Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +10 °C
Skaidrs
Ceturtdiena, 17. oktobris
Karīna, Gaits

Cilvēkus varēs identificēt arī pēc deguna formas

Jums ir aizdomīgs deguns, nāciet man līdzi - iespējams, šāda frāze pēc dažiem gadiem velsies pār policistu lūpām, aizturot likumpārkāpēju. Bātas universitātes zinātnieki strādā pie sistēmas, kas salīdzinās cilvēku degunus trīs dimensijās. Viņi apgalvo, ka ožas orgāns ir tik unikāls, ka tas ļaus nekļūdīgi atpazīt personu.

Lai arī cilvēku identificēšanai tiek izmantotas salīdzinoši daudzas metodes - pirkstu nospiedumu un varavīksnenes salīdzināšana, arī DNS analīzes -, britu zinātnieki apgalvo, ka noderīga būs arī sejas pētīšana. Viņi identificējuši sešus deguna pamattipus - romiešu, grieķu, nūbiešu, vanaga, strupo un uzrauto. Katram tipam ir apakškategorijas, kurās var iedalīt pēc degungala izskata, nāšu platuma un deguna virsmas gluduma. Rūpīgi izpētot detaļas, varot atrast raksturīgas iezīmes, pēc kurām cilvēku varētu atpazīt gan drošības sistēmas, piemēram, durvju slēdzenes, gan likumsargu datori.

«Deguns ir ļoti uzskatāma sejas iezīme, taču biometrijā tas atstāts novārtā,» laikraksts Daily Telegraph citē pētījuma autora Adriāna Evansa sašutumu. «Ausīm ir aplūkotas visas detaļas, acīm izskatīta varavīksnenes atpazīšana, taču deguns palicis bez ievērības.»

Viņš nolēma labot šo vēsturisko netaisnību. Ņemot talkā Rietumanglijas universitātes kolēģu izstrādāto sejas 3D skenēšanas sistēmu PhotoFace, Bātas zinātnieki konstatēja vairākas iezīmes, pēc kurām var atšķirt degunus. Sistēma vēl nav tik precīza kā varavīksnenes identifikācija, tomēr daži plusi tai ir.

«Biometrijā nav brīnumu, kas atrisina visas problēmas. Varavīksnene ir spēcīgs ierocis, taču to grūti precīzi noskenēt, turklāt traucē plakstiņi un brilles. Arī ausis cilvēki var viegli paslēpt, piemēram, zem matiem,» zinātnieks uzsver, ka aizdomīgo cilvēku atpazīšanai publiskās vietās deguns ir visvieglāk pieejams. «Protams, degunu var salauzt, uzlikt neīstu vai uztaisīt plastisko operāciju, taču operēt degunu identitātes mainīšanai ir diezgan drastiski,» A.Evanss netic, ka daudzi būs gatavi likties zem skalpeļa, lai viņus neatpazītu drošībnieku datori.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Interesanti

Vairāk Interesanti


Receptes

Vairāk Receptes


Dzīvnieki

Vairāk Dzīvnieki


Notikumi

Vairāk Notikumi


Cits

Vairāk Cits


Tehnoloģijas

Vairāk Tehnoloģijas


Zirnis joko

Vairāk Zirnis joko