Laika ziņas
Šodien
Daļēji saulains
Rīgā +6 °C
Daļēji saulains
Svētdiena, 13. oktobris
Irma, Mirga

Nomainīt auto ir vieglāk, nekā nomainīt viedtālruni

Tas var izklausīties kā absurds apgalvojums, tomēr tā ir taisnība. Sāksim ar auto. Auto, kuru iegādāsieties, nemainīsies visā tā lietošanas laikā un brīdī, kad meklēsiet jaunu, tas var izrādīties pilnīgi citas markas automobilis. Iespējams, tas labāk vai klusāk brauc, ir ekonomiskāks vai stilīgāks. Auto savā lietošanā visi ir vienādi un pratīsiet ar to braukt, uzreiz tajā iekāpjot. Daudz sarežģītāks ir scenārijs, ja vēlamies nomainīt vienas operētājsistēmas tālruni pret citu.

Kamēr auto nekādā veidā nemainās, viedtālrunis, tieši pretēji, ar katru aplikāciju, kas atrisina kādu personisku uzdevumu vai vajadzību, lēnām iesoļo katrā jūsu dzīves procesā, uzkrāj informāciju par jūsu ikdienas gaitu. Ja nomainīt viedtālruni pret tādas pašas operētājsistēmas vai zīmola produktu ir salīdzinoši viegli, ja vien esam uzglabājuši datus mākonī un ražotājs ir paredzējis vieglu informācijas atjaunošanu jaunajā modelī, nomainīt tālruni pret citas operētājsistēmas tālruni būs ļoti sarežģīti un neērti. Viss būs savādāks - iespējas, lietošanas un koplietošanas filosofija, bet galvenais - aplikācijas.

Aplikācijas ir galvenais ražotāju jeb operētājsistēmu instruments lietotāja piesaistē konkrētai operētājsistēmai. Ir salīdzinoši neliels skaits tādu, kas būtu identiskas un atrodamas vairākās operētājsistēmās. Tas nozīmē, ka nomainot, piemēram, Android tālruni pret iPhone vai Microsoft Phone tālruni, lietotājam būs jāizvēlas cits - atšķirīgs veids, kā risināt ierasto lietu kārtību. Daļa no ierastām aplikācijām nebūs pieejama, kas nozīmē, ka vēsturiski uzkrātie dati nebūs pieejami, būs jāņem līdzīgas aplikācijas un jāsāk "dzīve" no nulles. Daļa aplikāciju, kas pilda kādu konkrētu funkciju nebūs pieejamas kā tādas, kas nozīmē, ka būs jāmeklē pilnīgi savādāks veids, kā risināt savu problēmu. Un neliela daļa būs pieejama un ļaus strādāt ar iepriekšējiem datiem, taču to funkcionalitāte būs savādāka, ierobežota vai citādi neērta lietošanā tikai tāpēc, ka saskarne ir savādāka. Un kur gan paliek uzņemtie attēli, failu apmaiņas, datu sinhronizācijas ar datoru veidi un ieradumi?
Tādēļ viedtālruņa maiņa pret tālruni ar citu operētājsistēmu ir būtībā pielīdzināma dzīvesvietas, darba vai dzīvesbiedra maiņai. Absurds salīdzinājums, taču patiess, ja pieņemam, ka abos gadījumos ikdienā mainīsim ļoti daudz paradumus un meklēsim jaunas iespējas, jaunus saskarsmes veidus. Lietotāji lielākoties neapzinās šo saiti un ieraduma spēku. Protams, absurds, jo kā gan var būt tā, ka kāds nosaka mūsu gribu? Mēs esam pārliecināti, ka mēs varam viegli nomainīt savu tālruni pret citu modeli, taču neapzināti par to domājam tikai esošās operētājsistēmas modeļu vidū.

Tieši šeit slēpjas sāls, viedtālruņu operētājsistēmu milžiem - Apple un Android kā arī jaunienācējam Microsoft Phone, aktīvi strādājot pie savu ekosistēmu izveides, veicinot aplikāciju tirgus izaugsmi. Jo vairāk būs aplikācijas savas vides tālrunim un jo vairāk lietotāji tās lietos, jo piesaistītāki tie kļūs produktam un jo grūtāk tiem būs šo lietu kārtību mainīt. Turklāt jo labāks kļūst viedtālrunis, tā saskarne un plašāks aplikāciju klāsts, jo vairāk savā ikdienā pieņemsim sociālo tīklu komunikācijas filosofiju, jo nešķiramāki kļūsim ar saviem tālruņiem, kas kļūs par daļu no mūsu identitātes. Un identitāte ir tieši tā lieta, ko mēs neapzināti baidāmies zaudēt, kamēr ikdienas operāciju līmenī šī identitāte izpaužas interakcijas detaļās, kuras palīdz realizēt tieši aplikācijas, caur kurām komunicējam, lasām, uzzinām, uzkrājam un analizējam.

Protams, nav runa par lietotājiem, kuriem tālrunis ir tikai zvaniem un īsziņām, bet gan par viedtālruņu lietotājiem, kam tālrunis jau sev pilda krietni vairāk funkcijas.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Interesanti

Vairāk Interesanti


Receptes

Vairāk Receptes


Dzīvnieki

Vairāk Dzīvnieki


Notikumi

Vairāk Notikumi


Cits

Vairāk Cits


Tehnoloģijas

Vairāk Tehnoloģijas


Zirnis joko

Vairāk Zirnis joko