Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +3 °C
Apmācies
Otrdiena, 19. marts
Jāzeps, Juzefa

Ātruma cilts video: Lietuvas autosporta leģenda Brundza ­– no rallija līdz autobūvei

Diena.lv sadarbībā ar LMT Viedtelevīziju piedāvā ātruma un piedzīvojumu raidījuma Ātruma cilts jaunāko sēriju. Šoreiz raidījumā pirmo reizi būs viesis no Lietuvas – Stasys Brundza, rallija leģenda un autobūves inženieris, ko joprojām godā Eiropas trasēs.

Stasys Brundza par PSRS čempionu rallijā pirmo reizi kļuva 1971. gadā, bet 1972. gadā Eiropas čempionāta posmā "Rajd Polski" ar "Moskviču" kopvērtējumā ieguva trešo vietu. Divus gadus vēlāk lietuviešu braucējs ieņēma pirmo vietu "Tour d'Europe" 15 000 kilometru 15 dienu rallija kopvērtējumā. 1976. gadā viņš ar pirmo paša gatavoto "Ladu" startēja pasaules čempionāta posmā, Akropoles rallijā, kur izcīnīja sesto vietu kopvērtējumā – šis rezultāts ar krievu automobili joprojām ir nepārspēts. Tāpat arī leģendārais braucējs cienījamus rezultātus uzrādījis Somijas "Tūkstoš ezeru rallijā".

Tā kā Padomju savienībā auto no rūpnīcām nāca vārgi, lai neatpaliktu no Eiropas spēkratiem, viss bija jādara pašiem. Tāpēc lietuvieši uzbūvēja fabriku, kas saražoja 200 rallija B grupas "Ladas" gadā, un visa PSRS izlase brauca ar Brundzas būvētajiem auto. Turklāt 30 automašīnas eksportēja uz tādām valstīm kā Kolumbija, Panama, Jordānija, Norvēģija, Somija, Austrumvācija un Bulgārija. Savukārt pagājušā gadsimta 80. gados, kad rallija B grupa nežēlīgās jaudas un lielā ātruma dēļ bija dullākā autosportā, Stasys piepildīja savu sapni, uzbūvējot "Lada Samara" ar vidū novietotu motoru un turbopūti pēc "Lancia 037" parauga.

Kā kur rallija leģenda gūst adrenalīnu pēc karjeras beigām, kā iespējams savienot autobraukšanu ar autobūvi un kāpēc Brundza paklanās to cilvēku priekšā, kuri šodien atjauno "Ladas", noskaidrosim jaunajā raidījuma sērijā!

Šajā Ātruma cilts sezonā Pauls Timrots turpina meklēt ātrumu, piedzīvojumus un interesantus sarunu biedrus. Ātruma cilts katru trešdienu plkst. 19.00 skatāma arī LMT Viedtelevīzijā, lietotnē LMT Straume un internetā. Skatītāji aicināti piedalīties Twitter sarunās ar tēmturi #ĀtrumaCilts. 

 

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Hokejs

Vairāk Hokejs


Basketbols

Vairāk Basketbols


Futbols

Vairāk Futbols


Teniss

Vairāk Teniss


Volejbols

Vairāk Volejbols


Motoru sports

Vairāk Motoru sports


Vieglatlētika

Vairāk Vieglatlētika


Riteņbraukšana

Vairāk Riteņbraukšana


Ziemas sports

Vairāk Ziemas sports


Citi

Vairāk Citi