Laika ziņas
Šodien
Daļēji saulains
Rīgā +4 °C
Daļēji saulains
Sestdiena, 20. aprīlis
Mirta, Ziedīte

Kazakevičs: Ļoti grūti pārsteigt ar jaunām sejām izlasē

Latvijas futbola izlases galvenajam trenerim Dainim Kazakevičam ir grūti pārsteigt ar jauniem spēlētājiem komandā, jo pēdējo gadu laikā valstsvienībā paviesojušies daudzi futbolisti.

Kazakevičs pirms UEFA Nāciju līgas septembrī gaidāmajām spēlēm uz valstsvienību izsaucis sešus potenciālos debitantus. No 24 kandidātiem valstsvienībā līdz šim nav spēlējuši vārtsargi Roberts Ozols un Dāvis Ošs, aizsargi Elvis Stuglis, Krišs Kārkliņš un Vladislavs Sorokins, kā arī pussargs Alvis Jaunzems.

Kazakevičs ceturtdien notikušajā preses konferencē atzīmēja, ka sastāva atlases principi nav mainījušies.

"Pirmkārt, izlasē jābūt spēlētājiem ar pilnīgi skaidru motivāciju spēlēt valstsvienībā un sasniegt rezultātus. Otrkārt, jābūt atbilstošais meistarībai, lai viņi atbilst izlases prasībām. Treškārt, ir jābūt spējīgiem iekļauties kolektīvā, komandas spēlē un vērtībās," uzsvēra Kazakevičs.

"Tas, ja kāds no spēlētājiem šodien nav sarakstā, nenozīmē, ka nākotnē viņiem nepavērsies ceļš uz valstsvienību. Diemžēl nevarēs palīdzēt Daniels Ontužāns, Kristers Tobers un Vitālijs Maksimenko. Ontužāns un Tobers ir savainoti, bet Maksimenko būtu grūtības pēc tam atgriezties klubā Japānā," skaidroja Kazakevičs.

Izlases valstsvienības kandidātu sarakstā nav izlases ilggadējā vārtsarga Andra Vaņina, tāpat izsaukumu nav saņēmis aizsargs Vitālijs Jagodinskis.

"Andrim šobrīd ir tā stadija, kad viņam jātiek skaidrībā ar to, vai viņš turpinās karjeru. Pirmā vārtsargu lomā redzam kādu no pieredzējušajiem vārtsargiem. Jagodinskis bija paplašinātajā 28 cilvēku sarakstā, šoreiz izvēle tika par labu citiem centra aizsargiem. Viņš ir tuvākajā spēlētāju lokā un ir reāla viņa parādīšanās kādā no tuvākajām treniņnometnēm," atzīmēja Kazakevičs.

Latvijas izlases galvenais treneris vēlējās arī ievērtēt Minhenes "Bayern" sistēmā esošā pussarga Ontužāna prasmes.

"Esmu runājis ar viņu un viņa pārstāvjiem. Šobrīd viņš ir atgriezies no īres un atrodas "Bayern" paspārnē. Visticamāk, tuvākajā laikā nebūs skaidrības par viņa nākotni. Diemžēl situācija ir tāda, ka viņš guva traumu, tāpēc nevaru pārliecināties par viņa kvalitātēm," stāstīja Kazakevičs.

Daži no futbolistiem, iespējams, spēlēs citās pozīcijās, piemēram, Vladislavs Fjodorovs, kurš šosezon "Riga" komandā ir malējais aizsargs, bet karjeras laikā bijis arī uzbrucējs un pussargs.

"Izvērtējot spēlētāju kvalitātes, vērtējam iespējas pārkvalificēt pozīcijās, kas viņiem ir tuvas. Atbildes mēs gūsim treniņnometnes pirmajās dienās. Orientējamies uz pieejamajiem resursiem, no kuriem pieņemsim lēmumus attiecībā uz taktiskajiem risinājumiem," atzīmēja Kazakevičs.

Atbildot uz jautājumu, kāpēc uz izlasi izsaukts uzbrucējs Dāvis Ikaunieks, kuram traumas pēdējā laikā liegušas demonstrēt labāko sniegumu, izlases treneris uzsvēra, ka nebūtu korekti no viņa puses runāt par personālijām. Tāpat Kazakevičam bija jākomentē, kāpēc uz izlasi nav izsaukts virslīgas rezultatīvākais latviešu futbolists - 18 gadus vecais "Metta" uzbrucējs Raimonds Krollis.

"Mans princips ir nostabilizēt šo 28-30 spēlētāju loku. Man nav nekādu šaubu par Dāvja meistarību un to, ka viņš būtu cienīgs spēlēšanai izlasē. Esmu klātienē redzējis daudzas Raimonda Kroļļa spēles. Šobrīd nav pārliecības, ka tagad viņš var dabūt pietiekamu spēles laiku nacionālajā izlasē. Vairāk redzu viņam vietu U-21 izlasē, kur viņš var iegūt minūtes starptautiskajās spēlēs," skaidroja Kazakevičs, kura redzeslokā ir vēl daži U-21 vecuma grupas spēlētāji. "Viņu uzvārdus nesaukšanu, jo negribu dot publiski kādus signālus. Alvim Jaunzemam ir iespēja tikt pie reālām minūtēm, bet Raimondam tādas neredzēju."

Tāpat Kazakevičs komentēja, kāpēc kā trešais vārtsargs izsaukts Dāvis Ošs, kuram pēdējā laikā bijušas neveiksmīgas spēles klubā. 

"Ja šobrīd analizējam situāciju ar spēlētājiem, Dāvja izvēle ir potenciāli vispareizākā, ņemot vērā gan viņa parametrus, gan spēles laiku. Viņam būs laba iespēja pierādīt sevi izlases treniņprocesā, visticamāk, kā trešajam vārtsargam," atzina Kazakevičs.

Pirms septiņiem gadiem no Kazakeviča tobrīd vadītās U-21 izlases disciplināru pārkāpumu dēļ tika atskaitīti pieci futbolisti, starp kuriem ir arī pēdējos gados valstsvienībā spēlējušie Artūrs Karašausks, Deniss Rakels un Vjačeslavs Isajevs. Šī trijotne uz septembra spēlēm nav izsaukta, taču Kazakevičs jau iepriekš bija norādījis, ka nevienam no šiem spēlētiem durvis uz izlasi nav aizvērtas.

"Tam atskaitījumam nav nekāda sakara ar manu izvēli šīm divām spēlēm. Mana izvēle bija pirmajās divās nometnēs aicināt spēlētājus, par kuriem varu būt pārliecināts. Isajevs un Karašausks šobrīd ir izkonkurēti savās pozīcijās, bet Rakela gadījumā jāsaprot, kāda viņam ir loma komandā. Ja kādam gribās meklēt zemūdens akmeņu, tad tādu nav. Esmu pārliecināts, ka kaut kādā etapā kāds no šiem spēlētājiem var parādīties izlasē," skaidroja Kazakevičs.

Viņaprāt, viens no faktoriem, kas iepriekšējos gados liedza sasniedza labus rezultātus, bija līderības trūkums izlasē.

"Būs jāmeklē jaunie līderi un viņiem jāuzticas. Ne katrs pēc dabas ir līderis. Un ne katrs, uzņemoties līderību, var saglabāt savas kvalitātes laukumā. Domāju, ka pirmajā nometnē kapteiņa apsējs tiks saglabāts, bet otrajā nometnē futbolisti balsojumā izvēlēsies kapteini un divus kapteiņa asistentus," atklāja Kazakevičs.

Latvijas izlase 2021.gada Eiropas čempionāta kvalifikācijas ciklā zaudēja deviņās spēlēs un noslēgumā ar 1:0 uzvarēja Austriju.

"Manuprāt, spēles pret Austriju un Slovēniju deva pozitīvus signālus, un būtu tikai prātīgi tos izmantot. Noteikti, ka būs vairāki spēlētāji, kuri nebija sastāvā pret Austriju, bet viņiem ir labas izredzes tikt pamatsastāvā. Ļoti grūti pārsteigt ar jaunām sejām izlasē, jo pēdējos gados bija milzīgs skaits futbolistu, kuri tika izsaukti uz izlasi un daļa arī debitēja tajā," secināja Kazaekvičs.

Viņš arī neslēpa, ka Latvijas futbola virslīgas saspringtais spēļu grafiks būtiski palielina traumu risku. "Ceru, ka Rīgas derbijs un Eirokausu spēles nesīs skatāmu futbolu un to, ka visi futbolisti saglabās veselības stāvokli," uzsvēra Kazakevičs.

Latvijas futbola izlase UEFA Nāciju līgā 3.septembrī savā laukumā uzņems Andoru, bet trīs dienas vēlāk būs izbraukuma mačs ar Maltu.

Šīs spēles būs Kazakeviča debija pie Latvijas nacionālās izlases stūres.

Nāciju līgas D pirmās grupas uzvarētāja nodrošinās vietu nākamās sezonas C līgā jeb pēc spēka trešajā līmenī. D līgā spēlē Eiropas vājākās izlases.

Otrā spēle Nāciju līgā septembrī būs arī pēdējā Latvijas valstsvienībai, bet 7.oktobrī plānots pārbaudes mačs ar Melnkalnes izlasi. Trīs dienas vēlāk jau Nāciju līgā izbraukumā jātiekas ar Fēru salām, bet 13.oktobrī Latvijā viesosies Maltas izlase.

Latvijas futbola izlases kandidātu saraksts UEFA Nāciju līgas septembra spēlēm:

vārtsargi - Pāvels Šteinbors (Belastokas "Jagiellonia", Polija), Roberts Ozols ("Riga"), Dāvis Ošs (Jūrmalas "Spartaks");

aizsargi - Antonijs Černomordijs, Elvis Stuglis, Ritvars Rugins (visi - "Riga"), Roberts Savaļnieks, Vladislavs Sorokins (abi - RFS), Kaspars Dubra ("Oleksandriya", Ukraina), Mārcis Ošs (Neišateles "Xamax", Šveice), Krišs Kārkliņš ("Valmiera"), Raivis Jurkovskis ("Liepāja")

pussargi - Artūrs Zjuzins, Jānis Ikaunieks (abi - RFS), Eduards Emsis ("Noah", Armēnija), Andrejs Cigaņiks (Luhanskas "Zorja", Ukraina), Vladislavs Fjodorovs ("Riga"), Alvis Jaunzems ("Valmiera"), Gļebs Kļuškins (Marijampoles "Sūduva", Lietuva), Mārtiņš Ķigurs ("Liepāja"), Igors Tarasovs (Kuopio "Palloseura", Somija);

uzbrucēji - Vladislavs Gutkovskis (Čenstohovas "Rakow", Polija), Roberts Uldriķis ("Sion", Šveice), Dāvis Ikaunieks ("Mlada Boleslav", Čehija).

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Hokejs

Vairāk Hokejs


Basketbols

Vairāk Basketbols


Futbols

Vairāk Futbols


Teniss

Vairāk Teniss


Volejbols

Vairāk Volejbols


Motoru sports

Vairāk Motoru sports


Vieglatlētika

Vairāk Vieglatlētika


Riteņbraukšana

Vairāk Riteņbraukšana


Ziemas sports

Vairāk Ziemas sports


Citi

Vairāk Citi