Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +1 °C
Apmācies
Piektdiena, 19. aprīlis
Vēsma, Fanija

Pukinsks: LFF šā brīža prioritātes ir stabilitāte un rīcība

Latvijas Futbola federācijas (LFF) šī brīža prioritātes ir pietrūkstošās stabilitātes atjaunošana un aktīva rīcība, kas nepieciešama, lai iegūtu lielāku uzticību starptautisko un citu partneru acīs, saka LFF ģenerālsekretārs Edgars Pukinsks.

Gan starptautisko partneru acīs, gan vietējā mērogā pašlaik visvairāk pietrūkstošā Latvijas futbola vērtība ir stabilitāte, uzsver LFF ģenerālsekretārs Pukinsks. Viņa vērtējumā Latvijas futbola saimniecība pašlaik atrodas sarežģītā un izaicinājumiem bagātā situācijā, kurā pakāpeniski tiek pieņemti gan vairāk, gan mazāk populāri lēmumi ar vienojošo mērķi atjaunot kā stabilitāti Latvijas futbolā, tā arī LFF starptautisko uzticamību.

"Nevienam nav noslēpums, ka LFF ilgāku laika periodu ir darbojusies spriedzes apstākļos. Netraucēts ikdienas darbs ir bijis retums, radot virkni dažādu neskaidrību, kā rezultātā esam sarežģītā situācijā, no kuras pakāpeniski varam izkļūt tikai ar nevairīšanos no realitātes, rīcību un prioritāru attieksmi pret darāmo," iezīmē LFF ģenerālsekretārs, kurš šajā amatā atgriezās oktobra izskaņā. "Principā jau vairāku gada garumā federācijas saimniecībā ir bijušas problēmas, kas dominējušo politisko procesu fonā ir bijušas nenovērtētas un ielaistas.

"No tā cietusi mūsu reputācija un, kā redzams pašlaik - arī LFF finansiālā rīcībspēja. Kā LFF ģenerālsekretārs nevairos no atbildības, un tāpēc esmu šeit - lai situāciju mainītu, skatoties problēmām acīs, rīkojoties un izvirzot prioritātes."

Pukinsks arī atzīmēja, ka pēdējā laikā notikušie kongresi un varas maiņas, mazinājušas ticību LFF starptautisko partneru Starptautiskās Futbola federāciju asociācijas (FIFA) un Eiropas Futbola federāciju asociācijas (UEFA) acīs.

"Latvijas futbolā dominējušie procesi, ārkārtas kongresi, varas maiņa un ķildas ir pamainījuši to, kā uz mums skatās mūsu starptautiskie partneri FIFA un UEFA. Un to viņiem nevar pārmest. Šo organizāciju acīs pašlaik esam nestabili un politisko cīņu ieskauti. Tādā brīdī gan FIFA, gan UEFA vēlas pārliecināties, ka esošajā situācijā LFF vadība aktīvi strādā pie situācijas stabilizēšanas un rada pēc iespējas rīcībspējīgāku vidi nākamā gada aprīlī paredzētajām LFF prezidenta un valdes vēlēšanām." 

"Uz mums skatās piesardzīgi, un tas ietekmē gan mūsu pašreizējo, gan nākotnes finansiālo rocību," atklāj Pukinsks, kurš pagājušās nedēļas izskaņā tikās ar abu organizāciju vadības pārstāvjiem. "Abas organizācijas mūs atbalsta un iedrošina tālākajiem soļiem. Sniedzam apjomīgas finanšu atskaites par šī gada un iepriekšējo gadu darbībām un projektiem, par kuriem FIFA un UEFA līdz šim ir trūkusi pilnīga izpratne. Tāpat sadarbojamies ar abām organizācijām, lai īstenotu mūsu darbības auditu."

"Kamēr šis process notiek un kamēr tiek apzināta pilna saistīto darbību ķēde, kuras rezultātā šogad neesam apguvuši visu iepriekš paredzēto starptautisko finansējumu, darbojamies citos finansiālās kapacitātes apstākļos, nekā tas bija ierasts līdzšinējos gados. Šis nebūs ātrs un vienkāršs process, un tajā skaļāk par visu var runāt tikai mūsu darbi ceļā uz stabilizēšanos un uzticības atjaunošanu."

LFF gan administrācijas, gan valdes līmenī diskutē par nākamā gada budžeta prioritātēm un veic aktuālo procesu izvērtējumu. Atsevišķas diskusijas tiek organizētas arī par tādiem projektiem kā Klubu ilgtspējīgas attīstības atbalsta programma, Infrastruktūras atbalsta programma, akadēmiju finansēšana un citiem.

"Šis ir laiks, kurā LFF savus labos mērķus var apliecināt tikai ar darbiem, turklāt darbiem ir jābūt pirmajā vietā. Tas ir viens no apsvērumiem, kāpēc, piemēram, šogad esam atteikušies no sezonas noslēguma pasākumu organizēšanas gada laureātiem, tiesnešiem un jauniešiem. Līdz gada beigām, kā ierasts, ar pilnu atbildību organizēsim Latvijas futbola ģimenes balsojumu par mūsu futbola šī gada izcilniekiem dažādās kategorijās," LFF citē Pukinsku. 

"Laureātu vārdus paziņosim janvārī un godam nopelnītās balvas gaviļniekiem noteikti pasniegsim, taču šoreiz - citā formātā. Pašreizējā situācijā svētku balles organizēšana būtu greznība, un greznība nav starp mūsu šā brīža prioritātēm." 

LFF ģenerālsekretārs uzsver, ka būtisks solis gan LFF, gan UEFA un FIFA skatījumā būs 12.decembrī ārkārtas kongresā paredzētais balsojums par jauno LFF statūtu apstiprināšanu. Statūtu apstiprināšana ir svarīga, lai nodemonstrētu Latvijas futbola saimes rīcībspēju un uz attīstību vērsto domāšanu, sarunās pauduši abu organizāciju pārstāvji. Līdztekus tam LFF vadība savu rīcībspēju apliecina ar tādiem pašlaik aktuāliem procesiem kā revidenta "Ernst & Young" audits par 2019.gadu, būtiskiem 2018.finanšu gada elementiem un iepriekš piekopto dāvinājumu sistēmu.

To stiprina LFF valdes līmenī izveidotas attiecīgas komisijas, kas veic situācijas izvērtējumu un piedāvā nepieciešamos uzlabojumus LFF finanšu pārvaldības sistēmā, kas pēdējā gada laikā piedzīvojusi virkni vienu otru pārklājošu izmaiņu.

"Statūtu apstiprināšana iezīmēs nākamo posmu auglīgas sadarbības atjaunošanā ar UEFA un FIFA, jo uz tā bāzes varēsim virzīties tālāk ar starptautiskā finansējuma piesaisti un mūsu projektu aizstāvēšanu. Pašlaik veicam visu mūsu projektu un aktivitāšu izvērtējumu, kā arī atskaišu un finansiālo pamatojumu apkopošanu, un tā ir vēl viena rīcība, kuru mūsu starptautiskie partneri sagaida," skaidro Pukinsks. "Lai arī kopējā situācija, noslēdzot šo gadu un strādājot pie nākamā gada budžeta, ir sarežģīta, šādi paveiktie darbi un rīcība soli pa solim ievieš arvien lielāku skaidrību par esošo situāciju un nākotnes perspektīvām."

"Kā organizācija darām visu pašreizējos apstākļos iespējamo, lai LFF vairs neasociētos ar politisko cīņas lauku, bet gan atgrieztos pie galvenā - gādāšanas par futbola attīstību. Ejot soli pa solim uz priekšu, saredzam dažādas izaugsmes un finansējuma piesaistes iespējas, kuru virzienā strādāsim, taču nevaram tās uztvert kā garantiju. Tāpēc, plānojot nākamā gada LFF budžetu, prognozējamības nolūkos rēķināmies ar mūsu finansiālo spēju samazinājumu. Tas nesīs līdzi atteikšanos no dažādiem projektiem un iniciatīvām, kā arī darbu pie prioritāšu izvirzīšanas. Nevēlamies, lai par LFF izplatās dažādas baumas, tāpēc patiesībai acīs skatāmies paši - kopējās situācijas stabilizēšanai būs nepieciešams laiks, pacietība un futbola ģimenes vienotība."

Jau ziņots, ka Latvijas Republikas (LR) Uzņēmumu reģistrs (UR) oktobra pēdējā dienā apstiprināja Pukinsku kā LFF pārstāvēt tiesīgu personu ar paraksta tiesībām. Savukārt divas nedēļas iepriekš savu amatu zaudēja nu jau bijušais LFF prezidents Kaspars Gorkšs, jo par viņa atstādināšanu balsoja 67 biedri.

Lai atstādinātu Gorkšu, bija nepieciešams 50%+1 balss. Balsojumam tika reģistrēti 128 biļeteni, līdz ar to atstādināšanai bija nepieciešamas vismaz 65 balsis.

 

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Hokejs

Vairāk Hokejs


Basketbols

Vairāk Basketbols


Futbols

Vairāk Futbols


Teniss

Vairāk Teniss


Volejbols

Vairāk Volejbols


Motoru sports

Vairāk Motoru sports


Vieglatlētika

Vairāk Vieglatlētika


Riteņbraukšana

Vairāk Riteņbraukšana


Ziemas sports

Vairāk Ziemas sports


Citi

Vairāk Citi