Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +11 °C
Skaidrs
Sestdiena, 12. oktobris
Valfrīds, Kira

Trāpīt ābolam: Kaspersky Lab ir uzskaitījis galvenos Mac apdraudējumus

Jaunā, kompleksā risinājuma Mac datoru aizsardzībai izlaišanas priekšvakarā Kaspersky Lab ir izveidojis šai platformai visaktuālāko apdraudējumu sarakstu. Pēdējos divos gados uzņēmuma speciālisti ir konstatējuši ievērojamu tieši operētājsistēmai Mac OS X domātu kaitīgo programmu skaita pieaugumu. Saistībā ar to atbilstošā antivīrusu parakstu datubāze Kaspersky Lab aizsardzības izstrādājumos ir palielinājusies vairāk nekā sešas reizes, tādējādi pilnīgi sagraujot mītu par «ābola» platformas neievainojamību.

Tātad ar kādiem kiberdraudiem var sastaptiesMacdatoru īpašnieki? Pirmām kārtām eksperti norāda uz šo mašīnu augsto risku tikt inficētām, lai tās pārvērstu par «zombijiem» — robottīkla dalībniecēm, ko hakeri speciāli veido uzbrukumu rīkošanai vai nelegāla satura izplatīšanai. VislielākoMacrobottīkluKaspersky Labatklāja pagājušā gada sākumā, kad trojietimFlashfakebija izdevies pārvērst par robotiem vairāk nekā 700tūkstošusMac OS Xpārvaldītu datoru visā pasaulē.

Atsevišķu draudu «ābola» platformas drošībai rada ievainojamības populārā programmnodrošinājumā, tostarpFlashunJava. Tieši izmantojot tās, hakeri iekļūstMacdatoros un instalē tajos visādas ļaunprogrammatūras. Tādā veidā, piemēram, tika radīts arī bēdīgi slavenais robottīklsFlashfake.

Macdatori ir pakļauti riskam arī tāpēc, ka tie ir ārkārtīgi populāri politisko darbinieku, ievērojamu uzņēmēju un uzņēmumu vadītāju vidū, bet kibernoziedznieki īpaši interesējas tieši par šo lietotāju kategoriju. Viņu datoros glabājas svarīga konfidenciālā informācija, ko medī konkurenti vai citi ļaundari. Šķiet, kas gan te bīstams parastam lietotājam? Taču risks atkal pastāv. Cenšoties iegūt informāciju no noteiktiemMacdatoriem, kibernoziedznieki var organizēt mērķuzbrukumus, izmantojot īpašiMac OS Xizstrādātas kaitīgās programmas, un tad tiks apdraudēti pat parasti mājas lietotāji.

Turklāt pastāv draudu kategorijas, kas attiecas uz visām operētājsistēmām. Šīs kategorijas ietver pikšķerēšanu un krāpšanu. Piemēram, izveidojot viltotu populāra sociālā tīkla vai internetbankas pakalpojuma mājaslapas kopiju un ievilinot tur lietotāju, ļaundari var nozagt svarīgu personisko informāciju, nemaz neliekot lietā kādu ļaunprogrammatūru, bet izmantojot vienīgi dažādas sociālās inženierijas metodes. Pie šiem apdraudējumiem pieder arī pieaugušajiem domāts saturs, kas galīgi nav piemērots mazajiem lietotājiem. Bērni bieži spēlē spēles arMacdatoriem, interesējas par 18+ kategorijas mājaslapām, komunicē sociālajos tīklos vai bez vecāku ziņas mēģina par kaut ko samaksāt internetā, izmantojot pašu vecāku bankas karti. Visas šīs darbības var ne tikai negatīvi ietekmēt bērna psihi, bet arī nodarīt reālu kaitējumu datora drošībai un pieaugušo makam.

Līdztekus visam citamMacdatori var kalpot par infekcijas «pārnesējiem» uzPC. Ja tajā instalēto programmu vidū ir ļaunprogrammatūra, kas paredzēta, piemēram,Windows, «ābola» dators var to nodot savam «logu» biedram, izmantojot kopīgu tīklu. Tādējādi ir apdraudētas visas mājas ierīces vai par veseli korporatīvie tīkli.

«PanāktMacdatoru drošību nemaz nav sarežģīti. Vienkāršu un pirmajā acu uzmetienā pašsaprotamu ieteikumu īstenošana palīdzēs ievērojami samazināt inficēšanas un svarīgu datu zuduma risku. Pamata darbības, ko mēs iesakāmMacdatoru aizsardzībai, ir pārlūku spraudņuFlashunJavaizslēgšana, ja tos nelietojat, kā arī galvenokārt tādu pārlūkprogrammu izmantošana, kas ir zināmas ar ātru atklāto ievainojamību labošanu, piemēram,Google Chrome. Lai izvairītos no inficēšanas, daudzos gadījumos pietiek ar instalēto programmatūru un operētājsistēmas moduļu savlaicīgu atjaunināšanu, tomēr visaugstākoMacdatora drošības pakāpi, protams, var sasniegt ar īpašu aizsardzības risinājumu, kas reāllaika režīmā atvairīs visus kiberdraudus. Tieši šādu risinājumu pavisam drīz mēs gatavojamies piedāvāt lietotājiem Krievijā,» stāstaKaspersky LabKaspersky Anti-VirusunKaspersky Internet Securityizstrādājumu pārvaldības nodaļas vadītājs Vartans Minasjans.

NEXT.LV piebilde: Flash un Java – izslēgt. Nekādā gadījumā neuzķerties uz MacKeeper u.tml. "drošības risinājumu āķa".

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Interesanti

Vairāk Interesanti


Receptes

Vairāk Receptes


Dzīvnieki

Vairāk Dzīvnieki


Notikumi

Vairāk Notikumi


Cits

Vairāk Cits


Tehnoloģijas

Vairāk Tehnoloģijas


Zirnis joko

Vairāk Zirnis joko