Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +7 °C
Skaidrs
Ceturtdiena, 17. oktobris
Karīna, Gaits

Atrod liecības par sabiedrības noslāņošanos

Noderīgas ziņas par sabiedrības sašķelšanos bagātajos un nabagajos arheologiem sniegusi viena no senākajām pilsētām Tuvajos Austrumos, kas tūkstošgadēm ilgi bija aprakta zem apūdeņotiem laukiem un salīdzinoši labi saglabājusies.

Telzeidanas pilsēta, kas atrodas Eifratas un Belīhas upes saplūšanas vietā Sīrijas ziemeļos, tika apdzīvota no 6000 .g. līdz 4000 .g. p. m. ē. un bija viena no lielākajām ubaīdu kultūras mītnes vietām Mezopotāmijā.

Telzeidana bija vara apstrādes centrs, kurā bija izveidojusies stingra hierarhija. Pilsētā dzīvojusi elite, kas izmantojusi akmens zīmogus, lai iezīmētu preču un kultūras objektu piederību. Izrakumos atrastie priekšmeti apstiprina, ka ubaīdu tauta viena no pirmajām piedzīvoja sociālo šķelšanos. Hierarhijas veidošanas pamatā bija tās pašas vērtības, kas šodien, - vara un bagātība. Sociālā struktūra bijusi visnotaļ sarežģīta, un katram tās loceklim bija noteiktas funkcijas. Tirdzniecība un loģistika bija normālas parādības, jo izejvielas tika atgādātas no vairāku simtu kilometru attāluma. Piemēram, varu strādnieki nesa 400 kilometru no tagadējās Turcijas teritorijas, lai meistari to pārstrādātu ieročos un pārdotu tālāk.

Ubaīdi pastāvēja no 5300. līdz 4000 .g. p. m. ē. «Šis mīklainais laika periods palicis vēsturē ar pirmajām plašajām apūdeņošanas sistēmām, lauksaimniecību, centralizētiem tempļiem, vareniem politiskajiem līderiem un pirmajām sociālās nevienlīdzības pazīmēm, kopienai sašķeļoties bagātajā elitē un trūcīgajos iedzīvotājos,» Čikāgas Universitātes Orientālā institūta direktors Gils Šteins vortālam LiveScience stāsta, ka šķiru veidošanās ir vismaz 6000 gadu sena.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Interesanti

Vairāk Interesanti


Receptes

Vairāk Receptes


Dzīvnieki

Vairāk Dzīvnieki


Notikumi

Vairāk Notikumi


Cits

Vairāk Cits


Tehnoloģijas

Vairāk Tehnoloģijas


Zirnis joko

Vairāk Zirnis joko