Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +7 °C
Skaidrs
Pirmdiena, 14. oktobris
Minna, Vilhelmīne

Liquid Net koncepcija. Mobilās platjoslu piekļuves nākotne.

Liquid Net koncepcija, ko izstrādājusi Nokia Siemens Networks un kura tika ieviesta 2011.gada septembrī, nodrošina principiāli jaunu mobilās platjoslu piekļuves pakalpojumu sniegšanas veidu.

Mobilās platjoslu piekļuves pakalpojumu popularitāte arvien aug, un mobilie operatori piedzīvo vēl nebijušus šī pieauguma rādītājus – saskaņā ar prognozēm, tuvākajā nākotnē, mobilās datu pārraides pakalpojumu patēriņa apjomam jāpārsniedz 1 Gb uz vienu lietotāju dienā. Patlaban vairākiem mobilo telekomunikāciju operātoriem, ieņēmumi no datu pārraides pakalpojumiem jau pārsniedz ieņēmumus no SMS. Bet tuvākajā nākotnē aizvien vairāk tiks attīstīti LTE tīkli – tie nodrošina gala patērētājiem pieredzi, kas ir analoga fiksētajai mobilās platjoslu piekļuvei. Kompānija TeliaSonera, kas mobilās platjoslu piekļuves pakalpojumus uz LTE bāzes ieviesa jau pagājušajā gadā, prognozē, ka ieņēmumu daļa no šo pakalpojumu sniegšanas kompānijas kopējā peļņā 2014.gadā līdzināsies vai pat pārsniegs ieņēmumu līmeni no balss pakalpojumu sniegšanas. Tajā pašā laikā, pieprasījums pēc mobilajiem telekomunikāciju pakalpojumiem paliek diezgan neprognozējams, jo lietotāji katru dienu aktīvi pārvietojas, dodoties uz darbu vai atvaļinājumā. Piemŗam, ik rītu, no piepilsētām uz darbu atbrauc ļoti daudz cilvēku, savukārt guļamrajonu iedzīvotāji dodas uz centrāliem, lietišķiem pilsētas rajoniem. Turklāt jaunas ierīces un aplikācijas var izraisīt zibenīgas izmaiņas datu plūsmas struktūrā, līdz ar to tīklu sagatavošanai tādai datu lavīnai neatliek laika. Nedrīkst aizmirst par pēkšņām noslodzēm uz tīkliem, ko var izraisīt masu pasākumi, koncerti, sporta un kultūras pasākumi, dažādas izstādes, aviācijas šovi utt. Kā rāda prakse, uz doto brīdi tīkli nespēj operatīvi tikt galā ar tādām neparedzētām situācijām.

Operatori dara visu iespējamo, taču šķērslis ir viņu tīklu funkcionēšanas specifika. Daudzi tīkla elementi stāv dīkā, savukārt citai tīkla daļai var akūti pietrūkt kapacitātes, kas ir nepieciešama, lai tiktu galā ar negaidītu datu plūsmas apjoma pieaugumu. Tāpat kā minerālūdens pudeles lielveikalu plauktos, tāpat arī mūsdienu tīklu pārklājums kapacitāte un pakalpojumu klāsts ir „aizkorķēti” atsevišķās radiošūnās un tīklu elementos.

Šo problēmu risināšanai Nokia Siemens Networks ir izstrādājis principiāli jaunu tīklu būvēšanas koncepciju, kas saucas Liquid Net. Šī koncepcija ļauj atvērt atsevišķas „pudeles” un atrast resursu avotu, lai novirzītu tos, kur tie ir nepieciešami. Līdz ar to, nav nepieciešams plānot katru tīkla elementu atsevišķi atkarībā no maksimālās slodzes, kas ļauj atbrīvot milzīgus tīkla kapacitātes resursu apjomus. Liquid Net dod iespēju atbrīvot neizmantotos tīkla resursus, kuri var veidot līdz pat 80% no esošo digitālās apstrādes resursu kapacitātes.

Liquid Net ļauj pielietot tīkla pārklājuma automātiskas adaptācijas un kapacitātes principus, kas tika prezentēti 2011.gada martā prezentētās Liquid Radio arhitektūras ietvaros.. Rezultātā rodas pavisam jauna tīkla arhitektūra, kurā tiek efektīvi realizētas intelektuālas resursu pārvirzīšanas iespējas. Līdz ar to Liquid Net iedarbina visas resursu pārdalīšanas iespējas, lai maksimāli efektīvi un ar minimālām izmaksām apmierinātu patērētāju vajadzības un nodrošinātu nevainojamu apkalpošanas kvalitāti. Šādi tīkli spēj zibenīgi adaptēties pamatojoties uz klientu vajadzību izmaiņām, ļauj operatoriem efektīvāk izmantot esošos resursus un veidot jaunus ieņēmumu avotus.

Liquid Net komponenti aptver visus tīkla līmeņus, realizējot divas pamatiespējas – resursu pārdalīšana un platjoslu piekļuves intelektuāla vadīšana.

Resursu pārvirzīšana Radiopiekļuves tīklā tiek izmantots vienots digitālas apstrādes resursu klāsts, kas ļauj centralizēt signāla digitālu apstrādi, kas agrāk tika veikta lokāli katrā bāzes stacijā, un izmantot tās rezultātus vairākos mezglos. Tīkla līmenī resursu pārvirzīšana tiek realizēta ar tīkla virtualizācijas tehnoloģijas palīdzību, šīs tehnoloģijas programnodrošinājums darbojas uz vienotas ATCA platformas.,

Transporta tīla līmenī esošie resursi tiek izmantoti elastīgāk, jo tiek veikta tīla optimizācija vairākos līmeņos, kā tiek izmantoti efektīvāki signālu modulācijas tipi rēķina. Pateicoties tam, maksimāli iespējami trafika apjomi tiek pārraidīti pa tīkla un efektīvāka maršrutēšana, kas ļauj samazināt līdz 60% no kopējiem tīklu uzturēšanas un attīstības izdevumiem.

Platjoslu piekļuves intelektuāla vadīšana Veicot tīkla kapacitātes sadalījumu starp lietotājiem, operatoriem jārēķinās ar nopietniem ierobežojumiem. Mobilās platjoslu piekļuves abonentu prasība spēc tīkla kapacitātes var pārsniegt pieejaou tīkla kapacitāti konkrētajā ģeogrāfiskajā atrašanās vietā.. Tādējādi, lai nodrošinātu klientu prasības konkrēto pakalpojumu pieejamībai un apkalpošanas teicamu kvalitāti, ir jāīsteno kompleksa, intelektuāla to resursu vadīšana, kas nodrošina platjoslu piekļuvi mobilajos datu pārraides tīklos. Tīklam nepārtraukti ir jābūt informācijai par pieejamiem tīkla resursiem un tam jāprot attiecīgā veidā adaptēties.

Šāds risinājums tiek panākts, pateicoties platjoslu piekļuves intelektuālai vadīšanai – risinājumam, kas paredz kompleksu apkalpošanas kvalitātes vadīšanu, adaptāciju un satura optimizāciju, kā arī satura izlīdzinātas piegādes iespēju. Tas nodrošina pilnībā automātisku mobilās platjoslu piekļuves optimizāciju pie visaugstākās lietotāju apkalpošanas kvalitātes.

Kaut gan platjoslu piekļuves vadīšanas intelektuālie mehānismi atrodas pamattīklā, tie nodrošina vajadzīgo apkalpošanas līmeni (QoS) visam tīklam, kā arī efektīvāku transporta tīkla un radiopiekļuves tīkla resursu izmantošanu. Tas ļauj panākt tik augstu lietotāju apkalpošanas kvalitāti, kādu nebija iespējams sasniegt agrāk.

Liquid Net jau šodien Liquid Net – tā nav tikai koncepcija. Tā ir arhitektūra, kas ļauj operatoriem nodrošināt ne tikai šībrīža, bet arī nākotnes telekomunikāciju tirgus vajadzības. Vissvarīgākais ir tas, ka Liquid Net piedāvā kompleksu tīkla risinājumu, lai apmierinātu jebkuras klienta vajadzības pie tādiem izdevumu līmeņiem, kas atbilst attiecīgiem mērķa peļņas radītājiem.

Vien no galvenajiem koncepcijas principiem ir tas, ka tās realizācija nekādā veidā netraucē tīkla darbībai. Bieži vien inovācijas izmaksā dārgi – esošas infrastruktūras nomaiņa ar jaunām iekārtām noved pie investīciju zaudēšanas. Liquid Net, tieši otrādi, paredz pilnīgi evolucionāru pieeju, kura tajā pašā laikā ļauj īstenot visas nepieciešamās tīkla modernizācijas.

Un pēdējais. Šī koncepcija nav mēģinājums iepriekš uzminēt, kādi būs rītdienas mobilie telekomunikāciju tīkli. Koncepcija jau tagad būtiski maina situāciju nozarē, un, bez šaubām, kļūs par atslēgas faktoru, risinot nākotnes attīstības uzdevumus.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Obstlers mūsdienās

Turpinās ābolu laiks, un es turpinu pagājušajā nedēļā iesākto stāstu par vāciski runājošo zemju tradicionālo destilātu – ābolu obstleru.

Interesanti

Vairāk Interesanti


Receptes

Vairāk Receptes


Dzīvnieki

Vairāk Dzīvnieki


Notikumi

Vairāk Notikumi


Cits

Vairāk Cits


Tehnoloģijas

Vairāk Tehnoloģijas


Zirnis joko

Vairāk Zirnis joko