Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +9 °C
Skaidrs
Svētdiena, 13. oktobris
Irma, Mirga

Mazliet kosmosa: ne ar ko neievērojamā debess kriksītī 200 000 galaktikas

Zinātnieki, samontējot 6000 ar Čīles 4,1 m teleskopu iegūtas, ne ar ko īpaši neievērojama debess apgabala astrofotogrāfijas, spējuši piefiksēt 200 000 galaktikas! Mēroga izjūtai – mūsu Piena Ceļā ir 300 miljardi (± 100 mljrd) zvaigžņu, un ap ievērojamu daļu no tām riņķo planētas.

Salīdzinājumam – slavenajā Habla kosmiskā teleskopa Ultra_Deep Field uzņēmumā var saskaitīt "tikai" ap 10 00 galaktiku. Taisnības labad gan jāpiemetina, ka Habla teleskops redz daudz tālāk (ap 13,5 mljrd. gasmas gadu, resp., līdz robežai, kad visums bija 400 līdz 700 miljonus gadu vecs), toties tam ir krietni mazāks redzeslauks.

Vairāku fotouzņēmumu savietošana "kaudzē" ir vēl no analogā foto laikiem pielietots paņēmiens, kā nofotografēt tik vājus debess objektus, kurus ar vienu ekspozīciju (fotogrāfiju) nav iespējams nofotografēt – debess fona izgaismojums, fotoplates/filmas/matricas neizbēgamais attēla troksnis liedz izmantot tik garus ekspozīcijas laikus, kādi būtu nepieciešami. Šādā veidā, summējot daudzus uzņēmumus, tiek sasniegts ievērojami garāks summārais ekspozīcijas laiks, uzlabots kontrasts un detalizācija, jo attēla trokšņi, kuriem, zināms, ir haotisks raksturs, šādi tiek "atfiltrēti".Starp citu, šādu tehnoloģiju izmanto arī plašpatēriņa fotokameras Night Sky (vai līdzīgu nosaukumu) režīmā – tiek uzņemti divi vai vairāki attēli un pēc tam kameras procesors tos uzklāj vienu uz otra. Protams, šādā režīmā fotogrāfija ar 30 s ekspozīciju prasa veselu minūti plus vēl apstrādei nepieciešamo laiku.Šo 6000 uzņēmumu summārais ekspozīcijas laiks ir 55 stundas.

Konkrētajā uzņēmumā gan netika sakrauta 6000 uzņēmumu bieza astrofoto kaudze (pie noteikta kārtu skaita rezultātu vairs nav iespējams uzlabot) – tos izmantoja, lai noklātu pēc iespējas lielāku debess laukumu. Lai apjaustu, cik galaktiku pavisam ir Visumā, atliek vien iedomāties, ka šis attēls ir 0.004% no debesjuma – 1,5° x 1,2°! Ilustrācijai – Saules un Mēness disku lenķiskais izmērs ir aptuveni 0,5°, tātad, foto garākajā malā ievietojas trīs Saules (vai Mēneši).

200 000 tālumtālu piena ceļu fotogrāfiju pilnā izmērā – 17121 x 10824 pikseļi (187 MPix) variet lejupielādēt TE> (265 MB fails).

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Obstlers mūsdienās

Turpinās ābolu laiks, un es turpinu pagājušajā nedēļā iesākto stāstu par vāciski runājošo zemju tradicionālo destilātu – ābolu obstleru.

Interesanti

Vairāk Interesanti


Receptes

Vairāk Receptes


Dzīvnieki

Vairāk Dzīvnieki


Notikumi

Vairāk Notikumi


Cits

Vairāk Cits


Tehnoloģijas

Vairāk Tehnoloģijas


Zirnis joko

Vairāk Zirnis joko