ir ļoti vīlusies par šādu lēmumu, kas noteikti tiks apstrīdēts". Tāpat UEFA paziņojumā pausts atbalsts Platinī tiesībām cīnīties par savas aptraipītās reputācijas atjaunošanu.

Visu Iļjas Poļakova rakstu Līderus atstāj šaubu ēnā lasiet otrdienas, 22. decembra laikrakstā Diena! 

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Hokejs

Vairāk Hokejs


Basketbols

Vairāk Basketbols


Futbols

Vairāk Futbols


Teniss

Vairāk Teniss


Volejbols

Vairāk Volejbols


Motoru sports

Vairāk Motoru sports


Vieglatlētika

Vairāk Vieglatlētika


Riteņbraukšana

Vairāk Riteņbraukšana


Ziemas sports

Vairāk Ziemas sports


Citi

Vairāk Citi