Laika ziņas
Šodien
Daļēji apmācies
Rīgā +8 °C
Daļēji apmācies
Ceturtdiena, 18. aprīlis
Laura, Jadviga

Bez neitrālām atvadām

Eļinas Svitoļinas atgriešanās aktualizē "neitrālo" sportistu pozīciju.

Ukrainas vadošās tenisistes Eļinas Svitoļinas atgriešanās un sekmīgais sniegums Pasaules tūrē ar jaunu sparu aktualizējis tā saukto neitrālo sportistu situāciju un likusi tenisa sabiedrībai aktīvāk uzdot tiem neērtus jautājumus par attieksmi pret viņu pārstāvēto agresorvalstu rīcību Krievijas sāktajā karadarbībā Ukrainā. Bijusī pasaules trešā rakete pēc bērna laišanas pasaulē pavasarī atgriezās elites turnīros, bet Parīzes Grand Slam sasniedza jau ceturtdaļfinālu. Politiskiem zemtekstiem piesātinātā cīņā tur gan nācās atzīt pasaules ranga vicelīderes Arinas Sabaļenkas pārākumu.

Pasaules Tenisa federācija ir viena no nedaudzajām lielajām sporta asociācijām, kuras tā arī ne uz brīdi neizslēdza Krievijas un Baltkrievijas sportistus no starptautiskajām sacensībām, turklāt bieži vien pievēra acis uz šo valstu sportistu un viņu līdzjutēju provokatīvām darbībām kortos un tribīnēs. Iepriekš Ukrainas sportistiem pietrūka skaļas balss turnīru norises vietās, tomēr Svitoļinas atgriešanās tūrē, komunikācija ar žurnālistiem un attieksme pret "neitrālajiem" sportistiem radījusi lielu ažiotāžu. Īpaši jau Parīzē, kur sportistei līdz ceturtdaļfinālam nācās sacensties ar trīs krievu vai baltkrievu tenisistēm. "Esmu ukrainiete un aizstāvu savu valsti. Daru visu iespējamo, lai to atbalstītu, lai iedvesmotu vīriešus un sievietes, kuri šobrīd ir frontes pirmajās līnijās, lai cīnītos par mūsu zemi, mūsu valsti. Kā viņi justos, ja es šeit būtu un izturētos tā, it kā nekas nenotiktu. Es nespiedīšu roku cilvēkiem, kuri pārstāv pretējas vērtības un atbalsta to, ko krievi dara mūsu valstī," lēmumu neievērot tenisa un sporta tradīciju atsveicināties no pretinieka pēc spēles skaidroja Svitoļina.

Sportisti atbalstījusi arī vietējā publika, izsvilpjot "neitrālos" sportistus, kuri līdz šim vien ļoti retos gadījumos pauduši savu nostāju jautājumos par karadarbību Ukrainā. Arī Sabaļenka pēc atteikšanās atbildēt uz žurnālistu jautājumiem par viņas atbalstu Baltkrievijas diktatoram Aleksandram Lukašenko izvēlējās neapmeklēt ierasto preses konferenci pēc astotdaļfināla spēles, taču kortā savu attieksmi paust nevairījās, ar izaicinošām kustībām pavadot pieveiktās Ukrainas sportistes Svitoļinu un Martu Kostjuku.

Pusfinālā baltkrieviete sacentīsies ar čehieti Karolīnu Muhovu. Visi pusfināla pāri vīriešu un sieviešu vienspēļu turnīrā būs zināmi trešdienas vakarā.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Komanda pāri zvaigznēm

Porziņģis un Celtics NBA izslēgšanas turnīru sāks no labākās pozīcijas.

Hokejs

Vairāk Hokejs


Basketbols

Vairāk Basketbols


Futbols

Vairāk Futbols


Teniss

Vairāk Teniss


Volejbols

Vairāk Volejbols


Motoru sports

Vairāk Motoru sports


Vieglatlētika

Vairāk Vieglatlētika


Riteņbraukšana

Vairāk Riteņbraukšana


Ziemas sports

Vairāk Ziemas sports


Citi

Vairāk Citi