Laika ziņas
Šodien
Daļēji apmācies
Rīgā +9 °C
Daļēji apmācies
Piektdiena, 29. marts
Agija, Aldonis

Kostas vārti nodrošina Spānijai uzvaru pār Irānu

Spānijas futbola izlase Krievijā notiekošā Pasaules kausa finālturnīra mačā trešdien Kazaņā ar rezultātu 1:0 (0:0) pārspēja Irānu, savā otrajā B apakšgrupas spēlē tiekot pie pirmās uzvaras turnīrā.

Spānijas izlases labā vārtus guva Djego Kosta, kuram šis bija trešais precīzais sitiens šajā finālturnīrā.

Spānijas valstsvienība nav zaudējusi 22 mačos pēc kārtas, kas ir visu laiku ilgākā sērija, ņemot vērā izlašu mačus.

Spānijas izlasē šajā mačā atgriezās Dani Karvahals, kurš maija beigās UEFA Čempionu līgas finālā guva traumu. Pirmajā puslaikā spāņi dominēja bumbas kontrolē, taču nespēja to pārvērst vārtu guvumā, mača pirmajām 45 minūtēm noslēdzoties bezvārtu neizšķirti.

Otrā puslaika sākumā Spānijas futbolisti saasināja spēli pie pretinieku vārtiem, 50.minūtē Serhio Basketa sisto bumbu atvairot irāņu vārtsargam Alirezam Beiranvandam. Pāris minūtes vēlāk iespēja izcelties bija arī Isko, taču viņš sita krietni pāri vārtiem. Tikmēr otrā laukuma galā bīstams sitiens padevās Karimam Ansarifardam.

Abu komandu aktīvā spēle noveda līdz vārtu guvumam, 54.minūtē izceļoties Kostam. Spānijas izlases uzbrucējs divu Irānas futbolistu ielenkumā, no aptuveni 12 metriem bija precīzs, kad pa viņa kāju trāpīja pretinieka sistā bumba. Deviņas minūtes vēlāk irāņi ieraidīja bumbu arī Davida de Heas sargātajā cietoksnī, taču pirms tam bija fiksēta aizmugure, līdz ar to rezultāts palika nemainīgs.

Kad līdz pamatlaika beigām bija palikušas 20 minūtes, Spānijai bija iespēja dubultot savu pārsvaru, taču Irānas futbolisti pēc stūra sitiena pašaizliedzīgā cīņā nosargāja savus vārtus neiekarotus. Vēl labāka iespēja bija irāņiem, astoņas minūtes pirms pamatlaika beigām Mehdi Taremi no tuvas distances sitot pāri vārtiem.

Atlikušajā laikā vārti netika gūti, Spānijai gūstot svarīgu uzvaru cīņā par vietu astotdaļfinālā.

Aģentūra LETA jau ziņoja, ka pirms tam šīs apakšgrupas spēlē Portugāle ar 1:0 pārspēja Maroku.

B apakšgrupā pēc divām spēlēm Spānijai un Portugālei ir pa četriem punktiem, Irāna guvusi trīs punktus, bet Maroka šobrīd ir bešā.

Spānija finālturnīru sāka ar rezultatīvu neizšķirtu 3:3 pret Portugāli, kamēr Irāna ar 1:0 uzveica Maroku.

B apakšgrupas noslēdzošajās cīņās pirmdien Spānija Kaļiņingradā tiksies ar Maroku, bet Portugāle Saranskā duelēsies ar Irānu.

Spānijas izlase tikai dienu pirms Pasaules kausa finālturnīra sākuma negaidīti no favorītes izlases galvenā trenera amata atstādināja Hulenu Lopetegi, bet viņa vietā tika iecelts valstsvienības sporta direktors Fernando Jerro.

Spānija iepriekš piedalījusies 14 Pasaules kausa finālturnīros, šajās sacensībās startējot ikreiz kopš 1978.gada. Lielākais panākums gūts 2010.gadā, kļūstot par pasaules čempioniem, bet pirms četriem gadiem nespējot izkļūt no apakšgrupas. Sešas reizes bijusi labāko astotniekā.

Tikmēr Irāna Pasaules kausa finālturnīros piedalās piekto reizi, debiju piedzīvojot 1978.gadā, taču startējot arī pirms četriem gadiem Brazīlijā. Ne reizi nav izkļuvusi no apakšgrupas, allaž sacensības beidzot jau priekšsacīkstēs - 12 cīņās izcīnīta viena uzvara, trīs reizes spēlēts neizšķirti un astoņos mačos ciesti zaudējumi.

Spānija un Irāna savā starpā vēl nekad savā starpā nebija spēkojušās. Iepriekšējo reizi, kad spāņi tikās ar kādu no Āzijas konfederācijas komandām, tika gūta graujoša uzvara ar 6:1 (pret Dienvidkoreju).

Pasaules kausa finālturnīrs pirmo reizi notiek Krievijā, bet kopumā tas norisinās jau 21.reizi.

Sacensībās piedalās 32 komandas, kuras priekšsacīkstēs salozētas astoņās grupās. Katras grupas divas labākās komandas iekļūs izslēgšanas spēļu stadijā, kas sāksies no astotdaļfināla.

Vislielākā pārstāvniecība jeb 14 izlases ir no Eiropas, kamēr no Āfrikas, Āzijas un Dienvidamerikas sacensībās piedalās pa piecām vienībām. Tikmēr no Ziemeļamerikas finālturnīrā startē trīs valstu izlases.

Sacensības risināsies viena mēneša garumā, finālam norisinoties 15.jūlijā Maskavā.

Finālturnīrā tiks sadalīts iespaidīgs naudas balvu fonds, komandām sadalot 352 miljonus eiro, uzvarētājiem iegūstot 33 miljonus eiro lielu prēmiju.

Šis Pasaules kauss paliks vēsturē arī kā pirmais, kurā tiek izmantota Video tiesneša sistēma jeb VAR. Šāds jaunievedums tika ieviests, lai noteiktu, vai bijis vārtu guvums, 11 metru soda sitiens, noraidījums no laukuma, vai arī kļūdains spriedums par spēlētāja identitāti kādā no tiesneša lēmumiem. Pirmajās trīs spēļu dienās, pateicoties šais sistēmai, tika nozīmēti divi 11 metru soda sitieni.

Pasaules kausa finālturnīrs Krievijā notiek 11 pilsētās, cīņas aizvadot 12 stadionos.

Uz finālturnīru ir devušies pārsvarā visi vadošie planētas futbolisti. Sacensībās savas valstis pārstāvēs šī brīža trīs lielākās zvaigznes pasaules futbolā - Neimars (Brazīlija), Krištianu Ronaldu (Portugāle) un Lionels Mesi (Argentīna).

Tituliem bagātā komanda Pasaules kausa izcīņu vēsturē ir Brazīlija, kas prestižajā turnīrā kopumā triumfējusi piecas reizes. Tikmēr ar četriem tituliem seko Vācija un Itālija, kas šim turnīram nemaz nekvalificējās. Vēl divus titulus ir izcīnījusi Argentīna un Urugvaja.

Pašreizējā Pasaules kausa īpašniece ir Vācija, kamēr Brazīlija pēdējo reizi sacensībās uzvarēja 2002.gadā.

Pasaules kausa visu laiku labākais vārtu guvējs ir vācietis Miroslavs Kloze, kurš izcēlies ar 16 vārtu guvumiem, bet slavenā brazīlieša Ronaldu kontā ir 15 precīzi sitieni. Starp šī brīža aktīvajiem spēlētājiem rezultatīvākais ir cits Vācijas futbolists Tomass Millers, kurš guvis desmit vārtus un šajā finālturnīrā, spēlējot rezultatīvi, var uzlabot savas pozīcijas visu laiku izcilāko vārtu guvēju sarakstā.

Tikmēr vienīgais futbolists, kurš savas karjeras laikā ir izcīnījis trīs Pasaules kausus, ir leģendārais brazīlietis Pele. Līdz šim nevienam citam spēlētajam neko līdzīgu nav izdevies atkārtot. Starp šī brīža aktīvajiem spēlētājiem neviens nav ieguvis vairāk par vienu trofeju.

Spānijas izlases sastāvs: Davids de Hea, Dani Karvahals, Žerārs Pikē, Serhio Ramoss, Žordi Alva, Serhio Busketss, Andress Injesta (Koke, 71.min.), Davids Silva, Isko, Lukass Vaskess (Marko Asensio, 79.min.), Djegu Kosta (Rodrigo, 89.min.).

Irānas izlases sastāvs: Alireza Beiranvands, Esans Hadži Safi (Milads Mohamedi, 69.min.), Morteza Puraligandži, Madžids Hoseini, Ramins Rezaejans, Omids Ebrahimi, Saeids Ezatolahi, Madi Taremi, Vahids Amiri (Samans Godoss, 86.min.), Karims Ansarifards (Alireza Džahanbakšs, 74.min.), Sardars Azmuns.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Hokejs

Vairāk Hokejs


Basketbols

Vairāk Basketbols


Futbols

Vairāk Futbols


Teniss

Vairāk Teniss


Volejbols

Vairāk Volejbols


Motoru sports

Vairāk Motoru sports


Vieglatlētika

Vairāk Vieglatlētika


Riteņbraukšana

Vairāk Riteņbraukšana


Ziemas sports

Vairāk Ziemas sports


Citi

Vairāk Citi