Laika ziņas
Šodien
Daļēji saulains
Rīgā +10 °C
Daļēji saulains
Trešdiena, 16. oktobris
Daiga, Dinija, Dinārs

Patentu kari: Apple nomērķē uz Galaxy Nexus

No vienas puses, nekā jauna – Apple un Samsung patentu karš vēršas plašumā, un pāris dienas atpakaļ Apple iesūdzēja ASV tiesā Samsung par četru patentu pārkāpumu gaidāmajā Galaxy Nexus viedtelefonā ar Android 4.0 OS. No otras puses, situācija atšķiras no citām reizēm:

Pirmkārt, šoreiz stāsts nav par dizaina patentiem, bet gan par lietām, kuras ar kosmētiskiem līdzekļiem apiet nav iespējams – datu atpazīšanu un linkošanu (pieskaroties, piemēram, telefona numuram, telefons uz to zvana, telefona slide-to-unlockatbloķēšanas patents, par kuru bažīgi šūpoja galvu pat Korejas premjers, patents par meklēšanas tehnoloģiju, kura tiek izmantota Siri asistentā, un vārdu pabeigšanas patents teksta ievades laikā (U.S. Patent No. 5,946,647,U.S. Patent No. 8,086,604,U.S. Patent No. 8,046,721,U.S. Patent No. 8,074,172).

Otrkārt, šoreiz tiesiskas iejaukšanās pieprasījums (aizliegt reklāmu un tirdzniecību vēl pirms lietas izskatīšanas) ir iesniegts reizē ar pašu prasību un pirms ierīces parādīšanās tirgū. Arī figurējošie patenti ir izsniegti pavisam nesem (astoņmiljonais patents ASV tika reģistrēts pagājušā gada septembrī)

Treškārt, šī ir pirmā reize, kad strīdīgā ierīce ir nevis viens no daudziem ražotāju modificēta Android telefonu modeļiem, bet gan Nexus; ar šo nosaukumu apzīmē telefonus, kuros tiek izmantots "noliktavas" Android, proti – pa tiešo no Google, bez ražotāja GUI un citām modifikācijām. Tādējādi, atšķirībā no citiem procesiem, šīs lielākā mērā vērsts pret pašu Google – ja tiesa atzīst Apple prasību, ar ļoti lielu ticamību pārkāpums attiecināms uz jebkuru Android 4.0 (iespējams, arī agrāku OS versiju) telefonu.

Ceturtkārt – Nexus ir pirmais Android 4.0 telefons (ražotājs, izlaižot Nexus, pretim saņem laika priekšrocību attiecībā pret citiem), un tam ir liela stratēģiskā nozīme tirgū.

IP speciālisti šo Apple gājienu uzskata par atbildi uz Motorola FRAND patentu tiesvedību Vācijas jurisdikcijā, uz kuru nule iesāktā tiesvedība ASVvar atstāt iespaidu.

Kā jau parasti – laiks rādīs.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Zirnis joko - 16.10.2024

Marmora biste ir vērtīgāka nekā ģipša biste, tomēr tās abas sit pušu silikona biste.

Interesanti

Vairāk Interesanti


Receptes

Vairāk Receptes


Dzīvnieki

Vairāk Dzīvnieki


Notikumi

Vairāk Notikumi


Cits

Vairāk Cits


Tehnoloģijas

Vairāk Tehnoloģijas


Zirnis joko

Vairāk Zirnis joko