Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +2 °C
Skaidrs
Ceturtdiena, 17. oktobris
Karīna, Gaits

Tumšo impulsu lāzers uzlabo datu pārraides kvalitāti

Dzirdot vārdu «lāzers», prātā vispirms nāk gaismas stars, ko var izmantot informācijas pārraidei vai pat par ieroci. Jau pašā angliskajā nosaukumā, kas ir piecu vārdu pirmo burtu kombinācija, iekodēts termins «gaismas pastiprināšana». Taču tagad ASV Nacionālā standartu un tehnoloģiju institūta un JILA fiziķiem izdevies radīt jauna veida lāzeru, kas «šauj» nevis gaismas, bet tumsas staru.

«Tumšie impulsi» rada telpu, kurā vispār nav gaismas. Interesanti, ka šim savdabīgajam jaunievedumam būs pavisam praktisks izmantojums. Tas tiks lietots optiskās šķiedras kabeļos un aizstās gaismas impulsus. Pēdējo trūkums ir tas, ka, veicot ilgu ceļu, gaismas impulsi kļūst vārgāki, tādēļ datu pārraidē parādās traucējumi un kļūdas. Savukārt tumšie impulsi ir noturīgāki, tādēļ datu pārraidei būtu jākļūst uzticamākai.

«Impulsu lāzeru radīšana ir pavisam parasta lieta. Neparasti ir tas, ka šis lāzers ir pilnīgi pretējs vairākumam impulsu lāzeru - tas visu laiku ir ieslēgts, bet periodiski pats uz īsu brīdi izslēdzas,» žurnālam Optics Express stāstīja viens no projekta autoriem Ričards Mirins.

Klasiskajos impulsa lāzeros gaisma tiek sūtīta viļņveidīgi - spilgti uzliesmojumi mijas ar pauzēm. Šajās pauzēs gan gaisma nepazūd pavisam, bet gan tiek dramatiski samazināta. Tās intensitāte sarūk par 70%. Šos lāzerus parasti lieto datu pārraidīšanai optiskajos šķiedru kabeļos. Tajos lāzers lielāko daļu laika ir tumšs, taču brīžiem rada spēcīgus uzliesmojumus.

Jaunajā lāzerā viss ir otrādi. Tajā impulss ilgst aptuveni vienu nanosekundi un ir tumšs. Tas nesaplūst ar citiem tumšajiem impulsiem tik lielā mērā, kā savienojas gaismas impulsi. Tādējādi informācijas pārraidē ir mazāk traucējumu. Tumšie impulsi arī pārvietojas ātrāk.

Tuvākajos gados gan tumšos lāzerus darbībā neredzēsim, jo telekomunikāciju kompānijas ir apmierinātas ar patlaban pieejamajiem optisko šķiedru kabeļiem, turklāt investējušas tajos ārkārtīgi lielus līdzekļus, vortālam Discovery News prognozē Perdjū universitātes ultraātrās optikas eksperts Endrū Vīners.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Interesanti

Vairāk Interesanti


Receptes

Vairāk Receptes


Dzīvnieki

Vairāk Dzīvnieki


Notikumi

Vairāk Notikumi


Cits

Vairāk Cits


Tehnoloģijas

Vairāk Tehnoloģijas


Zirnis joko

Vairāk Zirnis joko