Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +12 °C
Skaidrs
Ceturtdiena, 17. oktobris
Karīna, Gaits

Nano spēkstacijas ikvienam

Iepriekšējā gadsimtā ierastajam elektrības piegādes veidam - no milzu stacijām caur elektrotīkliem uz mājsaimniecībām - neizbēgami tuvojas beigas. Ne tikai aizvien labāku saules bateriju, kas kādu dienu ļaus nodrošināt ar elektrību katru māju atsevišķi, bet arī pavisam jaunas metodes dēļ.

Masačūsetsas Tehnisko zinātņu institūta (MIT) zinātniekiem izdevies izstrādāt pavisam jaunu enerģijas ražošanas veidu, kas spēs sagādāt elektrību mobilajām ierīcēm. Idejas autori apgalvo, ka tehnoloģija būšot rūpnieciski pieejama jau piecu gadu laikā un varētu dot pamatīgu grūdienu elektromobiļu attīstībā. Iespējams, šādā veidā cilvēcei īsā laikā izdosies dramatiski samazināt atkarību no naftas un citiem fosilajiem kurināmajiem.

Ogleklis ir viens no izplatītākajiem elementiem uz Zemes. No tā plāksnēm sarullētās nanocaurulītes ir neticami cietas, lai arī ir 30 tūkstošus reižu tievākas par cilvēka matu, kā arī teicami vada karstumu. Tieši pēdējā īpašība ļāva zinātniekiem laboratorijā izgatavot nākotnes miniatūro elektrostaciju.

MIT speciālisti apklāja nanocaurulītes ar degvielu, benzīnu vai etanolu un vienā galā pievienoja karstuma avotu. Degviela reaģēja ar siltumu un radīja vairāk karstuma, kas savukārt «aizdedzināja» vēl vairāk degvielas. Ķēdes reakcijā radās pamatīgs enerģijas daudzums, kas plūda vienā virzienā. Līdz ar karstumu plūda arī elektronu vilnis jeb elektrība.

«Karstuma vilnis izspiež elektronus no nanocaurulītes kā zobu pastu no tūbiņas,» vortālam TechNewsDaily jaudīgā mikroskopā vērojamo parādību tēlaini aprakstīja eksperimenta veicējs Maikls Strano.

Iespējams, šis būtu tikai viens no neskaitāmajiem sekmīgajiem laboratorijas darbiem, ja vien neizrādītos, ka oglekļa caurulītes spēj saražot desmitkārt vairāk enerģijas nekā tikpat smagas litija jonu baterijas, kādas šodien tiek izmantotas vairākumā mobilo elektroierīču.

«Visintriģējošākais attiecībā uz šiem viļņiem ir tas, ka mēs nekādā veidā neesam mēģinājuši tos padarīt efektīvākus, taču tie tāpat ir desmitreiz jaudīgāki par litija jonu bateriju,» M. Strano pat nemēģināja nodoties minējumiem par nanocaurulīšu potenciālu dažādu uzlabojumu rezultātā.

Ar degvielu apklātās nanocaurulītes varētu aizstāt tālruņu un videokameru akumulatorus. Lai ierosinātu karstuma vilni, atliktu nospiest kādu pogu, kas izraisītu berzi sistēmā. Jaunās baterijas būs krietni mazākas, paverot ceļu plānāku telefonu un fotokameru radīšanai. Turklāt tajās nebūs dabai kaitīgu metālu.

Zinātnieki padomājuši arī par elektromobiļiem. Tajos varētu būt līdzīgas baterijas, tikai tās netiktu apstrādātas ar degvielu. Drīzāk neliels benzīna daudzums no tvertnes tiktu «iešpricēts» nanocaurulīšu akumulatorā. Rezultātā notiktu identiska reakcija un karstuma vilnis dzītu elektronus uz priekšu.

Protams, tam būs vajadzīga nafta, taču tās lietošana dramatiski samazinātos. Iespējams, simtiem kilometru attāluma veikšanai vajadzēs tikai pāris litrus benzīna.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Interesanti

Vairāk Interesanti


Receptes

Vairāk Receptes


Dzīvnieki

Vairāk Dzīvnieki


Notikumi

Vairāk Notikumi


Cits

Vairāk Cits


Tehnoloģijas

Vairāk Tehnoloģijas


Zirnis joko

Vairāk Zirnis joko