Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +8 °C
Skaidrs
Ceturtdiena, 17. oktobris
Karīna, Gaits

ASV gatavo universālos karavīrus

Holivudas scenāristu izlolotais universālais kareivis nav atstājis vienaldzīgus ASV armijas vadītājus. Pēc bruņoto spēku virsvadības pavēles valsts gaišākie prāti patiešām strādā pie kareivju cīņas spēju uzlabošanas ar dažādu smadzeņu stimulatoru, eksoskeletu un informācijas raidītāju palīdzību, apstiprinājusi ASV Armijas nākotnes karavīru iniciatīvas grupa. Tiesa, rezultātus droši vien nāksies gaidīt vairākas desmitgades.

Viens attīstības virziens ir karavīru apgādāšana ar informāciju par visu apkārt notiekošo. Militārajās laboratorijās top cimdi un rokas apsēji, uz kuriem pienāks informācija par visiem draudiem bīstamā rādiusā. Satelīti un lidojoši oda izmēra spiegi sagādās informāciju par ienaidnieku pozīcijām un pārraidīs to karavīram. Lai viņš neapjuktu informācijas gūzmā, karavīram tiks dots digitālais pārinieks – ar mākslīgo intelektu apveltīts dators, kurš izkalkulēs drošāko pārvietošanās ceļu ņemot vērā katra armijnieka stiprās un vājās puses, kā arī organizēs izlūkošanu.

Lai dotu fiziskas priekšrocības pār ienaidnieku, karavīri tiks ietērpti mehāniskā skeletā, kas ļaus ātrāk un ilgāk skriet, nest lielākus smagumus jeb citiem vārdiem sakot – piešķirs pārcilvēka spējas. Eksoskeletus būvē divas konkurējošas firmas – Raytheon un Lockheed Martin, ziņo vortāls LiveScience. Pie viena top arī jaunas oglekļa nanocaurulīšu bruņas, kas esot elastīgas, taču ārkārtīgi izturīgas. Tās spēj atvairīt šķembas, naža dūrienu un pat ložu kārtas.

Sākotnēji šis projekts tika nodēvēts par Future Soldier 2030, netieši norādot, ka šādus karavīrus varētu sastapt pēc divām desmitgadēm. Taču decembrī gada skaitlis tika svītrots no nosaukuma un precizējumi par plānoto projekta pabeigšanas datumu nav saņemti.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Interesanti

Vairāk Interesanti


Receptes

Vairāk Receptes


Dzīvnieki

Vairāk Dzīvnieki


Notikumi

Vairāk Notikumi


Cits

Vairāk Cits


Tehnoloģijas

Vairāk Tehnoloģijas


Zirnis joko

Vairāk Zirnis joko