Laika ziņas
Šodien
Daļēji saulains
Rīgā +10 °C
Daļēji saulains
Trešdiena, 16. oktobris
Daiga, Dinija, Dinārs

Kaspersky Lab brīdina par viltotām preču izpārdošanām internetā

Ziema ir sala, slēpošanas kūrortu un izpārdošanu laiks. Enerģiskie blēži aktīvi izmanto pircēju interesi par izpārdošanām un veido viltotus interneta veikalus, kas it kā pārdod vadošo zīmolu ziemas apģērbu. Šādu «veikalu» mājaslapās pircējus ievilina ar atlaidēm.

Krāpnieku mērķis ir iegūt lietotāju personisko informāciju. Šādā tīmekļa vietnē ievadot visu pirkuma apmaksai ar kredītkarti nepieciešamo informāciju (kredītkartes numuru, īpašnieka vārdu un uzvārdu, derīguma termiņu un slepeno CVV kodu), tā nonāk pie ļaundariem, bet pircējs paliek ne vien bez apmaksātā pirkuma, bet arī bez līdzekļiem kontā. Šāda veida krāpšanu sauc par pikšķerēšanu. Tīmeklī ir daudz viltotu interneta veikalu, un tie ir kvalitatīvi izveidoti. Bieži vien to izskats ir tieši tāds pats kā īstajiem pasaulslavenu zīmolu veikaliem, tāpēc nemaz nav viegli atšķirt viltotu vietni no oficiālās.

Kaspersky Lab eksperti ir izanalizējuši vairākus pikšķerēšanas interneta veikalus un formulējuši ieteikumus viltojuma atklāšanai.

Vispirms ir jāpievērš uzmanība vietnes adresei. Domēna nosaukums var atšķirties no oriģinālā tikai ar dažām rakstzīmēm vai būt nejauši izvēlētu burtu kopums. Piemēram, „The North Face” oficiālās mājaslapas adrese ir http://www.thenorthface.com/en_US/, bet viltus vietnes adrese irhttp://www.northfacejacketsusa.com.

Viltojumu var palīdzēt noteikt tā dēvētie WHOIS pakalpojumi. Piemēram, domēns, kur atrodas viltotais „The North Face” veikals, ir reģistrēts uz fiziskas personas– kāda Dao Mina– vārda, savukārt īsto interneta veikalu ir reģistrējusi juridiska persona– uzņēmums „The North Face Apparel Corp.”.

Vēl viena pikšķerēšanas «veikala» pazīme ir apmaksas lapa. Sevi cienoši likumīgie interneta veikali visus maksājumus veic, izmantojot vienīgi aizsargātus savienojumus. Lapai, kurā lietotājam lūdz ievadīt pirkuma apmaksai nepieciešamo informāciju, ir jābūt ar aizsargātu savienojumu, izmantojot protokolu https, likumīgu lapu adreses sākas ar https://. Pikšķerēšanas vietnēs neizmanto aizsargātus savienojumus. Parasti lietotājs šeit ieraudzīs neaizsargāto protokolu http://, kas ir signāls, ka šajā lapā ievadītā konfidenciālā informācija par pircēju un viņa kredītkartes dati var kļūt par krāpnieku laupījumu.

«Esiet piesardzīgi, neatveriet interneta veikalu vietnes, klikšķinot uz saitēm e-pasta vēstulēs, reklāmjoslām un saitēm sociālajos tīklos. Ja jūs zināt vajadzīgā veikala adresi, labāk ierakstiet to, nevis izmantojiet saiti reklāmā. Diemžēl drošas nav arī saites meklēšanas rezultātu lapā. Blēži mēdz izmantot «melnās» meklētājprogrammu optimizācijas metodes, tādējādi meklētājā saites uz pikšķerēšanas vietnēm var atrasties augstāk par oficiālajām. Uzmanīgi izlasiet vietņu adreses un pārbaudiet, vai pirkuma apmaksai tiek izmantots drošs savienojums. Ierakstiet savu personisko informāciju tikai tādās maksājumu lapās, kuru adrese sākas ar https, nevis http,» iesaka Kaspersky Lab eksperts Andrejs Kostins.

Papildu informācija:

http://kaspersky.antivirus.lv/rus/

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Zirnis joko - 16.10.2024

Marmora biste ir vērtīgāka nekā ģipša biste, tomēr tās abas sit pušu silikona biste.

Interesanti

Vairāk Interesanti


Receptes

Vairāk Receptes


Dzīvnieki

Vairāk Dzīvnieki


Notikumi

Vairāk Notikumi


Cits

Vairāk Cits


Tehnoloģijas

Vairāk Tehnoloģijas


Zirnis joko

Vairāk Zirnis joko