Laika ziņas
Šodien
Daļēji apmācies
Rīgā +12 °C
Daļēji apmācies
Svētdiena, 5. maijs
Ģederts, Ģirts

Treneru treneris. Bez noslēpumiem

Diez vai Latvijas futbolu kāds pazīst tik labi kā federācijas Izglītības daļas vadītājs Jurijs Andrejevs. Viņš visas spožākās Latvijas futbola zvaigznes pazīst jau kopš bērnu dienām, pašreizējo izlases galveno treneri Marianu Paharu ieskaitot, turklāt stāvējis tiešā valstsvienības tuvumā vairāk nekā desmit gadu, bet pēdējā laikā atbild par Latvijas treneru kvalifikāciju. Pārfrāzējot bijušo Rīgas Dinamo hokeja treneri Jūliusu Šupleru, kurš mācīja kost mēlē, jo vārdi ir bitītes, kas vēl nesīs medu, Andrejevs medu vairs negaida, tāpēc var atļauties teikt, ko domā.

Fragments no intervijas ar Juriju Andrejevu: 

Kā aizritēja pirmie UEFA Pro licences treneru kursi?

Tie ilga pusotru gadu. Sanāca ļoti laba grupa, kurā bija gan ļoti pieredzējuši, gan jauni treneri. Esmu ļoti gandarīts, ka visi sekmīgi nokārtoja eksāmenu. Bija lieliski darba apstākļi, lai gan kopā mācījās treneri, kuriem pāris dienu pēc kursiem bija jātiekas aci pret aci laukuma malā. Vislielākā problēma bija atrast pasniedzējus. Aicinājām mūsu pieredzējušos trenerus Juriju Gusarenko, Jāni Skredeli, ļoti daudz palīdzēja Aleksandrs Starkovs. Aicinājām arī no malas: Valerijs Gazajevs bija atbraucis un pat Oļegs Znaroks. Visvairāk atmiņā paliekoša bija tikšanās ar pēdējo. Kā nokomplektēt un motivēt komandu - vienalga, kāds sporta veids. Viņš deva ļoti daudz vērtīgu padomu. Nopietnākais pārbaudījums bija Nionā, kur bija patlaban vislabākie treneru pasniedzēji. Viss notika angļu valodā: analizējām Čempionu līgas spēles, mācījāmies, kā runāt ar presi... Diemžēl tas mums ir diezgan zemā līmenī.

Kādas ir galvenās problēmas?

Pirmais, mēs ar to ļoti reti sastopamies. Kad Rīgā spēlējām pret Japānu, mūsu izlases treniņu Daugavas stadionā vēroja viens žurnālists. Uzreiz pēc tam Japānas treniņu - speciāli saskaitījām - 97 žurnālisti. Otrais, Anglijas premjerlīgas pēcspēļu preses konferencēs treneris saka to, kas jādzird kluba faniem un vadītājiem. Mums diemžēl ļoti daudzi pārslēdzas uz problēmu iztirzāšanu. Vai visiem līdzjutējiem jāzina iekšējie skandāli? Nē. Galvenais ir izveidot pozitīvu imidžu ap futbolu.

Kura trenera diplomdarbs bija vislabākais?

(Domā.) Ziniet, mums ir izlases treneri... Katram no viņiem bija augsts līmenis. Visiem. Piemēram, Marianam Paharam bija darbs par dažādiem spēlētāju vadības stiliem. Viņam ir vērtīga Anglijas pieredze, strādājot pie kādiem pieciem treneriem. Es ļoti ceru uz jauno treneru paaudzi, kuri paši spēlējuši Eiropā. U-17 izlases puiši nezina, ka Igors Stepanovs izlasē aizvadījis 100 maču, ka spēlējis Londonas Arsenal... Tagad treneru kursos iekļaujam obligātu Latvijas futbola vēstures kursu. Ne tāpēc, ka treneri nezinātu to, bet lai motivētu viņus to mācīt jaunajiem. Pirms trim gadiem Liepājas audzēkņiem prasīja, kas ir Māris Verpakovskis, bet viņi nezināja. Tagad laikam zina, ka viņš ir kluba prezidents. Vai viņi zina, ka Vācijas izlases aizsardzība raudāja viņa dēļ? Nedrīkstam aizmirst mūsu futbola vēsturi, citādi nebūs nākotnes.

Cik cilvēku būs otrajos kursos?

Jābūt no 10 līdz 20. Domāju, kādi 12-14 varētu izteikt vēlmi. Taču ar to vien nepietiek. Piemēram, iepriekšējā reizē viens no treneriem nevarēja segt mācību maksu, kas pie mums ir viszemākā Eiropā.

Cik liela tā ir?

Pašlaik maksa ir 3000 eiro.

Cik treneru ar Pro licenci Latvijā vajag?

Pie mums virslīgas un izlašu treneriem ir obligāta Pro licence. Ir gan izņēmumi. Piemēram, Viktors Dobrecovs Liepājā. Dobrecovam un Kirilam Kurbatovam panācām pretī, otrajos kursos viņiem būs pienākums piedalīties. Vispār teikšu, ka Latvijā treneri strādā brīnišķīgi. Pats vēroju, kā Krievijā holandieši vadīja šādus kursus. Reizēm sastapos ar smieklīgiem gadījumiem, kad treneriem dod uzdevumu strādāt pie uzbrukuma, bet treneris slīpē aizsardzību. Mums tā nav bijis.

Daugava Rīga netika pielaista virslīgai arī trenera Arvīda Skrupska licences neesamības dēļ.

Tas ir cilvēks, kam nav vispār nekādas trenera licences. Iedomājieties - es atnāktu uz slimnīcu, paņemtu skalpeli un sāktu strādāt. Tā taču nedrīkst! Es jums varu teikt, ka joprojām tiek izskatīta [kluba oficiālā trenera] Armanda Zeiberliņa iespējamā diskvalificēšana. Vispār jau ar Rīgas Daugavu bija vienīgi problēmas. Pilnīgi visiem Latvijas futbolā: sodi par šo, sodi par to. Tā komanda pabojāja Latvijas futbola reputāciju.

Tagad čempionātā ir tikai astoņi klubi...

Es vienmēr esmu teicis, ka Latvijā tas ir optimāls variants. Mums nav tik daudz klubu, lai virslīgā būtu vairāk. Mēs tomēr esam pusprofesionāli. Un par to nav jākaunas! Pirms desmit gadiem Zviedrijā un Somijā bija tieši tāpat.

Nesen Krišjānis Kļaviņš solīja atklāt faktus un pierādījumus par to, ka arī Latvijas izlase piedalījusies sarunātās spēlēs.

(Smīkņā.) Es labprāt izlasīšu viņa pierādījumus, ja viņam tādi ir. Man tādas informācijas par izlasi nav. Es vienmēr esmu ticējis spēlētājiem. Ja viņam ir pierādījumi, lai liek galdā! Ja ne, tad kāpēc viņš jauc gaisu? Varbūt tas ir viņa triks pirms LFF prezidenta vēlēšanām, kas būs nākamgad.

Nesaprotami organizētas pārbaudes spēles Latvijas izlasei jums nešķiet aizdomīgas?

Ziniet, mums nav tik viegli organizēt pārbaudes spēles. Neviens nestāv rindā, lai spēlētu ar mums. Katra pārbaudes spēle izlasei ir vajadzīga. Savulaik, kad es biju galvenais treneris, braucām uz pārbaudes turnīru Bahreinā mums maksimāli neērtā laikā. Uzvarējām turnīrā Taizemē, kas notika no 23. līdz 30. decembrim. Taizemē vietu sākumsastāvā izkaroja Oskars Kļava, Deniss Ivanovs, Ģirts Karlsons, Genādijs Soloņicins. Tas bija laiks, kad pēc Euro 2004 man bija jāmaina visa aizsardzības līnija. Bet tur bija diži spēlētāji: Stepanovs, Isakovs, Zemļinskis, Blagonadeždins. Pamēģiniet tādus aizstāt! Lai dotu jaunajiem iespēju uzspēlēt, devāmies uz tādiem turnīriem. Gadu iepriekš Bahreinā Andris Vaņins debitēja ar trim ielaistiem vārtiem no 30 metriem. 2:3 zaudējām, šķiet, Omānai. Tā jaunie krāj pieredzi. Jebkura pārbaudes spēles iespēja jāizmanto!

Visu interviju ar Latvijas futbola treneru kvalifikācijas uzraudzītāju lasiet pirmdienas, 16.marta, avīzē Diena!

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Hokejs

Vairāk Hokejs


Basketbols

Vairāk Basketbols


Futbols

Vairāk Futbols


Teniss

Vairāk Teniss


Volejbols

Vairāk Volejbols


Motoru sports

Vairāk Motoru sports


Vieglatlētika

Vairāk Vieglatlētika


Riteņbraukšana

Vairāk Riteņbraukšana


Ziemas sports

Vairāk Ziemas sports


Citi

Vairāk Citi