Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +14 °C
Skaidrs
Piektdiena, 18. oktobris
Rolanda, Rolands, Ronalds, Erlends

Izšāva pareizajā laikā

Redzot ar kādu sajūsmu pacilātā gaisotnē Rīgas lidostā ap 400 līdzjutēju sagaidīja hokeja izlasi atgriežamies mājup no pasaules čempionāta Bernē, neviļus atcerējos ap valstsvienību valdošo gaisotni aprīļa vidū. Izlase tad bija aizvadījusi četras pārbaudes un rezultāti nebūt nebija optimismu rosinoši.

Tieši pretēji — zaudējumi Vācijai (1:2 un 2:4), kā arī paritāte spēlēs ar Franciju (3:5 un 5:2) izsita no līdzsvara ne tikai hokeja fanus, bet arī Latvijas Hokeja federācijas prezidentu Kirovu Lipmanu. Viņa runas atreferējums komandas ģērb­­­tuvēs nav pieejams plašākai auditorijai, taču pēc aculiecinieku nostāstiem Kirovs esot runājis bez aiztures.

Labi, ka federācijas prezidentam toreiz pietika veselā saprāta neurķēties dziļāk komandas iekšējās lietās. Maskavas sūro "miliču skolu" izgājušie Oļegs Znaroks un Harijs Vītoliņš savus plānus gan jau nebūtu mainījuši, tomēr kopējā gaisotne komandā varēja sašķobīties. Treneri mērķtiecīgi gatavoja komandu spēlēšanai pasaules čempionātā, pārbaudes spēļu rezultātus atbīdot otrā plānā.

Stenlija kausu ieguvušais, taču trenera praksē virsotnes vēl nesasniegušais, Uve Krups Rīgā priecājās, ka viņa padotie aprīļa pirmajā pusē jau parāda pasaules čempionāta cienīgu spēli. Latvijas izlase tobrīd uzskatīja par pareizāku turpināt fiziskās bāzes pilnveidošanu, lai spēka pietiktu pasaules čempionāta triecienciklam.

Tagad redzams, kurš plāns — Latvijas vai Vācijas bijis stratēģiski pareizāks. Latvijas hokejisti mājup sagaidīti ar visu laiku labākā sasnieguma atkārtojumu — izcīnīta septītā vieta, Vācijai pēc sportiskā principa elite būtu jāatstāj (15.vieta), taču mājinieku statuss garantē spēlēšanu arī pasaules 2010.gada čempionātā.

Uves Krupa aprīļa uzvaras pār Latviju neviens vairs nepiemin. Tā vietā sākusies kampaņa viņa nomainīšanai pret piemērotāku kandidatūru izlases galvenā trenera amatā. Šī būtu pirmā vērtīgā atziņa, kuru vajadzētu ielāgot nākotnē.

Latvijas hokeja izlases visu laiku rezultatīvākais uzbrucējs Leonīds Tambijevs, kurš veiksmīgi sācis trenera darbu ar 1992.gadā dzimušajiem jauniešiem, Bernes panākuma izvērtējumā uz kopējā fona izcēla citu ekspertu piemirstus panākuma kaldinātājus un tālredzīgi norādīja uz turpmākajiem darbības virzieniem, kurus nevajadzētu atstāt novārtā.

"Cepuri nost Oļega un Hara priekšā par paveikto, taču es gribētu uzsvērt arī Juliusu Šuplera un Dinamo ieguldījumu septītās vietas izcīnīšanā. No savas pieredzes zinu, ka klubu trenerim ir tikpat liela lomu, jo viņš ar spēlētājiem strādā visu sezonu. Spēlēšana KHL ir vismaz 50 procenti panākuma pamatā. Akcentējot izlases un Dinamo veiksmīgo sniegumu, nedrīkstu aizmirst, ka situācija Latvijas hokeja zemākajos slāņos ir visnotaļ neskaidra. Nav zināms kādas komandas un kur spēlēs."

Šī būtu otrā vērtīgā atziņa. Priecājoties par valstsvienības un Dinamo panākumiem, nedrīkstētu aizmirst, ka tādu klubu kā Rīga-2000 un ASK/Ogre turpmākā pastāvēšana ir zem jautājuma zīmes. Ne visi jaunie hokejisti sevi piesaka 18, 19 un pat 21 gadu vecumā.

Spilgtākais piemērs ir labākais vārtu guvējs Latvijas izlases sastāvā Bernē Mārtiņš Cipulis. Pasaules čempionātā viņš debitēja 24 gadu vecumā Insbrukā, bet pēdējos gados pieņemts divdesmitgadīgus jauniešus jau uzskatīt par netalantīgiem, ja viņi pēc junioru vecuma pārsniegšanas nav tiešā izlases tuvumā.

Pēc bēguma parasti seko kritums. Lai no tā izvairītos, labākā recepte esot rūpīgs un pārdomāts darbs latiņas pacelšanai vēl augstāk. Tā jau būtu ne tik daudz vērtīga atziņa, cik novēlējums raugoties Vankūveras virzienā.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Bļugers gūst vārtus un izkaujas ar Balinski uzvarā

Latvijas uzbrucējs Teodors Bļugers ceturtdien guva vārtus Nacionālās hokeja līgas (NHL) mačā, kurā viņa un Latvijas vārtsarga Artūra Šilova pārstāvētā Vankūveras Canucks komanda izcīnīja uzvaru. T...

Hokejs

Vairāk Hokejs


Basketbols

Vairāk Basketbols


Futbols

Vairāk Futbols


Teniss

Vairāk Teniss


Volejbols

Vairāk Volejbols


Motoru sports

Vairāk Motoru sports


Vieglatlētika

Vairāk Vieglatlētika


Riteņbraukšana

Vairāk Riteņbraukšana


Ziemas sports

Vairāk Ziemas sports


Citi

Vairāk Citi