Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +13 °C
Apmācies
Otrdiena, 22. oktobris
Irīda, Īrisa, Airisa

Sony DSC – RX1 - fotokamera, kurai tikai viena nepatīkama īpašība

Pēdējā laikā iegādājoties ikdienas lietošanai paredzētu fotokameru, lielākā vai mazākā mērā nākas kaut ko ziedot. Vai nu attēla kvalitāti, vai lietošanas ērtumu, vai naudas līdzekļus, vai vēl kaut ko citu. Nav kameras, kurā ideālā salikumā būtu viss. Taču pēdējā laikā ražotāji izskatās nedaudz sapratuši, ko cilvēki vēlas, un sākuši piedāvāt kameras ar liela izmēra attēla matricu, gaišu optiku un neliela izmēra korpusu. Tāda kameras šobrīd piedāvā Fujifilm, Nikon Leica, un arī Sony. Mūsu apskatā tieši Sony ražojums – Sony DSC – RX1.

Izskats, uzbūve, lietojamība

Pirms sākt runāt par konkrēto kameru, tikai daži vārdi par to, kas visām šīs klases kamerām ir kopīgs, un diemžēl ikdienas cilvēka izpratnē, slikts. Tā ir kameru cena. Nerunāsim par tādiem grandiem, kā Leica, bet arī konkrētā Sony aparāta cena nav maza. Veseli 2000 lati, kas visticamāk atturēs no kameras iegādes daudzus jo daudzus. Tad nu pacentīsimies saprast, par ko prasa šādu naudu, un vai kamera attaisno uz sev liktās cerības.

Kamera pie manis ieradās iepakota ļoti solīdā, melnā kartona kastē, un kastes izmērs liek domāt, ka iekšā būs salīdzinoši liela kamera. Taču atverot kasti, un sākot izpakot tās saturu, ir liels pārsteiguma moments. Kamera savos izmēros ir ļoti, ļoti pieticīga. Tās fiziskie izmēri ir tikai 113 x 65 x 70 mm, bet svars 482 grami. Kamera viegli ieguļ rokā, un vienīgais, kas atgādina par tās klātesamību, ir tās salīdzinoši lielais svars. Lielais, tik mazam aparātam. Aparāta korpuss izgatavots no alumīnija. Labajā pusē, ērtākam satvērienam, kamerai ir mīkstas un vienlaikus stingras gumijas uzlikas.

Visas vadības pogas un ritenīši ērti novietoti kameras labajā pusē, virspusē un aizmugurē. Lielākā daļa aizsniedzama ar īkšķi. Kaut arī labākais kameras lietošanas variants ir panākams turot to abās rokās. Kameras priekšpusē, labajā stūrītī, apakšā (ja skatāmies no priekšpuses) novietots fokusēšanas režīmu pārslēdzējs. Šo slēdzi lieto salīdzinoši reti, tāpēc tā atrašanās vieta ir pilnībā loģiska. Sava vadības funkcija uzticēta arī diviem gredzeniem uz objektīva. Viens no tiem atbild par fokusēšanas attāluma izvēli – vai nu no 0,2 m līdz 0,35 m vai arī no 0,3 m līdz bezgalībai. Savukārt otrs gredzens paredzēts blendes atvēruma regulēšanai no F 2 līdz F 22.

Kameras augšpusē, labajā pusē atrodas kameras ieslēgšanas/izslēgšanas svira, kura apvienota ar kameras slēdzi, kameras režīmu izvēles ritenītis, ekspozīcijas kontroles ritenītis, un poga ar apzīmējumu „C”. Režīmu izvēles ritenītis piedāvā ērtu piekļuvi gan ierastajiem automātiskajiem režīmiem, gan arī pilnībā manuālajam režīmam, un režīmiem ar slēdža vai blendes prioritāti, kā arī panorāmai un kādam no lietotāja paša izveidotajiem trim režīmiem. Savukārt poga ar mistisko apzīmējumu „C” var tik konfigurēta atkarībā no lietotāja vēlmēm, un tai var tikt piešķirta kāda no 27-ām dažādām funkcijām, kuras var noteikt aparāta izvēlnē.

Savukārt aizmugurē atrodamas vēl septiņas dažādas vadības pogas, un ritenītis, kurš nodrošina pārvietošanos pa izvēlni u.c. funkcijas.

Kopumā kameras izvēlne un navigācija pa to, ir identiska citām Sony fotokamerām, un ja jūs iepriekš būsiet lietojis kādu šī ražotāja pēdējos gados izgatavotu kameru, nekādu problēmu atrast visu vajadzīgo neradīsies. Kamera savu iespēju un regulējamo funkciju skaita ziņā ir ļoti bagātīgi aprīkota. Sony aparāta ielikuši visu labāko, un vēl papildus visam, to nedaudz uzspodrinājuši un atjaunojuši. Godīgi sakot, zinot kameras cenu, tas arī ir tikai saprotami. Lietotājs par savu naudu, un lielu naudu, diezin vai vēlēsies iegādāties kameru ar problemātisku vadību.

Ekrāns, kameras aizmugurē, ir ar 3 collu diagonāli un malu attiecību 4:3. Ir iespējama ekrāna spilgtuma kontrole, kā arī pieejams speciāls režīms, lietošanai saulainā laikā.

Vienīgais nelielais mīnuss, kurš saistās ar kameras mazo korpusu, ir tas, ka ja jūs kameru vēlēsieties izmantot ar vairāk vai mazāk nopietnu statīvu, būs pilnībā izslēgta pieeja akumulatoram vai atmiņas kartes ielādes vietai, kuras aizsegtas ar vāciņu kameras apakšā. Bet tie ir tikai tādi samērā specifiski gadījumi, ar kuriem saskarsies retais.

Kameras iekšienē atrodas pilna izmēra Exmor CMOS attēla matrica, kuras izmērs ir kā 35mm filmiņas kadram – 35,8 x 23,9 mm, bet izšķirtspēja 24,7 megapikseļi, no kuriem 24,3 efektīvie. Attēla apstrādes procesors ir jau labi zināmais BIONZ, kurš izceļas ar lielisku darbību slikta apgaismojuma apstākļos. Savukārt objektīvs ir ar Carl Zeiss Sonnar T* optiku. Aparāta ISO ir robežās no 100 līdz 25600. Ir iespēja arī ierakstīt video Full HD 24p/60i/60p standartos.

Kameras lietošana ir ārkārtīgi intuitīva un viegli saprotama. Viss savās vietās, viss ātri un viegli pieejams. Pirmajā brīdī nedaudz stresu rada kameras palielā cena, un apziņa, ka šis nieciņš maksā ļoti daudz. Taču pēc neilgas lietošanas saproti, ka patiesībā 99,99% cilvēku pat neapjauš, kas tad ir tavās rokās, un neuztver šo aparātu nopietni. Tas ļoti palīdz situācijās, kad vēlies nobildēt kādu cilvēku tuvplānā, vai arī kādu citu situāciju, kurā svarīgi palikt maksimāli nepamanāmam un diskrētam. Šāda kamera varētu būt arī lielisks kompanjons dažādos koncertos, kuros lielas profesionālās kameras nedrīkst ienest, bet ir tomēr vēlme iegūt labus attēlus. Tāds ērts, kabatā vienmēr iemetams un līdzi nēsājams aparāts, dzīves dokumentēšanai labā un ļoti labā kvalitātē.

Nedaudz gan pietrūka skatu meklētāja, bet iespējams es vienkārši neesmu pieradis lietot kameru, izmantojot tikai ekrānu. Taču pastāv iespēja kamerai papildus piepirkt klāt arī Carl Zeiss optisko skatu meklētāju, kā arī dažādus filtrus, un zibspuldzes, kā arī citas mantiņas. Skatu meklētājs un ārējā zibspuldze būtu pat ļoti noderīgas lietas. Zibspuldze arī tāpēc, ka izmantojot iebūvēto, ļoti ātri tērējas kameras akumulatora lādiņš. Diemžēl akumulators nav pats niknākais. Ir pietiekami jaudīgs, bet gribētos vēl jaudīgāku in ilgspēlējošāku.

Attēla kvalitāte

Tas laiks, kad fotoaparātus pirka un vērtēja pēc megapikseļu skaita attēla matricā, zināmā mērā ir beidzies. Megapikseļu skaits ietekmē tikai to, cik liela izmēra attēlu mēs iegūsim gala rezultātā. Pārējais jau ir atkarīgs no kameras optikas un attēla apstrādes procesors. Ja tie nebūs līmenī, mēs ar lielu megapikseļu skaitu iegūsim tikai un vienīgi sliktas kvalitātes attēlu, taču tas būs liela izmēra sliktas kvalitātes attēls. Līdz ar to, fakts, ka kamerai ir pilna kadra attēla matrica ar 24,3 megapikseļu izšķirtspēju, vēl neko nepasaka. Taču gadījumā ar konkrēto aparātu ir tā, ka optika un attēla apstrādes procesors ir ļoti labā līmenī. Rezultātā ar pilna kadra matricas palīdzību iegūstam liela izmēra attēlu, kurš ir gandrīz vai ideāls. Lielākais pluss ir tas, ka apstrādājot attēlus datorā, ir iespējams izkadrēt un izgriezt no lielā attēla tieši to, ko lietotājs vēlas. Arī tas kā kamera tiek galā ar bildēšanu sliktā apgaismojumā un sarežģītās situācijās, ir ļoti uzteicami. Rodas sajūta, ka šajā kamerā esošo programmatūru Sony ir „izlaizījuši” un pietuvinājuši pie ideāla. Arī izmantojot manuālos uzstādījumus, vai arī tādus variantus kā „blendes prioritāte” vai arī „slēdža prioritāte” attēla krāsas ir tīras un dabīgas, un praktiski nav novērojamas hromatiskās aberācijas – zilas vai violetas krāsas oreols objektu kontūrās. Arī video kvalitāte ir labā līmenī, jo kamera piedāvā uzņemt Full HD video izšķirtspējā.

Secinājumi

Nezinu īsti, kurā tieši tirgus nišā Sony ir mēģinājuši ietrāpīt ar RX1, taču nevar noliegt vienu – viņiem ir izdevusies izcila kamera, kuras mazie izmēri ļauj to ņemt līdzi praktiski visur. Attēla kvalitāte ir tuvu perfektai, un arī dažādo iespēju daudzums ir iespaidīgs. Lielā mērā kamera ļauj iegūt profesionāla līmeņa attēlus ikvienam lietotājam. Saprotams, pret drebošām rokām tā nav apdrošināta. Man nedaudz pietrūka optiskā skatu meklētāja, un nopietnākas ārējās zibspuldzes. Taču šie aksesuāri ir nopērkami. Mīnuss ir cena, kura vismaz Latvijā no šīs kameras iegādes atturēs ļoti daudzus pircējus. Pastāv gan variants, kuru var izmantot, un par Latvijā prasīto cenu iegūt sava īpašumā kameru, saktu meklētāju un zibspuldzi. Variants vienkāršs – pirkt šo kameru ASV, kur tas cena ir labāka. Atbildot uz jautājumu, vai es sev vēlētos šo kameru, vari teikt tikai vienu – jā vēlētos, jo tajā ir apvienotas tās īpašības, kuras ļauj iegūt lielisku attēlu, ar ļoti neliela izmēra korpusu.

Plusi

Lieliska attēla kvalitāte pat pie liela ISO un slikta apgaismojuma situācijā

Daudz un dažādi labi funkcionējoši fiksētie režīmi

Neliels izmērs

Ļoti laba korpusa materiālu un uzbūves kvalitāte

Mīnusi

Cena

Salīdzinoši mazas ietilpības akumulators, īpaši ar zibspuldzi

Padārgi aksesuāri
 

Attēlu paraugi. Visi attēli apskatāmi pilnā izmērā un izšķirtspējā, klikšķinot uz tiem, kā arī atsevišķi galerijā.

 


Plusi: 

Lieliska attēla kvalitāte pat pie liela ISO un slikta apgaismojuma situācijā

Daudz un dažādi labi funkcionējoši fiksētie režīmi

Neliels izmērs

Ļoti laba korpusa un uzbūves kvalitāte

Minusi: 

Cena

Salīdzinoši mazas ietilpības akumulators, īpaši ar zibspuldzi

Padārgi aksesuāri

Secinājumi: 

Nezinu īsti, kurā tieši tirgus nišā Sony ir mēģinājuši ietrāpīt ar RX1, taču nevar noliegt vienu – viņiem ir izdevusies izcila kamera, kuras mazie izmēri ļauj to ņemt līdzi praktiski visur. Attēla kvalitāte ir tuvu perfektai, un arī dažādo iespēju daudzums ir iespaidīgs. Lielā mērā kamera ļauj iegūt profesionāla līmeņa attēlus ikvienam lietotājam. Saprotams, pret drebošām rokām tā nav apdrošināta. Man nedaudz pietrūka optiskā skatu meklētāja, un nopietnākas ārējās zibspuldzes. Taču šie aksesuāri ir nopērkami. Mīnuss ir cena, kura vismaz Latvijā no šīs kameras iegādes atturēs ļoti daudzus pircējus. Pastāv gan variants, kuru var izmantot, un par Latvijā prasīto cenu iegūt sava īpašumā kameru, saktu meklētāju un zibspuldzi. Variants vienkāršs – pirkt šo kameru ASV, kur tas cena ir labāka. Atbildot uz jautājumu, vai es sev vēlētos šo kameru, vari teikt tikai vienu – jā vēlētos, jo tajā ir apvienotas tās īpašības, kuras ļauj iegūt lielisku attēlu, ar ļoti neliela izmēra korpusu.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

FOTO: Mailo, Riči un citi mīluļi meklē jaunas mājas

Ar laikraksta Diena un portāla Diena.lv starpniecību ceram atrast šiem dzīvniekiem jaunas mājas un gādīgus saimniekus. Aplūko bildes galerijā - ja nu kāda ķepaiņa bilde tevi uzrunā un pavisam drīz ...

Interesanti

Vairāk Interesanti


Receptes

Vairāk Receptes


Dzīvnieki

Vairāk Dzīvnieki


Notikumi

Vairāk Notikumi


Cits

Vairāk Cits


Tehnoloģijas

Vairāk Tehnoloģijas


Zirnis joko

Vairāk Zirnis joko