Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +1 °C
Apmācies
Otrdiena, 19. marts
Jāzeps, Juzefa

Rīgas maratona pirmo piecu vietu ieguvēji kvalificēsies Tokijas OS

Nākamā gada Rimi Rīgas maratona pirmo piecu vietu ieguvēji kvalificēsies Tokijas olimpiskajām spēlēm, informēja prestižo sacensību rīkotāji.

Pasaules Vieglatlētikas asociācija (World Athletics) Baltijā vērienīgākajam tautas sporta notikumam atkārtoti piešķīrusi Zelta jeb Gold Label zīmi. Sagaidāms, ka uz pasākumu Rīgā 2020.gada maijā ieradīsies desmitiem tūkstošu skrējēju no Latvijas un visas pasaules.

2020.gada. 17.maijā Rīgas ielās cīkstēsies arī vairāki desmiti augstākās raudzes profesionāļu, kuriem Rīgas maratons būs pēdējā iespēja līdz maija beigām kvalificēties Tokijas Olimpiskajām spēlēm.

Rīgas maratona organizatoru komandas vadītājs Aigars Nords pauž lepnumu, ka sacensības otro gadu pēc kārtas būs pasaules prestižāko maratonu kartē. "Zelta zīme ir statuss, kas sīvā konkurencē ar citu lielpilsētu maratoniem, kuru budžeti mūsu iespējas pārsniedz desmitiem reižu, jānopelna katru gadu no jauna," stāsta Nords.

Tokijai, Londonai, Ņujorkai un citām pasaules megapolēm par godu World Athletics šogad pirmoreiz ieviesusi Platīna zīmi (Platine Label), kurā iekļausies 12 maratoni. To būtiskākā atšķirība no Zelta zīmes ir vismaz 15 000 dalībnieku maratona distancē.

Zelta zīmē Rīgai kompāniju sastādīs tādi elites maratoni kā Parīze, Vīne, Prāga, Sidneja, Roterdama, Sevilja, Mumbaja un citi, aiz muguras jeb Sudraba zīmē atstājot, piemēram, Romu, Barselonu, Milānu, bet Bronzas zīmē nostumjot Buenosairesu, Varšavu, Kopenhāgenu, kā arī, piemēram, Tallinu.

Igaunijas galvaspilsētas maratons ar World Athletics Bronzas zīmi 2020.gadā pirmoreiz leposies, pateicoties mērķtiecīgai valsts atbalsta politikai un valsts līdzfinansējumam, kas devis izšķirošo atbalstu Bronzas zīmes kritēriju izpildei.

Zelta zīme Rīgas maratonam atkārtoti nodrošinās Ziemeļeiropas nozīmīgākā maratona statusu, būtiski pastiprinot gan Latvijas, gan ārvalstu skrējēju interesi izbaudīt Rīgu skriešus. Zīmīgi, ka 2019.gada rezultāti (kungiem Andualem Šiferavam, 2:08:51, bet dāmām - Birkei Debelei Bejenei, 2:26:18) Rīgai nodrošina arī ātrākā maratona statusu Ziemeļeiropā, tādējādi pastiprinot to profesionāļu interesi, kuri Rīgā startēs, lai kvalificētos Tokijas olimpiskajām spēlēm. 

Lai izskrietu olimpiskos normatīvus, kungiem maratons jānoskrien ātrāk par 2:11:30, dāmām - ātrāk par 2:29:30 vai arī jāiekļaujas Zelta zīmes maratona pirmajā pieciniekā. Līdzīgā veidā, iekļaujoties 2019.gada Rīgas maratona pirmajā desmitniekā, ceļazīmi uz pasaules čempionātu Dohā izcīnīja Latvijas maratonists Dmitrijs Serjogins.

Pasaules Vieglatlētikas asociācija Platīna, Zelta, Sudraba vai Bronzas kvalitātes zīmes piešķir uz gadu, izpildot precīzi definētus kritērijus, kuros ietilpst dažādi pasākuma norises un trases infrastruktūras aspekti, tajā skaitā, drošība, dalībniekiem un līdzjutējiem sniegtās iespējas, mārketings, tiešraides, elites skrējēju sasniegumi un kvalifikācijas līmenis. 

Būtisks kritēriju papildinājums, ko World Athletics ieviesusi 2020.gadā, ir saistīts ar vērienīgas antidopinga programmas ieviešanu. Zelta maratonu, tajā skaitā Rīgas maratona ieguldījums dopinga programmas īstenošanā 2020.gadā laikā sasniegs teju 25 000 ASV dolārus (apmēram 22 700 eiro), bet kopējais jaunās antidopinga programmas budžets būs vismaz 2,5 miljoni ASV dolāru (apmēram 2,3 miljoni eiro).

Maratons Rīgas pilsētā notiek kopš 1991.gada. 30. Rimi Rīgas maratons notiks 2020.gada 16.-17.maijā. 

2019.gadā pasākums pulcēja 38 398 dalībniekus, tajā skaitā 4 632 ārvalstniekus no 82 pasaules valstīm un teju 13 tūkstošus bērnu Rimi Bērnu dienas ietvaros.

 

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Hokejs

Vairāk Hokejs


Basketbols

Vairāk Basketbols


Futbols

Vairāk Futbols


Teniss

Vairāk Teniss


Volejbols

Vairāk Volejbols


Motoru sports

Vairāk Motoru sports


Vieglatlētika

Vairāk Vieglatlētika


Riteņbraukšana

Vairāk Riteņbraukšana


Ziemas sports

Vairāk Ziemas sports


Citi

Vairāk Citi