Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +12 °C
Skaidrs
Sestdiena, 19. oktobris
Drosma, Drosmis, Elīna

Šovakar nefavorītu fināls: Zenit — Rangers

Savdabīgs apmaiņas brauciens iznācis abu prestižāko Eiropas futbola klubu turnīru kartē. Divas Anglijas komandas Manchester United un Chelsea dosies uz Krieviju, kur 21.maijā Maskavā notiks Čempionu līgas fināls, savukārt Krievijas Zenit ceļos uz Angliju, lai 14.maijā Mančestrā ar Skotijas Rangers aizvadītu izšķirošo spēli par UEFA kausu. Tomēr ir viena būtiska atšķirība — ne Sanktpēterburgas, ne Glāzgovas klubi pirms turnīra netika uzskatīti par favorītiem. Abas komandas ar sniegumu gan apliecinājušas, ka uz Mančestru brauks pelnīti.

Zenit garais ceļš


Atšķirībā no Rangers, kas UEFA kausa dalībniekiem piebiedrojās pēc Čempionu līgas grupu turnīra (ieņēma 3.vietu), Krievijas čempionu ceļš uz finālu bija krietni vien garāks. Tas sākās pērn augusta vidū ar kvalifikācijas otro kārtu. Aiz muguras 16 spēļu, 8 uzvaras, 4 neizšķirti, 4 zaudējumi, vārti: 29—15.

Taču sākums nebija viegls tāpēc, ka tajā pašā augustā krietni bija sašķobījies galvenā trenera Dika Advokāta krēsls. Tam par iemeslu kalpoja neveiksmes premjerlīgā, un kluba vadība neslēpj, ka pēc zaudējuma 4.augustā Maskavas Dinamo (2:4) pilnā sparā ritējušas sarunas ar vairākiem citiem kandidātiem. Turklāt Advokāts, saprazdams, ka viņa dienas klubā ir skaitītas, noslēdza līgumu ar Austrālijas Futbola federāciju par valstsvienības trenēšanu.

Rudenī situācija krasi mainījās. Pēc minētā zaudējuma Gazprom dāsni atbalstīto Sanktpēterburgas komandu izdevās atkal dabūt uz uzvaras takas un aizvest līdz pirmajam čempionu titulam (Zenit vienreiz uzvarējis arī PSRS čempionātā). Pēc šī triumfa tika izcelts kāds fakts saistībā ar vienu no komandas līderiem ukraini Anatoliju Timoščuku. Pirms sešiem gadiem pussargs, kam tolaik bija 23 gadi, tika iecelts par Doņeckas Shakhtar kapteini un klubs pirmo reizi triumfēja Ukrainas čempionātā. Līdzīgu manevru pērn maijā veica Advokāts…

"Timoščukam ir īpašas spējas kontaktēties. Viņš spēj un māk runāt gan ar tiem, kuri viņam patīk, gan tiem, kuri nepatīk, ja vien tas ir par lietu," Zenit uzbrucējs Andrejs Aršavins izdevumam Sport-Ekspress atzinis, ka Timoščuks ar kapteiņa pienākumiem galā tiek lieliski.

Aršavins izceļ arī Dika Advokāta ieguldījumu komandas vienotībā. "Advokātu un arī Hidinku (Krievijas izlases galveno treneri) no Krievijas treneriem atšķir tas, ka viņi futbolistus nešķiro labajos un sliktajos. Nīderlandiešiem komandā viss atrodas savās vietās, un attieksme pret rezervistu nav ne par matu sliktāka kā pret pamatsastāva spēlētājiem. Tas ir viens no iemesliem, kāpēc tagad visi ar lielāko prieku atsaucas uzaicinājumiem uz izlasi."

Advokāts klubu Zenit vada kopš 2006.gada jūlija, nepilnu divu gadu laikā iemantojis augstu cieņu arī šajā struktūrā. Ļaunu prātu uz viņu netur pat Vladislavs Radimovs, kuram Diks atņēma kapteiņa pilnvaras. "Viņš neuzdot neskaitāmus jautājumus, kā to darījuši citi: kur vakar biji, ko dzēri, kāpēc līdz vēlai naktij spēlēji biljardu." Viņu papildina Aršavins. "Galvenais uzdevums ir iziet laukumā un spēlēt. Kas notiek ārpus tā, viņu neuztrauc." Līdz šim lielā uzticēšanās Diku nav pievīlusi. Viņš tur roku uz pulsa.

Zenit turpina strādāt arī ar Austrālijas Futbola federāciju, lai rastu kompromisu divdomīgajā situācijā, kas apspriesta arī FIFA gaiteņos. 2007.gada beigās Diks pēc ilgām pārdomām pieņēma piedāvājumu palikt Zenit. Dažādos avotos figurē, ka par darbu šogad nīderlandiešu speciālists saņems uz pusi vairāk nekā pērn — četrus miljonus eiro. Ja komanda ceturtdaļfinālā un pusfinālā spēja sagraut Vācijas dūžus Bayer 04 (summā 4:2) un Bayern (5:1), nav pamata apšaubīt Advokāta kvalifikāciju. Līdz šim Zenit labākais sasniegums Eiropā bija iekļūšana UEFA kausa ceturtdaļfinālā.

"Mēs esam kā viens komplekts. Darbojamies tikai un vienīgi kā komanda," Timoščuks neslēpj, ka Zenit mērķis ir kļūt par otro Krievijas klubu, kas ieguvis UEFA kausu.

Rūdītais Rangers


Skoti turpina skriet pēc diviem zaķiem vienlaikus. Ja izdosies uzvarēt atlikušajās četrās spēlēs premjerlīgā, Rangers pēc divu gadu pārtraukuma kļūs par Skotijas čempioniem (ar 51 titulu Rangers pieder pasaules rekords!). Uz adatām tagad sēž līderi Glāzgovas Celtic, kam ir četru punktu pārsvars un par divām spēlēm vairāk.

Salīdzinot ar Zenit, Skotijas komanda noteikti ir krietni rūdītāka Eiropas ārēs, turklāt emocionālu pacēlumu devusi uzvara pusfinālā pār Fiorentina ar pēcspēles sitieniem. "Mums ir visas iespējas veikt ierakstu vēsturē un kļūt par varoņu komandu," uz zemes nav viegli nolaisties Rangers vārtsargam Nīlam Aleksanderam, kurš atvairīja divus Fiorentina pēcspēles sitienus. "Tas būs neticami, ja mums izdosies spert vēl vienu soli un uzvarēt Mančestrā."

Vai tā notiks, tiešraidē parādīs SAT1, ierakstu uzreiz pēc spēles sola Viasat Sport 2.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

FOTO: Atklāta Sporto visa klase 11. sezona

Šodien, 18. oktobrī, Zemgales Olimpiskajā centrā, Jelgavā, ar vērienīgu atklāšanas pasākumu tika oficiāli uzsākta Latvijas Olimpiskās komitejas projekta Sporto visa klase 11. sezona. Jauno 2024./ ...

Hokejs

Vairāk Hokejs


Basketbols

Vairāk Basketbols


Futbols

Vairāk Futbols


Teniss

Vairāk Teniss


Volejbols

Vairāk Volejbols


Motoru sports

Vairāk Motoru sports


Vieglatlētika

Vairāk Vieglatlētika


Riteņbraukšana

Vairāk Riteņbraukšana


Ziemas sports

Vairāk Ziemas sports


Citi

Vairāk Citi