Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +8 °C
Apmācies
Piektdiena, 29. marts
Agija, Aldonis

LFF aicina IZM un SPKC atļaut futbola čempionātu sākt ne vēlāk kā jūnija vidū

Latvijas Futbola federācija (LFF) otrdien ir vērsusies Izglītības un zinātnes ministrijā (IZM) un Slimību profilakses un kontroles centrā (SPKC), aicinot atļaut sākt Latvijas čempionātu un atsākt citas sacensības šajā sporta veidā ne vēlāk kā līdz 15.jūnijam.

LFF vēstulē pauž nostāju, ka nepieciešama pēc iespējas drīzāka profesionālo komandu atgriešanās pilnvērtīgos treniņos, to laikā sportistiem un sporta darbiniekiem atbilstoši sporta veida specifikai ievērojot distancēšanos, lai sportisti sezonas atsākšanos varētu sagaidīt, tai fiziski un emocionāli sagatavojušies.

LFF uzskata, ka ir nepieciešams atļaut kontakta treniņus. Šādu treniņu atļaušana esot nepieciešama vismaz divas nedēļas pirms datuma, kurā varēs tikt atsāktas sacensības, lai nodrošinātu komandām un spēlētājiem iespēju veikt sagatavošanās posmu. Līdz ar to LFF aicina kontakta treniņu norisi atļaut vēlākais no 1.jūnija.

Federācija paziņojumā uzstāj, ka kopš valstī izsludinātās ārkārtējās situācijas sākuma esot bijusi "aktīva Latvijas sporta dzīves dalībniece, operatīvi risinot Latvijas futbola jautājumus, saskaņoti apturot visu ar futbolu saistīto pasākumu norisi, izglītojot futbola sabiedrību par pieņemto lēmumu nepieciešamību, organizējot finansiāla atbalsta sniegšanu LFF biedriem un nodrošinot, ka par valstiski sagatavotajām drošības rekomendācijām un noteikumiem ir informēts maksimāli plašs Latvijas futbolā iesaistīto personu loks".

"Tikpat aktīvi esam komunicējuši ar atbildīgajām vietējām un starptautiskajām organizācijām, daloties ar LFF veiktajiem aprēķiniem par krīzes situācijas ietekmi uz futbolu un sportu kopumā, kā arī iesaistoties klubiem un spēlētājiem saistošo rekomendāciju izstrādē," sacījis LFF ģenerālsekretārs Edgars Pukinsks.

Pēc Pukinska vārdiem, LFF ceļā uz dažādu aizliegumu mīkstināšanu iestājas par "pārdomātām, nesasteigtām un rūpīgi izdiskutētām darbībām, kā pirmo un vienīgo atskaites punktu ņemot mūsu nācijas fizisko un garīgo veselību".

LFF uzsver, ka vēlas zināt pēc iespējas vairāk par valsts iestāžu skatījumu uz plānveidīgu drošības pasākumu mīkstināšanu un sporta norišu atgriešanos. Pukinsks skaidro, ka izpratne par nākamajiem soļiem, laika termiņiem un ierobežojumiem katrā nākamajā posmā ir būtiska, "lai pēc iespējas efektīvāk atgrieztu sabiedrībai nepieciešamās fiziskās aktivitātes un maksimāli drošos apstākļos - vietējai ekonomikai svarīgo profesionālo futbola sacensību norisi".

Tāpat federācija aicina profesionālajā futbolā pēc iespējas drīzāk atļaut āra sacensības ar līdz 100 cilvēku dalību, bet bez skatītājiem.

Lai nodrošinātu drošu sacensību norisi, LFF apņemas sadarbībā ar SPKC izstrādāt sanitāro protokolu, kas paredzētu konkrētas prasības un normas, kuras būs obligāti jāizpilda jebkuram sacensību dalībniekam. LFF apņemtos nodrošināt šo normu ievērošanas uzraudzību.

Tāpat LFF pauž gatavību, ja tas no pārraugošajiem dienestiem tiks atzīts par nepieciešamu soli, nodrošināt visu virslīgas čempionāta dalībnieku - spēlētāju, treneru, personāla, tiesnešu un citu personu - vienreizēju testēšanu uz Covid-19 pirms čempionāta sākuma.

IZM un SPKC ir iesniegti LFF sagatavotie sanitārā protokola pamatprincipi un pamatojums, kāpēc sacensībās būtu jāatļauj vismaz 100 cilvēku dalība. Šīs personas ir tieši iesaistītas spēlē un tās organizācijā - gan spēlētāji un tiesneši, gan personāls, apsardze, televīzija, datu pārraides speciālisti un citas personas. Uz katru spēli tiek piedāvāts nodrošināt akreditēto personu sarakstu.

Sanitārajā protokolā LFF piedāvā noteikt, ka drošības pasākumi spēļu laikā tiek organizēti pēc stingras akreditācijas un stadiona zonēšanas sistēmas, pirms došanās uz spēli un tās norises vietā visiem dalībniekiem tiek mērīta ķermeņa temperatūra, tiek atcelts pirmsspēles rokasspiediena process un nenotiek spēlētāju pulcēšanās tuneļa zonā.

Savukārt visas organizatoriskās sapulces un masu mediju aktivitātes tiktu veiktas ārpus telpām, ievērojot divu metru distanci. Pirms sacensību sākuma dalībniekiem tiktu organizēts drošības pasākumu seminārs.

Vēlāk LFF aicina atļaut arī starptautiskās sacensības bez skatītājiem un masu pasākumus.

"LFF atrodas regulārā komunikācijā ar saviem starptautiskajiem partneriem UEFA un FIFA, apzinot potenciālos laikus, kad plānots atjaunot starptautisko sacensību norisi. Ar lielu varbūtību ir prognozējams, ka klubu un izlašu sacensības vietēji un starptautiski notiks bez skatītājiem. Apzinoties, ka šis jautājums ir cieši saistīts ar Eiropas un pasaules mērogā ieviestajiem ierobežojumiem, LFF aicina regulāri komunicēt jautājumā par starptautisko pārlidojumu pieejamību un nosacījumiem, gatavojoties iespējamam scenārijam, kurā vasaras izskaņā Latvijas klubiem būs jāstartē Eiropas klubu turnīros, bet rudenī Latvijas valstsvienību gaidīs UEFA Nāciju līgas spēles," teikts federācijas paziņojumā.

LFF, vērtējot pašreizējo situāciju, gatavojas scenārijam, ka šī gada laikā netiks organizēts neviens tās pārraudzībā esošs masu pasākums. Tomēr, lai plānotu pasākumu tālāku norisi, futbola un sporta sabiedrībai ir nepieciešams pēc iespējas drīzāks valstisks signāls, kādā periodā plānot masu pasākumu atsākšanos bez tādiem dalībnieku un skatītāju ierobežojumiem, kas liegtu šādu pasākumu norisi, pie valsts iestādēm vērsusies federācija.

Pēc Pukinska vārdiem, futbolam kā pirmajam Latvijā būtu jāatsāk profesionālu sacensību norise, līdz ar to tas varot kalpot par praktisku piemēru gan citiem sporta veidiem, gan citām organizācijām drošības pasākumu klāsta izplānošanā, realizēšanā un uzraudzībā.

 

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Hokejs

Vairāk Hokejs


Basketbols

Vairāk Basketbols


Futbols

Vairāk Futbols


Teniss

Vairāk Teniss


Volejbols

Vairāk Volejbols


Motoru sports

Vairāk Motoru sports


Vieglatlētika

Vairāk Vieglatlētika


Riteņbraukšana

Vairāk Riteņbraukšana


Ziemas sports

Vairāk Ziemas sports


Citi

Vairāk Citi