Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +11 °C
Skaidrs
Sestdiena, 19. oktobris
Drosma, Drosmis, Elīna

AAS "Balta" turpmāk segs īres izdevumus apdrošinātā īpašuma remonta laikā

AAS „Balta”, kas ir viena no lielākajām riska apdrošināšanas kompānijām Latvijā un ir tirgus līdere fizisko personu īpašuma apdrošināšanā, atsaucoties uz patērētāju vēlmēm, piedāvā paplašinātu apdrošināšanas atlīdzības segumu - apdrošinot nekustamo īpašumu, tiek segti pagaidu mitekļa īres izdevumi pēc apdrošināšanas gadījuma, kā arī zaudējumi, kas nodarīti koplietošanas īpašumam.

Jaunais piedāvājums tiek ieviests tirgū, analizējot datus par pēdējo gadu apdrošināšanas gadījumiem un balstoties uz novērojumiem un pētījumiem par apdrošināšanas tendencēm. Analizējot tirgus pieprasījumu un klientu atsauksmes, AAS „Balta” ievieš Latvijas tirgū jaunus pakalpojumus, kas tiek iekļauti nekustamā īpašuma apdrošināšana standarta polisē - tiek segti pagaidu mitekļa īres izdevumi, kamēr norit remonta darbi cietušās personas īpašumā, kā arī apmaksāti zaudējumi, kas nodarīti koplietošanas īpašumam. Šīs divas problēmas ir lielākās neērtības, ar kurām visbiežāk ir jāsaskaras cietušajiem.

Apdrošināšanas kompānija ir pirmā Latvijā, kas gadījumos, kad mājoklis būs kļuvis dzīvošanai nepiemērots, ir fizisko personu īpašuma standarta polisē bez papildu samaksas iekļāvusi segumu par īres naudu. Tas nozīmē, ka cietušie droši var meklēt paši savu pagaidu dzīvesvietu, nevis apmesties pie draugiem vai radiem, jo tiks segti izdevumi par cita dzīvokļa īri līdz pat 300 Ls mēnesī, atkarībā no īpašuma un apdrošināšanas gadījuma līdz pat deviņiem mēnešiem.

Tieši pēdējā laikā īpaši aktuāls ir jautājums, kā rīkoties, ja ir skarts koplietojamais īpašums. Izpētot postošo ugunsgrēku pagājušā gada novembrī Mārupē, kad smagi cieta daudzdzīvokļu nams un citus gadījumus, AAS „Balta”, lai rūpētos par savu klientu drošību, nāk klajā ar Latvijas tirgum nozīmīgu pakalpojumu, apdrošinot domājamās īpašuma daļas, kam postošus zaudējumus bieži nodara dabas stihijas, ēku ūdensvadu un kanalizācijas cauruļu plīsumi.

Akciju sabiedrība saviem klientiem turpmāk gadījumos, kad ir apdrošināts dzīvoklis un apdrošināšanas gadījuma rezultātā ir cietušas ēkas koplietošanas telpas vai konstrukcijas, izmaksās atlīdzību arī par šiem zaudējumiem. Šis ir būtisks atvieglojums, jo bieži daudzdzīvokļu namu iedzīvotajiem ir ļoti grūti vienoties par visas ēkas konstruktīvo elementu apdrošināšanu,  kas ir saistīts ar iedzīvotāju dažādiem ienākumiem un sociāliem slāņiem vienā ēkā un ar cilvēku attieksmi pret savu apkārtni. Sabiedrības izpratnei par to, cik svarīgi ir apdrošināt ne tikai sev piederošo dzīvojamo platību, bet visu ēku kopumā, vēl ir jāaug. Tajā pašā laikā lielākajai daļai ēku apsaimniekotāju nav tik lielu uzkrājumu, lai tikai ar saviem spēkiem varētu novērst radušos zaudējumus, kas ir izskaidrojams ar to, ka iedzīvotāju uzticība iekrājumu veidošanai patreizējos ekonomiskajos apstākļos ir ļoti zema.

AAS „Balta”, kas saskaņā ar LAA datiem ir lielākā fizisko personu īpašuma apdrošinātāja Latvijas tirgū, 2007. gadā ir izmaksājusi apdrošināšanas atlīdzības 222 ugunsnelaimju gadījumos (izmaksāto atlīdzību summa ir 1 414 20 Ls) , 624 dabas stihisko postījumu gadījumos ( 256 253 Ls), 790 šķidruma un tvaika noplūdes gadījumos (Ls 467 894 Ls), 242 trešo personu riska gadījumos (Ls 67 088 Ls) un 18 sadursmes riska gadījumos (Ls 6546 Ls).

Pēc AAS „Balta” datiem, vissmagākie ir ugunsnelaimju apdrošināšanas gadījumi. Salīdzinājumam, ja dabas stihisko postījumu riska vidējā atlīdzība ir 410 Ls, šķidruma tvaika noplūdes riska 592 Ls, tad vidējā atlīdzība, kas tiek izmaksāta ugunsriska gadījumā, ir 6370 Ls.

Raksturojot apdrošināšanas tendences kopumā, nekustamā īpašuma apdrošināšana kļūst arvien pieprasītāka. Latvijas tirgu ietekmē gan būtiskas globālas norises, gan vietējie sociālekonomiskie apstākļi. Visbiežāk apdrošināšanas gadījumi stājas spēkā pēc dabas stihiskiem postījumiem un šķidruma tvaika noplūdes - sakarā ar globālajām izmaiņām, arvien biežāk notiek vētras; savukārt tvaika un šķidruma risks ir saistīts ar faktu, ka lielākā daļa dzīvojamā fonda ir celta vairāk kā 20 gadus atpakaļ, līdz ar to ēku komunikācijas ir jau nolietojušās.



Informāciju sagatavoja:
Līva Kubuliņa
AAS “Balta” Riska parakstīšanas pārvaldes fizisko personu īpašuma apdrošināšanas eksperte

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Intervijas

Vairāk Intervijas


Ražošana

Vairāk Ražošana


Karjera

Vairāk Karjera


Pasaulē

Vairāk Pasaulē


Īpašums

Vairāk Īpašums


Finanses

Vairāk Finanses