Laika ziņas
Šodien
Daļēji apmācies
Rīgā +21 °C
Daļēji apmācies
Pirmdiena, 24. jūnijs
Jānis

Itālijas, Spānijas un Šveices izlases EURO 2024 finālturnīru sāk ar panākumiem

Pašreizējā Eiropas čempione futbolā Itālijas vīriešu futbola izlase sestdien Dortmundē šī gada meistarsacīkšu B grupas pirmajā mačā ar 2:1 (2:1) uzvarēja Albāniju, pirms tam panākumus gūstot arī Spānijai un Šveicei.

Itālijas izlases labā vārtus guva Alesandro Bastoni un Nikolo Barella. Albāņiem izcēlās Nedims Bairami, kura vārtu guvums 23.sekundē ir visu laiku ātrākais Eiropas čempionātu vēsturē. 

Jau spēles sākumā Itālijas futbolistiem pie sava soda laukuma kļūdoties sānu iemetienā, bumba nonāca pie albāņiem un Bairami raidīja to vārtos. Pēc nepilnām 11 minūtēm, izspēlējot stūra sitienu, Lorenco Pellegrīni centrēja uz tālo vārtu stabu, no kurienes precīzs ar galvu bija Bastoni.

Vēl piecas minūtes vēlāk Barella aiz soda laukuma trieca bumbu vārtos un vadību ieguva jau itāļi. Puslaika otrajā pusē pašreizējiem čempioniem bija iespēja nostiprināt vadību, taču pēc Dāvides Fratēzi sitiena Tomass Strakoša skāra bumbu un tā atsitās pret stabu.

Otrajā puslaikā itāļi spēlēja piesardzīgi un nosargāja minimālo vadību, taču pamatlaika pēdējā minūtē pieļāva vaļību. Tās rezultātā Rejs Manajs varēja izdarīt sitienu no asa leņķa, vien Džanluidži Donnarummam liedzot albāņiem izraut neizšķirtu. Spēles pēdējās sekundēs bumbu garām vārtiem sita Mario Mitajs, neizmantojot pēdējo iespēju.

Iepriekšējais rekords visātrāk gūtajos vārtos piederēja krievam Dmitrijam Kiričenko, kurš 2004.gada čempionāta mačā izcēlās 67.sekundē.

Pirms tam B apakšgrupā Spānija ar rezultātu 3:0 uzvarēja Horvātiju. 

Spānis Lamine Jamals 16 gadu un 338 dienu vecumā kļuva par visu laiku jaunāko futbolistu Eiropas čempionāta vēsturē. Iepriekšējais rekordists bija polis Kacpers Kozlovskis, kurš 2021.gada meistarsacīkstēs laukumā devās 17 gadu un 246 dienu vecumā.

Spāņiem vārtus guva Alvaro Morata, Fabians Ruiss un Dani Karvahals.

Spēles 29.minūtē pēc Ruisa piespēles Morata saņēma bumbu starp aizsargiem un ātrā reidā noslēdza uzbrukumu ar gūtiem vārtiem. Trīs minūtes vēlāk, asistējot Rodri, Ruiss pie soda laukuma robežas saņēma bumbu, tehniski apmānīja pāris pretiniekus un panāca 2:0.

Puslaika otrajā pusē pāris bīstami momenti bija arī horvātiem, taču neizdevās uzbrukums noslēgt ar rezultatīvu sitienu. Turpretī spāņi savu iespēju izmantoja - puslaika kompensācijas laika otrajā minūtē pēc Jamala centrējuma Karvahals ar kāju no vārtu priekšas raidīja bumbu tīklā.

Otrā puslaika sākumā, 52.minūtē, Livakovičs liedza Jamalam gūt viņa pirmos vārtus čempionātā. Mazliet vēlāk pie otriem vārtiem spāņi pašaizliedzīgi nospēlēja aizsardzībā un sekmīgi spēlēja arī vārtsargs Unai Simons.

78.minūtē spāņiem neveikli nospēlējot soda laukumā, Rodri pārkāpa noteikumus un uz Spānijas izlases vārtiem tika nozīmēts 11 metru soda sitiens. Simons atvairīja Bruno Petkoviča sitienu, bet pirmais pie atsistās bumbas bija Ivans Perišičs, kurš piespēlēja Petkovičam. Lai gan bumba nonāca vārtos, rezultāts nemainījās, jo Perišičs par ātru bija ieskrējis soda laukumā. 

Tikmēr Šveices vīriešu futbola izlase sestdien Ķelnē A apakšgrupas spēlē ar 3:1 (2:0) pārspēja Ungāriju.

Jau ziņots, ka piektdien, atklājot Eiropas čempionātu, A grupas spēlē Vācija ar 5:1 sagrāva Skotiju. Tādējādi pēc pirmajām spēlēm Vācijai un Šveicei ir pa trīs punktiem, bet Ungārija un Skotija meistarsacīkstes sākušas bez punktiem.

Šveices izlases labā vārtus guva Kvadvo Dua, Mišels Ebišers un Brīls Embolo, bet ungāriem atzīmējās Barnabāšs Varga.

Spēles 13.minūtē, šveiciešiem sekmīgi saspēlējoties laukuma vidusdaļā, Ebišers pāradresēja bumbu Dua, kurš nonāca viens pret Pēteru Gulāši un raidīja bumbu vārtos - 1:0. Pēc septiņām minūtēm ungāri ļāva pret vārtsargu iziet arī Rubenam Vargasam, taču Gulāši šoreiz glāba.

Pamatlaika pēdējā minūtē Ebišers izpildīja sagatavotu sitienu ārpus soda laukuma robežām un panāca 2:0 Šveices izlases labā.

Otrā puslaika pirmajā pusē Varga no tuvas distances ar galvu sita bumbu garām vārtiem, bet 66.minūtē pēc Dominiak Soboslai piespēles viņš raidīja bumbu šveiciešu cietoksnī un samazināja pretinieku pārsvaru.

Punktu Šveices izlases uzvarai pielika Embolo, kurš kompensācijas laika trešajā minūtē izmantoja Villi Orbāna kļūdu un panāca 3:1.

Eiropas čempionāta finālturnīrā piedalās 24 izlases, kas sadalītas sešās apakšgrupās. Izslēgšanas turnīrā iekļūs katras apakšgrupas pirmo divu vietu ieguvējas un četras labākās komandas no trešajā pozīcijā finišējušajām valstsvienībām.

2024.gada Eiropas čempionāts no 14.jūnija līdz 14.jūlijam norisināsies desmit Vācijas pilsētās. Jaunā Eiropas čempione tiks noskaidrota Berlīnes olimpiskajā stadionā.

Pašreizējā Eiropas čempione ir Itālija, kura 2021.gadā Londonā finālā pēcspēles sitienos pieveica Angliju.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Hokejs

Vairāk Hokejs


Basketbols

Vairāk Basketbols


Futbols

Vairāk Futbols


Teniss

Vairāk Teniss


Volejbols

Vairāk Volejbols


Motoru sports

Vairāk Motoru sports


Vieglatlētika

Vairāk Vieglatlētika


Riteņbraukšana

Vairāk Riteņbraukšana


Ziemas sports

Vairāk Ziemas sports


Citi

Vairāk Citi