Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +8 °C
Skaidrs
Svētdiena, 13. oktobris
Irma, Mirga

Kiberdraudi 2012. gada februārī: mobilo robottīklu laikmeta sākums

Kaspersky Lab eksperti ir izanalizējuši vīrusu aktivitāti 2012. gada februārī. Par vienu no interesantākajiem mēneša notikumiem kļuva Duqu pētījuma gaita. Pēc detalizētas analīzes Kaspersky Lab speciālisti nonāca pie secinājuma, ka uzbrucēju galvenais mērķis bija jebkādas ziņas par dažādu Irānas rūpniecības nozaru ražošanas vadības sistēmām, kā arī informācija par vairāku Irānas organizāciju tirdzniecības sakariem.

Vēl tika konstatēts, ka Duqu autori ne vien izmantojuši kādu vienotu platformu, bet arī, visticamāk, lietojuši pašu izstrādātu ietvaru, kas sarakstīts nezināmā programmēšanas valodā.

Uzņēmums Google februārī nonāca informācijas drošības speciālistu uzmanības lokā uzreiz divu iemeslu dēļ. Mēneša sākumā Kaspersky Lab konstatēja inficēšanas gadījumu vilni, ko izraisīja kaitīgais kods, kas bija nomaskēts par statistikas pakalpojuma Google Analytics kodu. Bez tam februāra sākumā tika atklātas divas Google maciņa uzlaušanas metodes (tehnoloģija Google Wallet ir piesaistīta lietotāja kredītkartei un ļauj apmaksāt preces un pakalpojumus, izmantojot viedtālruni, ko pārvalda operētājsistēma Android ar moduli NFC (Near Field Communication – tehnoloģija bezkontakta sakariem).

Kvalitatīvi jaunu līmeni sasnieguši arī mobilie apdraudējumi. Ķīnas vīrusu rakstītājiem ir izdevies izveidot mobilo robottīklu RootSmart, kurā ietilpst 10 līdz 30tūkstoši aktīvo ierīču, bet kopējais visu inficēto viedtālruņu skaits visā tā pastāvēšanas laikā ir skaitāms simtos tūkstošu. Šajā zombiju tīklā ietilpstošās ierīces spēj attālināti pieņemt un izpildīt C&C servera komandas. Robottīklu kontrolējošajām personām ir iespēja noteikt dārgo īsziņu nosūtīšanas biežumu, dienu skaitu, kad notiks sūtīšana, kā arī paaugstinātās maksas numurus, uz kuriem īsziņas tiks sūtītas. Atšķirībā no parastajiem SMS trojiešiem šāda pieeja ļauj hakeriem ilgstoši saņemt stabilus un prāvus ienākumus.

«Jaunākie notikumi mobilo apdraudējumu jomā liecina, ka 2012.gadā mobilie robottīkli kļūs par vienu no galvenajām problēmām gan viedtālruņu lietotājiem, gan antivīrusu uzņēmumiem,» secina viens no pārskata autoriem, Kaspersky Lab vadošais antivīrusu eksperts Deniss Masļeņņikovs.

Ar visu pārskatu par kiberdraudu attīstību 2012.gada februārī var iepazīties tīmekļa vietnē http://www.securelist.com.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Obstlers mūsdienās

Turpinās ābolu laiks, un es turpinu pagājušajā nedēļā iesākto stāstu par vāciski runājošo zemju tradicionālo destilātu – ābolu obstleru.

Interesanti

Vairāk Interesanti


Receptes

Vairāk Receptes


Dzīvnieki

Vairāk Dzīvnieki


Notikumi

Vairāk Notikumi


Cits

Vairāk Cits


Tehnoloģijas

Vairāk Tehnoloģijas


Zirnis joko

Vairāk Zirnis joko