Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +6 °C
Skaidrs
Pirmdiena, 14. oktobris
Minna, Vilhelmīne

Patentu kari: Apple Vācijā gūst panākumus pret Motorola

Vācijā, kura procesu virzības ātruma un jurisdikcijas īpatnību dēļ ir kļuvusi par patentu karu centrālo arēnu, Minhenes Apgabaltiesa lēmusi, ka Motorola virknē ierīču ir pārkāpusi Apple IP tiesības saistībā ar salīdzinoši nesen izsniegto un ļoti "jaudīgo" ierīču atbloķēšanas Slide-to-unlock patentu.

Nevienam nav noslēpums, ka lielā daļā ar skārienekrānu aprīkoto viedtelefonu lietotāja interfeisā izmantots ar pirkstu pārbīdāms slēdzītis kā telefona atbloķētājs. Lai arī šīs funkcionalitātes patentēšanas process izrādījās ilgs (tas tika iesākts līdz ar pirmo iPhone 2007. gadā un tika izsniegts Apple 2010. gada novembrī ar Eiropas patentu reģistra Nr. EP1964022), kā teikt, kas lēni nāk, tas labi nāk – divas no trim Apple iesniegtajām prasībām atzīt intelektuālā īpašuma tiesību pārkāpumu no Motorola puses Minhenes Apgabaltiesa atzina par pamatotām.

"Izglābās" tikai Xoom planšetē izmantotais risinājums, kur slēdzīša vietā ir izmantots aplis, kurā ierīces atbloķēšanai ar pirkstu jāveic kustība no centra uz apļa malu (sk. attēlu galerijā).

Protams, nav ne mazāko šaubu, ka Motorola šo lēmumu pārsūdzēs, savukārt, Apple no savas puses darīs visu, lai tiktu atzīts pārkāpums arī Xoom atbloķēšanas grafiskajā implementācijā.

Ņemot vērā, ka gan ASV, gan EU uzraugošās institūcijas, apstiprinot Google - Motorola darījumu, atļaujas tekstā norādīja uz to, ka SEP (Standard Essential Patents) patentus nav pielaujami izmantot ārpus FRAND licencēšanas ietvariem, un Google ar 12,5 mljrd. USD dārgo, taču FRAND ierobežoto Motorola patentu portfeli var nonākt sava veida pata pozīcijā patentu kara labirintos.

Vairāk informācijas – IP eksperta Floriana Millera blogā.

Cita starpā, F. Millers pats ir Galaxy note un Android telefona lietotājs un norāda, ka Note izmantots Xoom līdzīgs atbloķēšanas risinājums, kurš viņam nešķiet lietotājam draudzīgs un, visticamāk, vēl mazāka izmēra ekrānā kļūst pavisam grūti lietojams.

Kā norāda eksperts, ir maz ticams, ka Slide-to-unlock var kļūt par iemeslu importa aizliegumam, taču norāda uz to, ka, Motorola meklējot apkārtceļu šim Apple patentam, visticamāk, pasliktinās ierīču lietošanas ērtumu.

Jāpiemetina, ka Motorola ne tuvu nav vienīgais Slide-to-unlock izmantotājs industrijā, un par šī patenta radīto apdraudējumu bažījās arī Korejas premjers.

Papildus šim procesam Minhenē iesācies arī Microsoft process pret Motorola par patentaEP1040406pārkāpumu.

Nav ne mazāko šaubu, ka šī gada laikā cīņās patentu karā risināsies ne pa jokam. Pagājušais zināmā mērā bija bruņošanās sacensības un izlūktriecienu gads…

Kā jau parasti – laiks rādīs.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Obstlers mūsdienās

Turpinās ābolu laiks, un es turpinu pagājušajā nedēļā iesākto stāstu par vāciski runājošo zemju tradicionālo destilātu – ābolu obstleru.

Interesanti

Vairāk Interesanti


Receptes

Vairāk Receptes


Dzīvnieki

Vairāk Dzīvnieki


Notikumi

Vairāk Notikumi


Cits

Vairāk Cits


Tehnoloģijas

Vairāk Tehnoloģijas


Zirnis joko

Vairāk Zirnis joko