Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +23 °C
Skaidrs
Trešdiena, 26. jūnijs
Inguna, Inguns, Ausma, Ausmis, Ingūna

FIM ārsts Fūrmanis: Jonasa gadījums ir satraucošs

Starptautiskā Motosporta federācijai (FIM) nepieciešams izskatīt Latvijas motosportista Paula Jonasa traumas gūšanas situācija, kurā sportistam tika veiktas neatbilstošas medicīniskās manipulācijas, ir satraucoša un nepieciešams izskatīt padziļināti, jo tā neatbilda medicīniskās palīdzības sniegšanas standartiem, tīmekļa vietnē X.com pavēstīja FIM akreditētais ārsts un medicīnas komisijas pārstāvis Roberts Fūrmanis.

Jau ziņots, ka svētdien Jonass kritienā otrā brauciena sākumā salauza labās rokas augšdelma kaulu un izmežģīja plecu. Neilgi pēc negadījuma sacensību ārsts bez rentgena uzņēmuma mēģināja izmežģīto plecu ievilkt atpakaļ locītavā, tādējādi vēl vairāk traumējot lauzto augšdelma kaulu.

Fūrmanis atklāja, ka ziņu par Jonasa savainojumu saņēmis pirmdien un traumēto sportistu sarakstā latvietim bijusi aizdomīga diagnoze.

"Par šo nekavējoties informēju FIM medicīnas komisijas vadītāju un norādīju, ka gadījums ir pārāk satraucošs un nepieciešams to izskatīt. Ņemot vērā, ka dati bija sensitīvi, tad neatļāvos par to runāt publiski. Taču manā ieskatā tāda rīcība nav pieņemama un neatbilst nekādiem medicīniskās palīdzības sniegšanas standartiem. Atbildība par šo ir jāuzņemas ārstam, kurš veica manipulāciju, sacensību galvenajam ārstam, kurš pieļāva šādu rīcību," norādīja Fūrmanis.

"Lēmumi citreiz ir smagi, kad ir darīšana ar pasaules čempioniem, slaveniem braucējiem, un drošības apsvērumu dēļ ir jāliedz viņiem piedalīties tālāk sacensībās. Ir spiediens no komandām, menedžeriem un medijiem. Taču sacensību galvenā ārsta lēmums stāv pāri visam un visi to respektē, ja vien tam ir loģisks pamatojums," turpināja ārsts.

Fūrmanis vietnē "X.com" skaidroja, ka sacensību norisi uzrauga FIM. Uz sacensībām ierodas vairāki FIM delegāti, starp kuriem jābūt arī medicīnas delegātam, kura pienākums ir uzraudzīt, vai medicīniskais nodrošinājums un ārstniecības personu rīcība atbilst FIM standartiem un vispārpieņemtām pacientu ārstēšanas normām.

"Sacensību medicīnisko nodrošinājumu vada sacensību galvenais ārsts, kuram jābūt FIM akreditācijai un šo personu nozīmē un algo vietējā federācija kopā ar vietējo sacensību organizatoru. FIM medicīnas delegātam nav tiesību veikt ārstēšanas procesu, bet ir pienākums norādīt uz būtiskām neatbilstībām," izcēla Fūrmanis.

Fūrmanis kopš 2016.gada ir akreditēts FIM sacensību galvenais ārsts un kopš 2019.gada strādā arī FIM medicīnas komisijā, kā arī pildījis FIM medicīnas delegāta pienākumus vairākās sacensībās. 

Šīs nedēļas nogalē motosportisti Ķegumā mototrasē "Zelta Zirgs" sacentīsies pasaules čempionāta devītā posma sacensībās.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Hokejs

Vairāk Hokejs


Basketbols

Vairāk Basketbols


Futbols

Vairāk Futbols


Teniss

Vairāk Teniss


Volejbols

Vairāk Volejbols


Motoru sports

Vairāk Motoru sports


Vieglatlētika

Vairāk Vieglatlētika


Riteņbraukšana

Vairāk Riteņbraukšana


Ziemas sports

Vairāk Ziemas sports


Citi

Vairāk Citi