Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +20 °C
Skaidrs
Sestdiena, 4. maijs
Viola, Vizbulīte, Vijolīte

FIFA prezidenta vēlēšanām apstiprināti pieci kandidāti, par Platinī vēl nav izlemts

Nākamgad februārī gaidāmajām Starptautiskās Futbola federāciju asociācijas (FIFA) prezidenta vēlēšanām apstiprināti pieci kandidāti, taču viņu skaitā nav iekļauts Libērijas Futbola federācijas prezidents Musa Bilitijs, kā arī Eiropas Futbola federāciju asociācijas (UEFA) prezidents Mišels Platinī, kurš vēl joprojām izcieš pagaidu diskvalifikāciju, ceturtdien informēja FIFA.

Nākamā gada 26.februārī gaidāmajām vēlēšanām apstiprināti Jordānijas princis Ali bin al Huseins, Āzijas Futbola konfederācijas (AFC) vadītājs Salmans bin Ebrahims al Halifs, bijušais FIFA ģenerālsekretāra vietnieks francūzis Žeroms Šampaņs, UEFA ģenerālsekretārs Džanni Infantīno, kā arī FIFA pretrasisma un pretdiskriminācijas organizāciju biedrs Tokijo Sehvali no Dienvidāfrikas Republikas.

Kandidātu sarakstā nav Bilitija un Platinī, taču UEFA vadītāja kandidatūra apstiprināta vai noraidīta tiks pēc tam, kad beigsies francūža 90 dienu diskvalifikācija.

"Bilitija kandidatūra netika apstiprināta, jo neuzskatījām viņa uzstādītos mērķus un nodomus, darbojoties organizācijas prezidenta krēslā, par pietiekami godīgiem," vēstīts FIFA paziņojumā.

Tiesa, Libērijas Futbola federācijas prezidentam vēl ir iespēja vērsties Starptautiskajā Sporta arbitrāžas tiesā (CAS), lai apstrīdētu šo lēmumu.

Lai arī UEFA organizāciju prezidenta vēlēšanās pārstāv divi kandidāti, pilnīgu atbalstu saņēmis tieši Platinī. Ja viņš tomēr saņems atļauju piedalīties vēlēšanās, Infantīno atsauks savu kandidatūru. Lēmumu par kandidēšanu Infantīno pieņēma, kad tika saņemts atbalsts no UEFA izpildkomitejas.

Itālis UEFA ģenerālsekretāra amatu ieņem kopš 2009.gada.

Kā zināms, FIFA šobrīd nonākusi pamatīgu skandālu lokā, kā rezultātā uz 90 dienām ir diskvalificēts organizācijas prezidents Zeps Blaters, kā arī Platinī. Iepriekš UEFA vadītājs bija iesniedzis apelāciju sev piemērotajai diskvalifikācijai, taču tā tika noraidīta.

Kā zināms, AFC vadītājs Salmans bin Ebrahims al Halifa ir arī FIFA viceprezidents. Zīmīgi, ka arī al Halifa iepriekš atbalstīja Platinī kandidatūru. Tiesa, AFC vadītājs varētu nesaņemt daudz balsu no Eiropas futbola federācijām, jo kandidāts iepriekš ticis kritizēts par demokrātiju atbalstošo demonstrāciju apspiešanu 2011.gadā.

Spēcīgu atbalstu al Halifa saņem no Āzijas Olimpiskās padomes (OCA) prezidenta un FIFA izpildkomitejas biedra Ahmada al Fahada as Sabaha. Al Halifa norādīja, ka vēlas atgriezt FIFA "pareizajās sliedēs" bez skandāliem un korupcijas.

Al Huseins iepriekšējās FIFA vadītāja vēlēšanās bija vienīgais Blatera sāncensis. Tiesa, maijā notikušajās vēlēšanās bin Huseinu atbalstīja UEFA. Šoreiz princim, visticamāk, neizdosies gūt Eiropas futbola organizācijas atbalstu, apzinoties, ka tai ir jau divi spēcīgi kandidāti.

Skandālu skartās organizācijas prezidenta vēlēšanās piedalīsies 62 gadus vecais Sehvali no Dienvidāfrikas Republikas, kurš iepriekš izcietis 13 gadus ilgu cietumsodu par terorismu, ieslodzījumā sēžot kopā ar kādreizējo DĀR prezidentu Nelsonu Mandelu. Šobrīd Sehvali darbojas FIFA pretrasisma un pretdiskriminācijas organizācijās.

Sehvali ar futbolu nesaistītā pagātne varētu būt gan kandidāta priekšrocība, gan viņa trūkums, apzinoties, ka tieši 209 futbola federāciju pārstāvji ievēl FIFA prezidentu.

Tikmēr Šampaņs jau maijā gribēja kandidēt FIFA vadītāja vēlēšanās, taču nespēja savākt nepieciešamo piecu FIFA dalībvalstu atbalstu. Šoreiz viņam tas izdevies, līdz ar to viņš ir viens no kandidātiem prezidenta amatam. Kādreizējais franču diplomāts darbu FIFA sāka 1999.gadā, ģenerālsekretāra vietnieka amatu ieņemot no 2002. līdz 2005.gadam.

Tomēr viņam trūkst ietekmes un varas pasaules futbolā. Tiesa, Šampaņs uzskata, ka viņa lielā pieredze, strādājot FIFA, ir kandidāta priekšrocība, ne trūkums. Taču ģenerālsekretāra vietnieks arī iepriekš kritizējis Platinī, līdz ar to viņš varētu nesaņemt svarīgo atbalstu no UEFA.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Hokejs

Vairāk Hokejs


Basketbols

Vairāk Basketbols


Futbols

Vairāk Futbols


Teniss

Vairāk Teniss


Volejbols

Vairāk Volejbols


Motoru sports

Vairāk Motoru sports


Vieglatlētika

Vairāk Vieglatlētika


Riteņbraukšana

Vairāk Riteņbraukšana


Ziemas sports

Vairāk Ziemas sports


Citi

Vairāk Citi