Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +7 °C
Skaidrs
Pirmdiena, 14. oktobris
Minna, Vilhelmīne

Tituls izšķirsies pēdējā posmā - jau 27. reizi F1 vēsturē

Šī gada čempionāta liktenis izšķirsies pēdējā sacīkstē un tā būs jau 27.reize F1 vēsturē, kad čempions tiek noskaidrots tikai pēdējā posmā.

Titula cīņa

Jau šīs nedēļas beigās Interlagosā, Brazīlijā “Autodromo Jose Carlos Pace” trasē šī gada titulu sadalīs Sebastians Fetels un Fernando Alonso. Nevar aizmirst, ka spānis abus savu iepriekšējos titulus 2005. un 2006.gadā izcīnīja tieši šajā trasē. Arī toreiz Brazīlija bija pēdējais posms un Alonso piemērs iesāka piecu gadu sēriju, kad tituls noskaidrojās Interlagosā: pēc Alonso to izdarīja arī Kimi Raikonens (2007), Luiss Hamiltons (2008) un Džensons Batons (2009).

No iepriekšējām 26 reizēm, kad tituls noskaidrojās pēdējā posmā, 10 reizes uzvarēja pilots, kurš pirms izšķirošās sacīkstes bija iedzinējos. Pirmie deviņi piemēri bija Džuzepe Farina (1950), Džons Sērtiss (1964), Džeimss Hants (1976), Nelsons Pikē (1981 un 1983), Alans Prosts (1986), Žaks Vilnēvs (1997), Mika Hakinens (1999) un Kimi Raikonens (2007). Pēdējais piemērs ir Sebastians Fetels, kurš 2010.gadā bija 15 punktus aiz Fernando Alonso un izcīnīja titulu. Tagad Alonso ir iespēja ‘atdot parādu’ – spānis zaudē Fetelam 13 punktus.

Hamiltons un ASV

Bez šaubām Hamiltonam uzvara ASV piestāvēja visvairāk – britam ir amerikāņu draudzene un viņš pats atzinies, ka kādu dienu vēlētos dzīvot ASV. Arī statistika F1 sacīkstēs Hamiltonam ir 100% perfekta – viņš ir uzvarējis abās sacīkstēs, kurās piedalījies ASV teritorijā: iepriekš brits uzvarēja 2007.gadā pēdējā sacīkstē Indianapolisā.

Uzvara Ostinas trasē Hamiltonam bija 21. panākums karjerā un šajā rādītājā viņš ir apsteidzis Miku Hakinenu, līdz ar to kļūstot arī par veiksmīgāko pilotu, kas visas savas uzvaras guvis tikai “McLaren” sastāvā. Šī bija Hamiltona ceturtā uzvara šogad un trešā pēc kārtas, kas izcīnīta pēc negūtajiem punktiem iepriekšējā sacīkstē.

Hamiltons ASV atnesa “McLaren” komandai 181. uzvaru vēsturē un tikai “Ferrari” rēķinā ir vairāk – 219. Tomēr “McLaren” ir izcīnījusi vairāk uzvaru kopš tā brīža, kad komanda parādījās Formulā 1 – “Ferrari” rēķinā brīdī, kad Brūss Maklārens izbrauca uz starta 1966.gada Monako GP izcīņā bija jau 39 uzvaras.

Kopš “Red Bull” ir ienākuši Formulā 1 2005.gadā, austriešu komanda ir izcīnījusi 34 uzvaras (visas sākot ar 2009.gadu), “Ferrari” rēķinā ir 37 uzvaras, bet “McLaren” 43. “Red Bull” komanda ASV posmā izcīnīja savu trešo konstruktoru kausu pēc kārtas.

Fetela 100 GP

Sebastians Fetels savu 100-to GP posmu aizvadīja valstī, kurā piedzīvoja arī savu debiju Formulā 1 – tas notika 2007.gadā Indianapolisā, kad vācietis debitēja “BMW Sauber” sastāvā savainotā Roberta Kubicas vietā. Kopš tā laika Fetels ir izcīnījis 26 uzvaras, pirmā no kurām tika gūta 2008.gadā “Toro Rosso” sastāvā Moncā.

100tajā sacīkstē Fetels izcīnīja savu 36to pole position un 46to pjedestālu. Ja Fetelam būtu izdevies noturēties priekšā Luisam Hamiltonam arī sacīkstē, tad vācietis izcīnītu 27to uzvaru un atkārtotu Mihaela Šūmahera panākumu, kurš 1997.gadā Suzukā ar komandas biedra Edija Irvaina labvēlību izcīnīja savu 27to uzvaru savā 100. GP posmā.

Fetels Ostinā uzrādīja ātrāko apļa laiku un tas bija 15. viņa karjerā, kas noliek viņu vienā rindā ar Džekiju Stjuartu un Kleju Regaconi. Šī bija jau ceturtā sacīkste pēc kārtas, kad uz pjedestāla kopā ir Fetels un Alonso. Ja tas atkārtosies arī Brazīlijā, tad par čempionu kļūs Fetels. Pārsteidzošā kārtā ASV GP posmā bija pirmā reize, kad kopā uz pjedestāla stāvēja Alonso, Fetels un Hamiltons.

Info: F1 Fanatics

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Hokejs

Vairāk Hokejs


Basketbols

Vairāk Basketbols


Futbols

Vairāk Futbols


Teniss

Vairāk Teniss


Volejbols

Vairāk Volejbols


Motoru sports

Vairāk Motoru sports


Vieglatlētika

Vairāk Vieglatlētika


Riteņbraukšana

Vairāk Riteņbraukšana


Ziemas sports

Vairāk Ziemas sports


Citi

Vairāk Citi