Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +10 °C
Apmācies
Pirmdiena, 14. oktobris
Minna, Vilhelmīne

Android lietotāji – apdraudētākie

Popularitāte un atvērtība nav slikta lieta, taču tā tāda kļūst, kad to ļaunprātīgi sāk izmantot kiberkriminālisti. Datoru drošības risinājumu kompānijas McAfee apkopotā informācija liecina, ka Android ir pārliecinošs līderis apdraudējumu skaita ziņā mobilo platformu vidū.

Šī gada otrajā ceturksnī Android piedzīvojis 44 uzbrukumus, tādējādi pārliecinoši apsteidzot tradicionālos līderus – Symbian un J2ME – šajā negatīvajā topā.

Analītiķi radušos situāciju skaidro ar to, ka mobilās platformas kļūst pat par pievilcīgāku kibernoziedznieku uzbrukumu mērķi, jo katrs mobilais telefons ir tieši vārti uz lietotāja maciņu – ja datora informācijas zādzības gadījumā (piemēram, kredītkartes Nr.) ļaundariem vēl ir kaut kādā veidā iegūtā informācija "jāpārvērš naudā", iegādājoties preces un pakalpojumus, tad katra mobilā telefona "galā" ir priekšapmaksas vai pēcapmaksas rēķins, proti, īsta un reāla nauda bez liekām pūlēm. Populārākās kaitnieciskās programmas nosūta paaugstinātas maksas SMS vai pieraksta lietotāju kādam regulāram maksas pakalpojumam – horoskopu, spēļu rezultātu u.tml. informācijas izsūtīšana par maksu, neprasot patiesā lietotāja akceptu. Android galvenais risks ir nekontrolēta (salīdzinoši) aplikāciju izplatīšana vairākos veikalos, kā arī brīva pieeja OS kodam, kas ļauj apgūt un izpētīt OS vājās vietas un neierobežoti testēt kaitīgo kodu.

Šobrīd drošākās mobilās platformas, pret kurām vērstu uzbrukumu šīgada otrajā ceturksnī nav bijis, ir Apple iOS un HP WebOS. Ja vien WebOS nepārpirks kāds lielais mobilo ierīču tirgus spēlētājs, tad tā arī paliks nulles apdraudējuma līmenī. Un arī nulles pielietojuma līmenī, jo HP, kura paziņoja par WebOS un ar to darbināto ierīču izstrādes pārtraukšanu.

Pilnu pētījuma tekstu meklējiet TE (pdf).

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Interesanti

Vairāk Interesanti


Receptes

Vairāk Receptes


Dzīvnieki

Vairāk Dzīvnieki


Notikumi

Vairāk Notikumi


Cits

Vairāk Cits


Tehnoloģijas

Vairāk Tehnoloģijas


Zirnis joko

Vairāk Zirnis joko