Laika ziņas
Šodien
Daļēji apmācies
Rīgā +8 °C
Daļēji apmācies
Otrdiena, 15. oktobris
Hedviga, Helvijs, Eda

Strauji aug mobilo telefonu skaits ar GPS funkciju

Pasaulē pārdoto mobilo telefonu skaits, kuri aprīkoti ar globālās pozicionēšanas sistēmu (GPS), kas nosaka ierīces precīzu atrašanās vietu, pērn pieaudzis par teju 97%, sasniedzot 295 miljonus, ziņo zviedru telekomunikāciju nozares analītiķu firma "Berg Insight".

Analītiķi prognozē, ka šādu telefonu skaits pasaulē līdz 2015.gadam sasniegs 940 miljonus. "Berg Insight" arī raksta, ka pieaug arī citu sakaru tehnoloģiju pielietojums, kas darbojas blakus telefonos iebūvētajām galvenajām balss zvanu un mobilā interneta tehnoloģijām.

Papildus GPS mobilos telefonus var aprīkot ar raidīšanas uztveršanas mikroshēmām, kas ļauj tiem pieslēgties bezvadu interneta (WiFi) tīkliem, kā arī mazas darbības rādiusa sistēmai "Bluetooth", ar kuru telefons var veidot datu pārraides saikni, piemēram, ar blakus stāvošu datoru vai ar "bezroku" mikrofona un austiņu uzkabi, kuru telefona īpašnieks nēsā, vadot automašīnu vai atrodoties uz ielas ar telefonu kabatā vai somā.

"Berg Insight" prognozē, ka šī gada otrajā pusgadā arvien vairāk parādīsies telefoni ar "Bluetooth" līdzīgu sistēmu "Near Field Communication" (NFC), kas raida radiosignālus tikai dažu centimetru attālumā un kuru izmanto specifiskām funkcijām, piemēram, lai veiktu mobilos maksājumus, pietuvinot telefonu īpašam kases aparātam, vai kā elektronisko caurlaidi/durvju atslēgu, elektronisku biļeti kino vai sporta pasākumā.

Uzņēmums prognozē, ka NFC funkcijām aprīkotu telefonu skaits pasaulē 2015.gadā sasniegs 400 miljonus. "Berg Insight" bija aprēķinājis, ka 2010.gadā bija mazāk nekā divi miljoni šādu ierīču.

Analītiķi skaidro, ka mobilo telefonu aprīkošana ar WiFi un GPS būšot arvien vairāk sastopama vidējas un pat mazas cenas telefonos. Tā kā daudzviet operatori (arī Latvijā) subsidē vismaz daļu no pārdotajiem mobilajiem telefoniem, "WiFi" funkcija palīdz atslogot operatoru tīklus no liela apjoma datu pārraides. Tā, piemēram, mobilā telefona lietotājs, kas vēlēsies internetā izvietot ar telefonu uzfilmētu augstas izšķirtspējas (HD) video, vairāku simtu megabaitu (Mb) lielo failu varēs pārraidīt no mājokļa, biroja vai publiskas interneta piekļuves vietas bezvadu tīkla, nevis caur tuvāko operatora bāzes staciju.

Savukārt ar GPS aprīkotus telefonus var izmantot navigācijai (atverot telefona karti un apskatoties, kur atrodas), ārkārtas situācijās (atrast GPS koordinātes, ja mašīna sabojājas meža vidū) un virknes sīkrīku darbībai.

"Berg Insight" prognozes iekļautas analītiķu pētījuma "Handset Connectivity Technologies" kopsavilkumā. Pilns pētījuma teksts ar detalizētu informāciju par tehnoloģijām, atsevišķiem ražotājiem un tirgus segmentiem maksā, sākot no 1000 eiro (700 latiem), teikts analītiķu firmas mājaslapā.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Interesanti

Vairāk Interesanti


Receptes

Vairāk Receptes


Dzīvnieki

Vairāk Dzīvnieki


Notikumi

Vairāk Notikumi


Cits

Vairāk Cits


Tehnoloģijas

Vairāk Tehnoloģijas


Zirnis joko

Vairāk Zirnis joko