Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +2 °C
Apmācies
Otrdiena, 19. marts
Jāzeps, Juzefa

Kazakevičs: Redzu iespējas uzlabot izlases spēli un rezultātus

Latvijas vīriešu futbola izlases galvenais treneris Dainis Kazakevičs redz iespējas uzlabot komandas spēli un rezultātus, savā pirmajā preses konferencē paziņoja valstsvienības stūrmanis.

Latvijas Futbola federācija (LFF) ceturtdien uz trīs gadiem parakstīja līgumu ar Kazakeviču, kurš amatā nomainījis janvāri atlaistu Slavišu Stojanoviču. Kazakevičs pēc līguma parakstīšanas atzīmēja, ka jebkuram pašmāju trenerim pats augstākais punkts, uz ko viņš tiecas, ir Latvijas nacionālās izlases trenera amats. 

"Šobrīd gan sportiskie rezultāti, gan Latvijas futbolistu konkurētspēja uz Eiropas skatuves raisa diezgan daudz jautājumu, taču es uz šo situāciju raugos pozitīvi un redzu iespējas uzlabot izlases spēli un rezultātus. Pirmais uz, ko jābalstās, ir spēcīgs kolektīvs un kvalitatīva spēle. Man ļoti būtiski ir, lai skaidri saprotama katra futbolista motivācija ne tikai spēlēt izlasē, bet arī sasniegt konkrētus rezultātus. Bija zināmi nosacījumi, kad vienojāmies par sadarbību. Pirmais nosacījums bija ilgtermiņa līgums. Lai izveidotu kolektīvu, ir būtiski, ka pieejams noteikts laika resurss. Nacionālajai izlasei nevar būt nebūtisku spēļu vai nebūtisku rezultātu. Mēģināsim izveidot spēcīgu domubiedru kolektīvu, kas būs gatavs risināt uzdevumus," stāstīja Kazakevičs.

Līgums ar Kazakeviču noslēgts līdz 2022.gada Nāciju līgas turnīra beigām, Latvijai cerot kvalificēties 2024.gada Eiropas čempionāta finālturnīram. Arī šosezon izlases mērķis būs uzvarēt Nāciju līgas divīzijā.

"Neviens treneris nav pasargāts no tā, ka viņu neatlaidīs. Ja viņš baidās, ka atlaidīs, tad viņam nemaz nav jāuzsāk darbs. Šoruden nevar būt citu mērķu, kā uzvarēt Nāciju līgas D divīziju. Komandai būs uzdevums to uzvarēt, tajā pat laikā būs jāizveido izlases kodolu, kas risinās sportisko uzdevumu, lai uzvarētu 2022.gada Nāciju līgas divīzijā. Piekritu strādāt uz nosacījumiem, ka šī gada sportiskie rezultāti 2020.gadā netiek ņemti vērā, lai gan uzdevums ir uzvarēt D līgu," skaidroja Kazakevičs.

Kopš viņa apstiprināšanas brīža Kazakeviča grafiks bija gana intensīvs, jo viņš viesojās pie vairākiem izlases futbolistiem Latvijas klubu treniņnometnēs.

"Ārzemju treniņnometņu ietvaros vēroju Kaspara Dubras un Vladislava Gutkovska pārbaudes spēles. Šveicē tikos ar Robertu Uldriķi, Mārci Ošu un Andri Vaņinu. Mērķis bija izrunāt maksimāli daudz pirms pirmās treniņnometnes. Tāpat ir būtiski saprast spēlētāju vērtējumu par iepriekšējo sniegumu izlasē. Rītdien atkal dodos komandējumā, lai līdz treniņnometnes sākumam runātu ar lielāko daļu no izlases spēlētājiem," atklāja Kazakevičs.

Pēc Kazakeviča apstiprināšanas amatā LFF saņēma pamatīgu kritikas vilni, taču Latvijas izlases jaunais treneris nav iespaidojies no sabiedrības viedokļa.

"Katram ir tiesības paust savu viedokli, bet profesionālam trenerim jābūt noturīgam pret ārējiem faktoriem. Tik krasi negatīva reakcija bija pārsteigums. Neteikšu, ka ļoti tajā iedziļinājos, jo trenera galvenais uzdevums ir koncentrēties uz saviem pienākumiem. Respektēju katra cilvēka viedokli un viņa tiesības uz viedokli. Kritika ir papildu motivācija sasniegt pozitīvu rezultātu," uzsvēra Kazakevičs.

Salīdzinot ar iepriekšējo cikli, Kazakevičs šobrīd nesola krasas pārmaiņas izlases kandidātu sarakstā.

"Nesaku, ka atjaunināsim sastāvu un nāksim ar paaudžu maiņu. Galvenie faktori būs motivācija, reālais meistarības līmenis un spēja iekļauties kolektīvā. Visi šie spēlētāji, kuri atbildīs kritērijiem, tiks spēlēt izlasē. Taču, "50 pret 50" situācijās, ja pieredzējis futbolists nebūs konkurētspējīgs, priekšrocība tiks dota jaunajam spēlētājam," skaidroja Kazakevičs.

2013.gadā trīs no šī brīža pieaugušo izlases kandidātiem par disciplīnas un iekšējā komandas režīma pārkāpumiem tika atskaitīti no tobrīd Kazakeviča vadītās Latvijas U-21 futbola izlases sastāva, taču tas nenozīmē, ka viņiem durvis uz valstsvienību ir aizvērtas.

"Šobrīd nav neviena uzvārda, kuram nebūtu iespēja iekļūt izlasē. Ja futbolists atbildīs trīs maniem nosauktajiem faktoriem, tad vairākus gadus veci pārkāpumi nebūs šķērslis, lai viņi varētu iekļūt izlasē. No futbolistiem prasīšu vērtības, attieksmi un darba kultūru, un nekādā veidā neakceptēšu darbības, kas neatbildīs profesionāļa statusam," atzīmēja Kazakevičs.

"11 vilku" jaunais barvedis šobrīd nekomentē, vai atkāpsies no sava amata, ja izlases sniegums būs katastrofāls un neizdosies īstenot mērķus.

"Šajā jautājumā būtiski būs runāt tajā brīdī, kad būs konkrēta situācija un sniegums. Ja redzēšu, ka darbs nerit profesionāli un sniegums ir neatbilstošs, kāpēc ne? Taču šobrīd nevēlos par to spekulēt," atzina Kazakevičs.

Viņš arī uzsver, ka viņa pēdējie priekšteči Stojanovičs, Miksu Pātelainens un Aleksandrs Starkovs katrs savu darbu darīja profesionāli un ar maksimālu atdevi.

"Situācija ar biežām treneru maiņām nav laba un tas bijis viens no limitējošiem faktoriem, kas traucējis iepriekšējiem treneriem sasniegt labus rezultātus. Ar viņiem biju komunikācijā visu laiku un atceros viņus pozitīvi. Plānoju sazināties ar Slavišu. Katram trenerim ir sava pievienotā vērtībā. Mēģināsim paņemt pozitīvās lietas, kas bijušās sasniegtas - jauno futbolistu iespēlēšana un dažas pozīciju maiņas laukumā," secināja Kazakevičs.

Latvijas jaunatnes izlasēs spēles stils tiks veidots līdzīgi nacionālajai valstsvienībai.

"Unificēsim spēles principus visās izlasēm, šajā virzienā esam strādājuši pēdējos 2-3 gadus. Noteikti meklēsim potenciālu standartsituāciju sakārtošanai, kur mums ir lielas rezerves. Tajā pat laikā, atstāsim trenerim izvēles brīvību, lai viņš var sevi realizēt. Centīsimies spēlēt fiziski aktīvu futbolu, mēģināsim pielietot presingu. Mums ir jāpanāk no spēlētājiem labāka līmeņa funkcionālā attīstība," atzīmēja Kazakevičs.

Kā ziņots, Kazakeviča asistenti būs Jurģis Pučinsks, Jānis Intenbergs un Marians Pahars, vārtsargu treneris būs Aleksandrs Proskurņins, bet par fizisko sagatavotību atbildēs Māris Smirnovs.

"Asistentiem funkciju būs diezgan daudz un viņiem katram būs sava atbildība par spēlētāju līnijām. Piemēram, Intenberga atbildība būs standartsituācijas, bet Smirnovam - aizsardzība. Katram asistentam ir skaidri atrunāti uzdevumi. Treneru komandas darbam pievērsīsim lielu nozīmi, lai varētu maksimāli strādāt ar spēlētājiem. Aleksandru par vārtsargu treneri izvēlējos, pateicoties viņa profesionālajām īpašībām. Esmu viņu ļoti labi iepazinis un uzticos," uzsvēra Kazakevičs.

Tāpat komandā nedaudz mainījies arī administratīvais personāls - valstsvienības ģenerālmenedžeris turpmāk būs Aivars Vaivods, komandas ārsta pienākumus pildīs Boriss Novikovs un fizioterapeitu komandai pievienojies Dmitrijs Jefremenkovs, bet izlases preses sekretāra amatā atgriezies Viktors Sopirins. Līdzšinējais izlases menedžeris Ilvars Rutkovskis būs izlašu nodaļas vadītājs, organizējot praktiskos procesus un kontrolējot finanses.

Tikmēr LFF ģenerālsekretārs Edgars Pukinsks pauda, ka šī diena iezīmē jaunu posmu, kā izlase raugās uz spēlētāju attīstīšanu un sagatavošanu. Viņš uzsvēra, ka LFF valde, amatā apstiprinot Kazakeviču, koncentrējās uz ilgtermiņa futbola attīstības stratēģiju. 

"Ceram, ka nacionālā izlase kvalificēsies 2024.gada Eiropas čempionāta finālturnīram. Šis jaunais posms iezīmēsies ar to, ka spēlētāju un komandu gatavošanā pieturēsimies pie ilgtermiņa principiem. Līgums ir uz trim gadiem ar iespēju to pagarināt, ja izlase kvalificējas lielajiem turnīriem. Īstermiņā komandai un treneriem tiks izvirzīti mērķi sasniegt konkrētus rezultātus. Treneris arī nesīs atbildību par visu izlašu bloka pārraudzību un vadību. Gribam, lai izlases filozofija ir ne tikai nacionālajā valstsvienībā, bet arī visā piramīdā. Jau no 2013.gada Dainis mērķtiecīgi veidojis šo sistēmu, un šobrīd ir īstais brīdis, lai to iedzīvinātu. Ticu, ka Dainis spēs sasnieg ilgtermiņā labus rezultātus," stāstīja Pukinsks.

Kazakevičam stājoties amatā, atbrīvojies LFF sporta direktora amats. Tiek mēļots, ka galvenais kandidāts uz to ir Jurijs Andrejevs, taču Pukinsks ceturtdien vēl neapstiprināja viņa nolīgšanu.

"Šobrīd vēl neesam pieņēmuši lēmumu un neko neesam parakstījuši. Andrejevs ir viens no kandidātiem. Kamēr lēmums nav pieņemts, mēs ar to nespekulējam," teica Pukinsks.

Tāpat LFF ģenerālsekretārs komentēja to, kādā veidā no amata tika atbrīvots Stojanovičs un kāpēc tas tika darīts vairākus mēnešus pēc izlases pēdējās spēles.

"Valde pieņēma lēmumu par līguma laušanu, bet pēc tam norisinājās process, kas noslēdzās pagājušajā nedēļā. Darba attiecību pārtraukšana bija cieņpilna un profesionāla. Ideālā pasaulē treneris par to uzzinātu maksimāli ātri, lai varētu pieņemt jebkuru citu piedāvājumu. Diskusijas bija karstas un ilgas, un lēmums nebija ilgi zināms. Process varēja būt ātrāks un kvalitatīvāks, bet apzināti neviens neko nevilcināja," stāstīja Pukinsks.

Kazakevičs dzimis 1981.gada 30.martā Bauskā un savas spēlētāja gaitas sāka un noslēdza Jelgavas Bērnu un jaunatnes sporta skolā, kur viņa pirmais treneris bija Gunārs Jansons. Viņš kā treneris un galvenā trenera asistents bērnu un jauniešu futbolā strādājis kopš 1996.gada. Šajā līmenī viņš vadīja "Viola"/2.vidusskola, "Viola", Jaunatnes futbola centra "Jelgava" un Zemgales reģionālās jaunatnes izlases komandas.

Pieaugušo futbolā Kazakevičs trenera gaitas sāka 2001.gadā pie "Viola" stūres, aizvedot komandu līdz uzvarai otrajā līgā, bet no 2004. līdz 2012.gadam viņš bija "Jelgavas" stūrmanis, ievedot vienību Latvijas virslīgā un palīdzot tai 2010.gadā triumfēt Latvijas kausā. Tajā pat laikā viņš bija Zemgales reģionālās izlases un Latvijas pirmās līgas U-20 izlases galvenais treneris.

No 2013. līdz 2019.gadam viņš bija Latvijas U-21 un U-23 izlašu galvenais treneris līdz pirms mēneša tika apstiprināts nacionālās valstsvienības trenera amatā. 2016.gadā Latvijas U-21 futbolisti viņa vadībā triumfēja Baltijas kausa izcīņā.

Latvijas izlase oficiālajos pavasara izlašu spēļu logos aizvadīs treniņnometni ārzemēs un divas pārbaudes spēles izbraukumā. Komanda 26.martā samēros spēkus ar Melnkalni, bet 30. vai 31.martā aizvadīs maču pret Sanmarīno. Tās Latvijas izlasei būs pirmās spēles Kazakeviča vadībā.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Hokejs

Vairāk Hokejs


Basketbols

Vairāk Basketbols


Futbols

Vairāk Futbols


Teniss

Vairāk Teniss


Volejbols

Vairāk Volejbols


Motoru sports

Vairāk Motoru sports


Vieglatlētika

Vairāk Vieglatlētika


Riteņbraukšana

Vairāk Riteņbraukšana


Ziemas sports

Vairāk Ziemas sports


Citi

Vairāk Citi