Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +12 °C
Skaidrs
Ceturtdiena, 28. marts
Ginta, Gunda, Gunta

Tet Rīgas maratona pasākumos piedalīsies teju 40 tūkstoši skrējēju no 75 valstīm

Šajā nedēļas nogalē Tet Rīgas maratona pasākumos piedalīsies teju 40 000 skrējēju no 75 valstīm, informē sacensību rīkotāji.

Šogad Rīgas maratons un ar to saistītie pasākumi norisināsies sestdien un svētdien. Elites sportisti maratona distancē sacentīsies svētdien no rīta. Oficiālā maratona tiešraides būs pieejamas 360 TV un Best4Sport TV kanālos.

Rīgas maratona ietvaros tiks aizvadīts arī Latvijas čempionāts. No pašmāju sportistiem piedalīsies divkārtējā Ņujorkas maratona uzvarētāja Jeļena Prokopčuka, kura Rīgā vēl līdz šim 42,195 kilometrus nav skrējusi, Karīna Helmane - Soročenkova un Valērijs Žolnerovičs, bet pusmaratonā startēs Ilona Marhele un Jānis Višķers.

Kungu konkurencē šogad par favorītiem tiek uzskatīti etiopieši Deribe Robi Melka, Asefs Belejs Bedada, kā arī Tefers Asefs Mengisa. Starp pasaules elites dāmām piedalīsies Prokopčuka, kuras sīvākās konkurentes būs gados krietni jaunākas etiopietes Birke Debele Bejene un Vorkneša Alema Mola. Starp līderēm skries arī kenijiete Mērsija Džerotiča Kibarusa, bet no Eiropas stiprākajām dāmām pievienosies baltkrieviete Anastasija Ivanova.

Šogad visus distanču dalībnieki saņems mākslinieka Artūra Analta dizainētās medaļas.

Visās distancēs kopā nedēļas nogalē startēs teju 40 000 dalībnieku, no kuriem 13 000 reģistrējušies startiem 18.maijā Rimi Bērnu dienā, vairāk nekā 10 000 dalībnieku sešu kilometru distancei 19.maijā, kā arī vairāk nekā 7 000 dalībnieku desmit kilometru distancei un vairāk nekā 8 000 dalībnieku pusmaratona un maratona distancei 19.maija rītā.

Ar šo gadu Tet Rīgas maratons ieguvis Starptautiskās Vieglatlētikas federāciju asociācijas (IAAF) Zelta kvalitātes zīmi. Latvijas galvaspilsētā notiekošais maratons ir Ziemeļeiropā vienīgais, kam piešķirts šāds statuss un kas jebkad iekļauts pasaules prestižāko maratonu līgā kopā ar tādiem maratoniem kā Berlīnes, Tokijas, Londonas, Bostonas, Ņujorkas, Prāgas un citiem.

Atbilstoši IAAF Zelta kvalitātes standartu kritērijiem maratoniem obligāta prasība ir vismaz sešas dāmas un seši kungi no pasaules "Top 200" skrējēju ranga un vismaz četri no Eiropas "Top 100". Pērn sacensību rekordu kungiem uzstādīja etiopietis Cedats Ajana ar rezultātu divas stundas un 11 minūtes, savukārt dāmu konkurencē nepārspēta bija kenijiete Džordžīna Džepkirui Rono ar finiša laiku divas stundas 28 minūtes un 22 sekundes. Paredzams, ka šogad tiks pārspēti iepriekš uzstādītie maratona ātruma rekordi, jo liela daļa elites skrējēju jau šogad skrietajos maratonos ir demonstrējuši labāku sniegumu.

Rīgas maratons dos iespēju elites sportistiem kvalificēties olimpiskajām spēlēm un pasaules čempionātam. Olimpiādei ir definēti jauni kvalifikācijas normatīvi - dāmām divas stundas 29 minūtes un 30 sekundes, bet kungiem divas stundas 11 minūtes un 30 sekundes vai arī vieta pirmajā pieciniekā zelta kvalitātes zīmes maratonā, tostarp Rīgā. Pasaules čempionātam Dohā kvalificēties varēs, iekļaujoties pirmajā desmitniekā.

Maratons Rīgā notiek kopš 1991.gada. Iepriekš tas nesa Nordea vārdu, taču pēdējo piecu gadu maratona ģenerālsponsors ir Lattelecom, kas kopš 2008.gada bija pasākuma stratēģiskais partneris. Šogad pasākums mainīja nosaukumu uz Tet Rīgas maratons, jo ar 1.aprīli Lattelecom mainīja zīmolu un uzņēmuma nosaukumu.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Hokejs

Vairāk Hokejs


Basketbols

Vairāk Basketbols


Futbols

Vairāk Futbols


Teniss

Vairāk Teniss


Volejbols

Vairāk Volejbols


Motoru sports

Vairāk Motoru sports


Vieglatlētika

Vairāk Vieglatlētika


Riteņbraukšana

Vairāk Riteņbraukšana


Ziemas sports

Vairāk Ziemas sports


Citi

Vairāk Citi