Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +13 °C
Skaidrs
Ceturtdiena, 28. marts
Ginta, Gunda, Gunta

Līgo dienas rītā kosmosā veiksmīgi nogādāts Latvijas pirmais satelīts Venta-1

Latvijas pirmais satelīts Venta-1 veiksmīgi nogādāts kosmosā, aģentūru LETA informēja Ventspils Augstskolas (VeA) Speciāliste sabiedrisko attiecību jautājumos Agnese Jēkabsone.

Augstskolas izstrādātais satelīts plkst.6.59 pēc Latvijas laika ar nesējraķeti PSLV-C38 tika nogādāts kosmosā.

Venta-1 riņķos Zemajā zemes orbītā (LEO) aptuveni 505 kilometru augstumā. Satelīts zemi apriņķos 16 reizes diennaktī, bet ne vienmēr tā signālu varēs uztvert. Signālu labi varēs uztvert tikai divas līdz trīs reizes dienā aptuveni uz 10 minūtēm.

Pirmajā orbītas apriņķošanas reizē satelīta signālu nevarēs uztvert, jo tas šķērsos Krievijas vidieni, bet tiek prognozēts, ka jau nākamajās trīs orbītas apriņķošanas reizēs būs iespējams uztvert satelīta signālu.

Ventspils Augstskolas komanda tiešraidei sekoja līdzi augstskolas radiostacijā, no kuras arī notiks satelīta Venta-1 signālu uztveršana, bet Ventspils Augstskolas pārstāvis – galvenais projekta koordinators no augstskolas puses Aigars Krauze bija devies uz Indiju, lai būtu klāt vēsturiskajam mirklim, kad satelīts sāka savu ceļu kosmosā.

 

Nesējraķete PSLV-C38 ir 44 metrus augsta, tās diametrs ir 2,8 metri, bet kopējā masa - 320 tonnas. Raķete sastāv no četriem posmiem. Ar raķetes palīdzību kosmosā tiks nogādāti pavisam 30 satelīti no 15 valstīm.

Satelīts Venta-1 tehniski bija gatavs startam jau pirms gada - to bija plānots nogādāt Zemes orbītā ar nesējraķeti PSLV-C34, taču, neveiksmīga novietojuma uz raķetes un lielā satelītu skaita dēļ aprēķini liecināja, ka risks sadurties ar kādu citu satelītu bija pārāk liels, tādēļ Latvijas satelīta starts ar PSLV-C34 nenotika.

Latvijas pirmais satelīts Venta-1 izstrādāts, sadarbojoties VeA un Brēmenes Lietišķo zinātņu universitātei.

 

 

 

Šī projekta galvenais mērķis ir veicināt inženierzinātņu studiju attīstību VeA. Galvenie eksperimenti, ko plānots veikt ar Venta-1, ir kuģu satiksmes identifikācijas (AIS) datu uztveršana ar satelīta palīdzību un to pārraide uz Zemes staciju VeA. Ar šādu satelīttehnoloģiju palīdzību iespējams sekot kuģu maršrutiem daudz plašākā teritorijā, nekā to iespējams izdarīt ar tradicionālām AIS sistēmām, kas izvietotas gar krasta līniju un darbojas 20 - 40 kilometru rādiusā, skaidroja VeA pārstāve.

Saistībā ar satelīta Venta-1 projektu jau pašlaik VeA informācijas tehnoloģiju un elektronikas programmu studentu bakalauru un maģistru darbu tematikā liels īpatsvars ir ar satelīttehnoloģijām saistītai problemātikai.

Papildināts virsraksts un visa ziņa

Top komentāri

Atvēru šo tekstu
A
tikai aiz intereses - vai arī par kosmisko tēmu mūsu komentētāji var pateikt ko stulbu... . Izrādās - var !
Alma
A
Vajadzeja sism satelitam piekabinat piekabi ar latviajs alkatigajiem,z agligajiem, banditiskajiem prezidentiem, politkiem, ieredniem, ministriem, deputatiem, kuri pedejso 27. gadus izlaupa latvijas valsti un veic genocidu pret latvieus tautu. kapec Latvijas iedzivotajeim ir jauztur dargajos valsts dzivoklos pustosie prezidenti, zogosie Lembergi, Godmna, Skele, Lesinskis, Gailis, Birkavs...Berzini, Riekstins....?
Skatīt visus komentārus

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Zirnis joko - 28.03.2024

Fitnesa aproces ir tas pats, kas tamagoči, tikai šajā gadījumā tas dumjais dzīvnieks, kuram tu mēģini neļaut nomirt, esi tu pats.

Interesanti

Vairāk Interesanti


Receptes

Vairāk Receptes


Dzīvnieki

Vairāk Dzīvnieki


Notikumi

Vairāk Notikumi


Cits

Vairāk Cits


Tehnoloģijas

Vairāk Tehnoloģijas


Zirnis joko

Vairāk Zirnis joko