Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +4 °C
Skaidrs
Sestdiena, 19. oktobris
Drosma, Drosmis, Elīna

"Aizkraukles banka" saskata potenciālu nerezidentu apaklpošanas jomā

Latvijas uzņēmējiem piederošā "Aizkraukles banka", kas nolēmusi mazāk koncentrēties uz kreditēšanu, potenciālu saskata nerezidentu apkalpošanas jomā, pirmdien publicētā intervijā žurnālam Lietišķā Diena stāsta bankas līdzīpašnieks un valdes priekšsēdētājs Ernests Bernis.

Pēc viņa teiktā, nerezidentu skaita pieaugums pēdējā laikā ir saistīts ne tikai ar to, ka tie sāk atgriezties, norimstot pretrunām ar ASV finanšu uzraugiem, bet arī ar jaunu klientu rašanos. Turklāt esošie klienti esot kļuvuši bagātāki — makroekonomiskā situācija Austrumos ir ļoti labvēlīga.

"Mēs šajā sfērā saskatām ļoti lielu potenciālu. Mēs arī esam priecīgi, ka valdība plāno spert noteiktus soļus — tiek veidota finanšu pakalpojuma eksporta stratēģija," stāsta E.Bernis.

"Aizkraukles bankas" klienti—nerezidenti ir no Krievijas, Ukrainas, Vidusāzijas, Baltkrievijas, Kaukāza. Vaicāts par iemesliem, kādēļ Latvija ir pievilcīga klientiem no Austrumeiropas, bankas vadītājs pauž viedokli, ka acīmredzami, mūsu finanšu sistēma ir daudz stabilāka, nekā viņu dzimto valstu finanšu sistēmas.

"Un protams, ka tiesības uz bankas noslēpumu un tā glabāšanu Latvijā arī ir augstākā līmenī. Klientu mērķi ir ļoti dažādi. Kādam, piemēram,  ir jāapkalpo ārējas tirdzniecības naudas plūsma. Bet kopumā jau izsenis krievu mentalitātei bija raksturīga vēlēšanās daļu no darījumiem veikt ārzemēs. Tas ir vērojams arī šobrīd. Eiropu uzskata par drošāku vietu."

Viņš piebilst, ka Latvija šajā ziņā nopietni konkurē ar daudziem finanšu centriem — piemēram, Vīni un Kipru. Rīgai par labu spēlējot tas, ka šeit runā arī krieviski un domāšana ir līdzīga.

Kā uzsver E.Bernis, jau šodien finanšu pakalpojumu eksports iekšzemes kopproduktā veido 1,9%. Vēl apmērām 4% ir netieša ietekme, un to nodrošina tikai nedaudz vairāk par desmit bankām un daži tūkstoši darbinieku. Banka redzot iespēju šo pozitīvo ietekmi vairākkārt palielināt, piesaistot vairāk klientu.

Bankas vadītājs uzskata, ka panākumi nav atkarīgi tikai no ģeopolitiskiem satricinājumiem un starptautiskām attiecībām, bet arī no vides. Tieši tādēļ, viņaprāt, ir vajadzīga valsts finanšu eksporta stratēģija, jo vide nav tikai likumi, bet arī serviss, profesionāļu sagatavotības līmenis, infrastruktūra. "Pat tādas banālas lietas kā vīzas un aviosatiksme. Kompleksā pieeja ļaus nodrošināt lielāku šī biznesa stabilitāti. Un tieši no šiem faktoriem ir atkarīga Latvijas kā finanšu centra turpmākā attīstība — par to jādomā gan bankām, gan valstij," uzskata E.Bernis.

Komentējot lēmumu samazināt filiāļu tīklu, E.Bernis intervijā skaidro, ka pērnā gada beigās tika pieņemts lēmums: izvēlētā darbības stratēģija ir jākoriģē un turpmāk jākoncentrējas uz tiem virzieniem, kuriem, pēc bankas pārstāvju domām, ir liels potenciāls un augstāka pievienotā vērtība. "Aizkraukles bankas" mērķis esot kļūt par vadošo neatkarīgo privāto banku Austrumeiropā, kura piedāvā saviem klientiem individuālā pakalpojumā apvienotu uzņēmumu apkalpošanu (corporate banking), turīgu privātpersonu apkalpošanu (private banking), aktīvu pārvaldi (asset management) un konsultācijas.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Intervijas

Vairāk Intervijas


Ražošana

Vairāk Ražošana


Karjera

Vairāk Karjera


Pasaulē

Vairāk Pasaulē


Īpašums

Vairāk Īpašums


Finanses

Vairāk Finanses