Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +8 °C
Skaidrs
Sestdiena, 19. oktobris
Drosma, Drosmis, Elīna

Koziolam Purvciema līmenis nav vajadzīgs

Pirms četriem gadiem sarīkotā Latvijas hokeja saimniecības revolūcija Viesturam Koziolam (44) izgāzās. Neizdevās arī pārņemt pasaules hokeja čempionāta rīkošanu Rīgā. Visur priekšā bija neuzveicamais Kirovs Lipmans ar Latvijas Hokeja federāciju, un galu galā V.Koziola kā alternatīva izveidotā Latvijas hokeja savienība izplēnēja.

Tomēr beidzot ripu savos vārtos ir dabūjis arī neuzveicamais. Jaundibinātā Latvijas hokeja komanda Rīgas Dinamo, kas šoruden sāks spēlēt no Krievijas superlīgas atvasinātajā Kontinentālajā hokeja līgā, ir tieši tas vēriens, kāds ir vajadzīgs V.Koziolam. Viņš arī kļuvis par kluba valdes priekšsēdētāju. Purvciema, Bolderājas līmenis mums nav vajadzīgs — Dienai saka V.Koziols un pēc šāda principa organizē arī visu pārējo, arī savu biznesu un pat hobijus.

Hokejs

"(..) un lai mans draugs Kirovs Lipmans nemaz nestāsta, ka viņš te visam ir baigais iniciators," nesenā intervijā laikrakstam Dienas bizness Rīgas Dinamo tapšanu bija komentējis V.Koziols. Dienai viņš skaidro, ka vēl pirms gada pasaules čempionāta laikā kopā ar Vjačeslavu Fetisovu (Krievijas sporta ministru) un Aleksandru Medvedevu (Gazprom viceprezidentu) skatījušies kopā kādu spēli un tribīnēs pārrunājuši līgas ideju un radusies doma par Rīgas Dinamo. Tālāk visa organizētājs no Latvijas puses gan bija tā brīža premjers un hokeja fans Aigars Kalvītis, kas arī uzaicinājis V.Koziolu piedalīties šajā projektā. Bet tā kā hokeja saimniecība tomēr viena, mūzīgais hokeja federācijas kritiķis un kritizētais K.Lipmans dabūjuši sēsties pie viena galda. "Mums ir pilnīgi radikāli uzskati," V.Koziols noliedz, ka ar to tagad būtu iestājies pamiers. Vai notiek darbs ar treneriem, tiesnešiem, kā tiek organizēta bērnu hokeja finansēšana? Tā turas tikai uz vecāku fanātismu, — pārmetumi K.Lipmana vadītajai federācijai no V.Koziola birst vieni pēc otra, taču K.Lipmanu tomēr sveicinot. Var saprast, hokeja nākotnes vārdā.

Panākto spēlēšanu Krievijas klubu saimē V.Koziols min kā milzīgu panākumu, paredzot, ka nākamajā sezonā Kontinentālajai līgai varētu pievienoties arī kāds Austrijas, Vācijas vai Somijas hokeja klubs. "Es sākumā domāju, ka krievi "blefo", bet es pats piezvanīju uz šiem klubiem, un viņiem tiešām ir nopietna interese," min V.Koziols.

Saskaņā ar izlozi Rīgas Dinamo daudz spēļu būs jaaizvada Sibīrijā, viens no galvenajiem kluba finansētājiem ir gāzes kompānija Itera Latvija. Komandas komplektēšana ir vēl sākuma stadijā, tiek pieļauts, ka galvenais treneris varētu būt slovāks Juliuss Šuplers, kas trenējis paša V.Koziola kādreiz vadīto klubu Rīga 2000, savukārt viens no vārtsargiem varētu būt Sergejs Naumovs.

Bizness

Hokejs gan nebūt nav tas, ar ko V.Koziols nopelnījis miljonus un kļuvis pazīstams. Deviņdesmito gadu sākumā, esot pēc izglītības ģeogrāfs, viņš gan spekulējis uz valūtu svārstībām, gan bijis viens no pirmās komercbankas Kurzeme dibinātājiem, ar viņu saistītā firma tikusi arī pie pusmiljonu ASV dolāru liela G-24 kredīta.

Paralēli bijis aktīvs arī politiskajos procesos, Latvijas Tautas frontē, vēlāk bija padomnieks gan premjeram Ivaram Godmanim, gan Valdim Birkavam, bija arī viens no Latvijas ceļa dibinātājiem. Par politiķi gan viņš nekļuva, arī par īstu baņķieri ne, lai gan vēlāk kopā ar Arnoldu Laksu iesaistījās Latvijas krājbankā un bija pat tās padomes priekšsēdētājs. Redzamākais tomēr ir V.Koziola veikums nekustamo īpašumu jomā gan esot Varner Hakon Invest nekustamo īpašumu pārvaldes direktoram, gan vēlāk sadarbojoties ar norvēģu uzņēmēju Turmudu Stīnu-Juhansenu. Kopā ar norvēģiem viņu savulaik saveda tagadējais satiksmes ministrs Ainārs Šlesers.

"Reval Hotel, Alfa, Galerija centrs, Origo, tas ir viss, ar ko es lepojos," min V.Koziols. "Nē, ar Origo tomēr ne, viņi to uztaisīja pārāk lēti." Arī Saules akmens, kura tapšana plaši tika iztirzāta presē, ir viens no V.Koziola projektiem. Iegūt zemi, izstrādāt nepieciešamos plānojumus un projektus, un saņemt būvatļauju — toreiz Latvijas sabiedrības uzzināja, ka ar to pietiek, lai labi nopelnītu.

V.Koziols atzīst, ka viņam vairs netīkot nodarboties ar nelieliem projektiem — tādus 20 līdz 30 viņš esot pārdevis un tagad pievērsies Zaķusalai, kur kopā ar būfirmu Merks nomājot 12 hektāru zemes. "Tur būs Eiropas mēroga centrs — ar šoviem, ar spa. Ir jādara lietas, ar ko Latvija varētu būt slavena Eiropas mēroga," uzsver uzņēmējs. Viņu zinošie cilvēki vienmēr apbrīnojuši V.Koziola spējas un enerģiju vienlaikus iesaistīties vairākos projektos, arī ja tie ne vienmēr īstenojas līdz galam.

"Domāju, ja viņam piedāvātu kļūt par Amerikas prezidentu, viņš noteikti piekristu un paralēli darītu vēl pāris lietu," iepriekš Dienai bija stāstījusi uzņēmēja sieva Kerola Koziola.

Lai arī V.Koziols vairākus desmitus tūkstošu latu regulāri ziedojis dažādiem politiskajiem spēkiem, politika nekad neesot bijis viens no viņa projektiem. "Es to virtuvi nevaru pārvārīt. Ko tieši? Kā pirmdien no rīta var teikt vienu, otrdien pavisam ko citu, piektdien vēl citu, bet pirmdien nobalsot atkal pa citu." Atbalstījis viņš ir gan Latvijas ceļu, gan A.Šlesera pārstāvēto Latvijas pirmo partiju un arī Jauno laiku, taču viņš norāda, ka tas ir likumīgs veids, kā partijas iegūst naudu par savu īstenoto politiku un uzreiz piebilst — "Nekad neesmu darījis tā — es tev iedevu naudu, un man vajag šito projektu."

Aizraušanās

Pirms diviem gadiem V.Koziols iemēģināja roku arī izdevējdarbībā, sākot izdot žurnālu Republika ar saukli "domātājiem un darītājiem" "Tās visas privātās, pusprivātās dzīves bojā jauniešus, rada lietu kultu, ka vērtība ir vēl viens mobilais telefons, lielāki pupi, atvainojos," skaidro V.Koziols — Republika bija domāts kā pretstats, taču bizness tomēr no tā nav sanācis, un žurnāls vairs iznāk tikai elektroniska versijā. "Biju labākās domās par reklāmas tirgu Latvijā, arī par lasītājiem. Nevar to pārdot." Bet vai uz to jāpelna? "Ja es būtu miljardieris, tad varbūt es varētu to izdot tāpat vien," iebilst V.Koziols. Rūpes par jauniešiem uzņēmējs realizē arī citādi — viņš ir prezidents jauniešu organizācijai Avantis, kura īstenojusi gan Grīziņkalna skeitparka projektu, gan organizē virkni pasākumu jauniešiem. "Sākumā sākām strādāt ar neformāļiem, ar tā sauktiem huligāniem, bet kas viņi par huligāniem — viņi grib izpausties," min V.Koziols, norādot, ka ar jauniešiem strādā jau piecus sešus gadus.

Paša sirdslieta savukārt ir fotografēšana, drīzumā viņš dosies uz pasaules čempionātu hokejā Kvebekā, kur būs oficiāli akreditēts fotogrāfs. Sevišķi gandarīts viņš ir par pēdējo īstenoto fotoakciju Viena diena Latvijā. Pēc 20 gadiem, kurā iesaistīti gandrīz visi Latvijas fotogrāfi. Tikko esot nodrukāts fotoalbums, paredzētas fotoizstādes gan Eiropā, gan ASV. "Tā ir pasaules mēroga kvalitāte," nosaka V.Koziols.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Hokejs

Vairāk Hokejs


Basketbols

Vairāk Basketbols


Futbols

Vairāk Futbols


Teniss

Vairāk Teniss


Volejbols

Vairāk Volejbols


Motoru sports

Vairāk Motoru sports


Vieglatlētika

Vairāk Vieglatlētika


Riteņbraukšana

Vairāk Riteņbraukšana


Ziemas sports

Vairāk Ziemas sports


Citi

Vairāk Citi