Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +4 °C
Skaidrs
Svētdiena, 20. oktobris
Leonīda, Leonīds

Analītiķi: tuvākajos mēnešos Latvijā gaidāmi jauni cenu pieauguma rekordi

Tuvākajos mēnešos Latvijā gaidāmi jauni cenu pieauguma rekordi, aģentūrai BNS atzina banku analītiķi, prognozējot, ka janvārī saistībā ar izmaiņām tarifos un nodokļos gada inflācija pārsniegs 15%.

"Parex Asset Management" Tirgus analīzes daļas vadītājs Zigurds Vaikulis aģentūrai BNS norādīja, ka novembra inflācijas dati atšķirībā no iepriekšējiem mēnešiem lielu pārsteigumu nesagādāja - "1,4% daudzmaz atbilda mūsu prognozēm".

Tajā pašā laikā viņš arī piebilda, ka šogad novembrī inflācija bija augstāka nekā attiecīgajā mēnesī pērn, pat neskatoties uz to, ka pagājušā gada novembrī cēlās siltuma tarifi un tāpēc gada inflācija nedaudz pakāpās - līdz 13,7%.

"Galvenais iemesls šādam inflācijas paātrinājumam ir maizes cenu straujais lēciens. Tas ir saistīts galvenokārt ar ārējiem faktoriem - piemēram, kviešu cenas pasaules biržās kopš gada sākuma ir gandrīz dubultojušās. Vienīgais, ar ko varam sevi mierināt, ka atšķirībā no degvielas vai gāzes cenu pieauguma graudu sadārdzināšanās labvēlīgi atspoguļojusies vietējo zemnieku bilancēs. Turklāt pozitīvi, ka kopš oktobra kviešu cenas pasaulē ir stabilizējušās," sacīja Vaikulis.

Viņš arī atzina, ka jau pašlaik diezgan droši var prognozēt, ka šogad gada vidējā inflācija būs 10% - augstākā kopš 1996.gada.

"Diemžēl tikpat droši var pareģot, ka tuvāko trīs mēnešu laikā mēs pieredzēsim jaunus cenu pieauguma rekordus - jau janvārī tarifu un nodokļu dēļ 12 mēnešu inflācija pārsniegs 15% līmeni. Cerams, ka 15-16% līmenis arī kļūs par šī inflācijas cikla virsotni. Pat ja šīs cerības piepildās un nākamā gada otrajā pusē sāksies inflācijas atslābums, 2008.gada vidējā inflācija nebūs zemāka par 10%," teica "Parex Asset Management" Tirgus analīzes daļas vadītājs.

"Hansabankas" ekonomiste Ivonna Slapiņa aģentūrai BNS norādīja, ka lielāko ietekmi uz inflāciju, kā jau tika gaidīts, atstāja pārtikas preču cenu kāpums. Maizes, graudaugu, gaļas, piena produktu un olu cenu pieaugums gada inflāciju palielināja par 3,42 procentpunktiem. Ēdināšanas pakalpojumu cenu kāpums radīja vēl 1,1 procentpunktu gada inflācijā, savukārt siltumenerģijas, ūdens piegādes un citu ar mājokli saistīto pakalpojumu sadārdzināšanās radīja 1,75 procentpunktus.

"Mēs sagaidām, ka decembrī turpināsies cenu kāpums - galvenokārt pārtikas preču cenu ietekmē. Nākamā gada sākumā inflācija saglabāsies augsta, ko ietekmēs gan pārtikas preču cenas, gan arī gāzes, elektrības un sabiedriskā transporta tarifu kāpums. Cenu kāpuma bremzēšanās ir sagaidāma nākamā gada otrajā pusē, mazinoties iekšzemes pieprasījumam," stāstīja Slapiņa.

Jau vēstīts, ka patēriņa cenas Latvijā šogad novembrī salīdzinājumā ar oktobri pieauga par 1,4%, bet gada inflācija (šā gada novembris salīdzinājumā ar pagājušā gada novembri) pieauga līdz 13,7%, kas ir augstākais rādītājs kopš 1996.gada beigām.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Intervijas

Vairāk Intervijas


Ražošana

Vairāk Ražošana


Karjera

Vairāk Karjera


Pasaulē

Vairāk Pasaulē


Īpašums

Vairāk Īpašums


Finanses

Vairāk Finanses