Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +3 °C
Apmācies
Otrdiena, 19. marts
Jāzeps, Juzefa

Jau 14.reizi karjerā par rallijreida Dakara čempionu kronēts francūzis Petransels

Jau 14.reizi karjerā piektdien rallijreidā Dakara vieglo automašīnu klasē par čempionu kronēts francūzis Stefans Petransels (Mini).

Petransels sacensību pēdējo etapu sāka ar 14 minūšu un 31 sekundes handikapu pār tuvāko sekotāju Naseru Al-Atiju ("Toyota").

Francūzis 12. jeb pēdējā etapa finišu Džidā sasniedza pēc divām stundām 20 minūtēm un 16 sekundēm, kas bija trešais labākais rezultāts. Viņš par nepilnām trim minūtēm zaudēja komandas biedram no Spānijas Karlosam Sainsam, bet Al-Atija finišēja 40 sekundes pirms Petransela.

Petransels savu pirmo uzvaru rallijreidā svinēja pirms 30 gadiem, bet šajā laika posmā "Misters Dakara" automašīnu klasē nepārspēts bijis astoņas reizes, kamēr motociklu klasē panākums svinēts vēl sešreiz.

Francijas autosportists finišu sasniedza īsi pēc tam, kad organizatori paziņoja par septītajā posmā kritienu piedzīvojušā francūža Pjēra Šerpana nāvi. Viņš kļuvis par 27 sportistu kopš 1979.gada, kurš rallijreidā zaudējis dzīvību. 22 no aizgājušajiem startēja motociklu klasē.

Petransels šogad kopvērtējumā tuvāko sekotāju Al-Atiju apsteidza par nepilnām 14 minūtēm. Trešo vietu, atpaliekot nedaudz vairāk par stundu, izcīnīja Sainss.

"Uzvarēt "Dakara" nekad nav bijis viegli. Šī no malas varbūt šķita viegla uzvara, bet katru dienu noturēt pārsvaru pār Al-Atiju nebija viegli," skaidroja 55 gadus vecais Petransels, kurš neslēpa, ka uzvaras prieki ir tikpat lieli kā 1991.gadā, kad izdevās izcīnīt pirmo panākumu.

"Pieredze un spēja palikt mierīgam man palīdzēja uzvarēt," norādīja čempions. "Pirmā uzvara ar motociklu ir mana mīļākā, jo par to iepriekš bija ļoti daudz sapņojis."

Tikmēr motociklu klasē uzvaru šogad izcīnīja argentīnietis Kevins Benavidess ("Honda"). Viņš sacensību pēdējā etapā piekāpās tikai savam komandas biedram no ASV Rikijam Breibekam, kurš uzvarēja pērn.

Breibeks finišu sasniedza pēc divām stundām 17 minūtēm un divām sekundēm, Benavidess viņam zaudēja divas minūtes un 17 sekundes, kamēr trešo vietu ar nedaudz vairāk nekā četru minūšu atpalicību izcīnīja austrietis Matiass Valkners (KTM).

Kopvērtējumā Benavidess savu komandas biedru Breibeku apsteidza par nepilnām piecām minūtēm, kamēr brits Sems Sanderlands, kuram uzvaru rallijreidā izdevās svinēt 2017.gadā, līderim zaudēja nepilnas 16 minūtes.

Šī ir pirmā reize kopš 1987.gada, kad "Honda" ražotie motocikli kopvērtējumā atrodas pirmajās divās vietās.

Sacensību piektajā posmā avārijas rezultātā Benavidess lauza degunu, taču tas viņa neliedza kļūt par pirmo Dienvidamerikāni, kurš uzvarējis prestižajās sacīkstēs.

"Strādāju ar 110% atdevi, bet tagad tas ir piepildījies, esmu "Dakara" čempions," gandarījumu pēc uzvaras neslēpa argentīnietis. "Pieļāvu dažas kļūdas, bet "Dakara" izbraukt ideāli nav iespējams."

Savukārt Breibeks neslēpa vilšanos, jo nav izdevies aizstāvēt pērn izcīnīto titulu, taču arī otrā vieta viņam esot labs mierinājums.

"Dakaras" rallijreids norisinājās 43.reizi, un otro reizi pēc kārtas tas notika Saūda Arābijā. Rallijreids prologa un 12 posmu garumā noslēdzās piektdien Džidā.

Pērn "Dakaras" rallijreidā vieglo automašīnu klasē uzvarēja Spānijas autosportists Karloss Sainss ("Mini"), bet motociklu ieskaitē uzvaras laurus plūca Rikijs Breibeks no ASV ("Honda").

Rallijreids no 1979. līdz 2007.gadam 29 reizes norisinājās Āfrikā, bet 2008.gadā tas drošības iemeslu dēļ tika atcelts. Tomēr jau nākamajā gadā tas debitēja Dienvidamerikā.

1979.gadā starp Parīzi un Senegālas galvaspilsētu Dakaru uzsāktais izturības brauciens pagājušajā gadā pirmo reizi pēc desmit gadiem Dienvidamerikā pārcēlās uz Saūda Arābiju.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Izcīnītas papildu vietas

Latvijas Biatlona federācijas ģenerālsekretārs Juris Pīpkalējs: "Komandas sastāvs nākamsezon, visticamāk, nemainīsies."

Hokejs

Vairāk Hokejs


Basketbols

Vairāk Basketbols


Futbols

Vairāk Futbols


Teniss

Vairāk Teniss


Volejbols

Vairāk Volejbols


Motoru sports

Vairāk Motoru sports


Vieglatlētika

Vairāk Vieglatlētika


Riteņbraukšana

Vairāk Riteņbraukšana


Ziemas sports

Vairāk Ziemas sports


Citi

Vairāk Citi