Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +1 °C
Apmācies
Piektdiena, 19. aprīlis
Vēsma, Fanija

Prokopčuka startēs pirmajā IAAF Zelta kvalitātes zīmes maratonā Rīgā

Tet Rīgas maratona pirmo sezonu IAAF (Starptautiskās Vieglatlētikas federāciju asociācijas) Zelta kvalitātes zīmē šodien atklāja leģendārā vieglatlēte un pasaules rekordiste maratonā Pola Redklifa un Latvijas titulētākā gargabalniece Jeļena Prokopčuka. Bijušās sāncenses novērtēja Tet Rīgas maratona augsto sniegumu, iekļaujoties pasaules prestižāko maratonu līgā, pievērsās IAAF kvalitātes zīmes nozīmīgumam maratona kustības un starptautiskās reputācijas veidošanā, kā arī atklāja savus 2019. gada plānus. Jeļena Prokopčuka paziņoja, ka Ziemeļeiropas pirmajā Zelta kvalitātes zīmes maratonā viņa startēs klasiskajā 42,195 metru distancē, vēsta rīkotāji.

"Pasaulē, kas ir piesātināta ar dažādu distanču skrējieniem un maratoniem, skrējēji un aktīva dzīvesveida piekritēji arvien aktīvāk meklē vēl neiepazītus pilsēt-maratonus ar savu unikālo stāstu. Rīgai šāds stāsts ir. Kļūstot par reģiona vadošo skriešanas notikumu laikā, kad lielie maratoni ir praktiski nepieejami lielā pieprasījuma dēļ, kā arī iegūstot augstāko IAAF kvalitātes zīmi, Tet Rīgas maratons jau paguvis sev pievērst pasaules skriešanas sabiedrības uzmanību. IAAF Zelta kvalitātes zīme ir garants, ka Rīgā ikviens gūs jaunu pieredzi, ka organizatori būs padomājuši gan par augstvērtīgiem sportiskiem rezultātiem, gan neaizmirstamu pieredzi skrējējiem un līdzjutējiem. Esmu pārliecināta, ka prasmīgi izmantojot Gold Label starptautiskajā tirgū, Tet Rīgas maratonam viss vēl priekšā," komentē pasaules ātrākā un titulētākā maratoniste Pola Redklifa.

Rīga savu starptautisko atpazīstamību maratona industrijā sāka gūt pirms mazāk nekā divdesmit gadiem, tieši pateicoties Jeļenas Prokopčukas lieliskajam sniegumam pasaules prestižākajos maratonos, tai skaitā divkārtējai uzvarai Ņujorkas maratonā. Abas titulētās maratonistes - Redklifa un Prokopčuka - ir pārliecinātas, ka Rīgai, tās unikālās vēstures, daudzveidīgās kultūras un augstākās raudzes maratona dēļ, ir liela iespēja kļūt par būtisku maraton-tūrisma galamērķi. Rīgai līdzīgi veiksmes stāsti ir, piemēram, Valensijas un Prāgas maratoni, kas ceļu uz augstiem kvalitātes standartiem un IAAF zelta kvalitātes novērtējumu sāka krietni agrāk (90-to gadu beigās), bet kuros skriet pašlaik ir tikpat prestiži kā pasaules lielpilsētu maratonos. Pateicoties Zelta kvalitātes zīmei, 10 000 ārvalstu skrējēju skaita sasniegšana Tet Rīgas maratonā ir reāls tuvākās piecgades mērķis.

Jeļena Prokopčuka Rīgā pirmo reizi skries klasisko 42km maratona distanci

Latvijas titulētākā gargabalniece Jeļena Prokopčuka atklāja arī savus 2019. gada maratona mērķus. Starptautiskajā maratonu apritē pēc nelielās pauzes Prokopčuka atgriezīsies tieši Tet Rīgas maratonā 19. maijā, kad pirmoreiz Rīgā skries klasiskā maratona distanci.

"Man ir liels pagodinājums atgriezties starptautiskajā maratonu apritē, skrienot savā mājas trasē Latvijā. Tas ir katra sportista sapnis – skriet pasaules līmeņa maratonā kopā ar labākajiem skrējējiem, vienlaikus saņemot nedalītu līdzjutēju atbalstu, kā tas parasti notiek Rīgā," preses konferencē dalījās Jeļena Prokopčuka.

Līdz šim Jeļena Rīgā skrējusi tikai pusmaratona jeb 21,097.5 km distanci, uzstādot arī patreizējo Tet Rīgas maratona pusmaratona distances rekordu sievietēm ar rezultātu 1h 10min 27sek (2012).

Skriešanas zvaigžņu parāde Tet Rīgas maratonā

Tet Rīgas maratona organizatori jau no rudens aktīvi strādā pie pasaules līmeņa skrējēju piesaistes startam 19. maijā. Atbilstoši IAAF kvalitātes standartu kritērijiem, zelta līmeņa maratoniem obligāta prasība ir vismaz sešas dāmas un seši kungi no pasaules TOP 200 skrējēju ranga, kā arī vismaz četri skrējēji no Eiropas Top 100 skrējēju ranga. Kuras tieši skriešanas zvaigznes startēs Rīgā šogad un kāda varētu būt viņu sportiskā snieguma ambīcija, organizatori ziņos, tuvojoties pasākumam.

Priecē, ka savu dalību Rīgā 19. maijā jau apstiprinājis Valērijs Žolnerovičs, kas savu Latvijas rekordu (2h 14min 23sek) Tet Rīgas maratonā uzstādīja 2017. gada maijā.

Tet Rīgas maratons Zelta sezonas atklāšanas forums 23. februārī

Organizatori atgādina, ka 23. februārī Tet Rīgas maratons aicina uz pirmās Zelta sezonas atklāšanas forumu, kurā virkne pasaules spožāko vieglatlētu un atlētu dalīsies ar savu uzvaru, motivācijas un iedvesmas aizkulisēm. Forumā, kurš norisināsies Radisson Blu Latvija, uzstāsies pasaules rekordiste maratonā Pola Redklifa, titulētākā Latvijas gargabalniece Jeļena Prokopčuka, viens no pasaules vadošajiem bokseriem Mairis Briedis, Eiropas čempions rallijkrosā Reinis Nitišs, kā arī Latvijas izcilākie vieglatlēti Sindija Bukša un Jānis Leitis.

Sagaidāms, ka pasākumam piedalīsies vairāk nekā 700 dalībnieku – skrējēju un aktīva dzīvesveida piekritēju. Reģistrēties Tet Rīgas maratona Zelta sezonas atklāšanas forumam joprojām bez maksas iespējams Tet Rīgas maratona mājas lapā www.tetrigasmaratons.lv.

 

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Hokejs

Vairāk Hokejs


Basketbols

Vairāk Basketbols


Futbols

Vairāk Futbols


Teniss

Vairāk Teniss


Volejbols

Vairāk Volejbols


Motoru sports

Vairāk Motoru sports


Vieglatlētika

Vairāk Vieglatlētika


Riteņbraukšana

Vairāk Riteņbraukšana


Ziemas sports

Vairāk Ziemas sports


Citi

Vairāk Citi