Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +9 °C
Skaidrs
Sestdiena, 19. oktobris
Drosma, Drosmis, Elīna

Analītiķis mudina "Nordea" apvienoties ar "Swedbank", lai izveidotu varenāko banku reģionā

Ziemeļvalstu finanšu grupai "Nordea" būtu lietderīgi apvienoties ar konkurējošo banku grupu "Swedbank", jo tas padarītu apvienoto grupu par varenāko kredītiestādi Zviedrijā un Baltijas valstīs.

Tā otrdien vēstī zviedru biznesa laikraksts "Dagens Industri", atsaucoties uz pētījumu kompānijas "Cheuvreux" veiktu analīzi.

"Iegādājoties "Swedbank", "Nordea" kļūtu par lielāko banku Zviedrijā un Baltijā. Turklāt tā iegūtu nišas pozīciju Ukrainā un nostiprinātu biznesu Krievijā," raksta "Cheuvreux" galvenais analītiķis Rodnijs Alfvens.

Pēc viņa aplēsēm, sinerģijas efekts, kādu dotu abu banku apvienošanās, mērāms sešu miljardu zviedru kronu (0,5 miljardu latu) apjomā, un apvienošanās dēļ "Swedbank" varētu iegūt finansējumu par zemākām cenām nekā pašlaik, sasniegt kritisko masu un izvairīties no jauna kapitāla piesaistīšanas.

Tomēr "Nordea" un Swedbank" apvienošanās nozīmētu, ka abām grupām būtu jāpārdod daļa savu operāciju, jo pēc konsolidācijas to īpašumā nonāktu ļoti lielas daļas hipotekārās kreditēšanas un noguldījumu tirgos, raksta "Dagens Industri".

Līdz šim vairākkārt izskanējis, ka "Nordea" būtu vēlams apvienoties ar citu Ziemeļvalstu banku - "Skandinaviska Enskilda Banken" (SEB), turklāt zviedru presē vēstīts, ka apspriesta arī "Nordea" apvienošanās ar "Handelsbanken".

Ziņas par "Nordea" un SEB iespējamu aliansi sāka parādīties, kad Zviedrijas valdība martā paziņoja par plānu tuvākajos trijos gados pārdot tai piederošos 19,9% "Nordea" akciju.

"Financial Times" rakstīja, ka apvienošanās gadījumā SEB un "Nordea" iegūtu dominējošo stāvokli Skandināvijas banku tirgū un nostiprinātos strauji augošajos Baltijas valstu, Krievijas, Ukrainas un Vācijas tirgos.

"Nordea" vadītājs Kristians Klausens pērnā gada vasarā atzina, ka "Nordea" būtu lietderīgi apvienoties ar SEB, tomēr ne tuvākajos pāris gados.

Interesi par iespējamu apvienošanos ar SEB pauda jau "Nordea" iepriekšējais vadītājs Lāšs Nordstrēms, kurš arī norādīja, ka Ziemeļvalstu lielajām bankām ir jākonsolidējas, lai turpinātu sava biznesa izaugsmi.

Savukārt SEB grupu kontrolējošā Vallenbergu ģimene skaidri apliecināja vēlmi paplašināt banku, jau 2001.gadā mēģinot apvienot SEB ar "Swedbank". Šis darījums tomēr cieta neveiksmi, jo Eiropas Komisija tā noslēgšanai izvirzīja nosacījumus, kurus abas bankas nebija ar mieru pildīt.

Pētījumu kompānija "Cheuvreux" pieder investīciju bankai "Calyon", kas iekļaujas Francijas finanšu grupā "Credit Agricole".

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Intervijas

Vairāk Intervijas


Ražošana

Vairāk Ražošana


Karjera

Vairāk Karjera


Pasaulē

Vairāk Pasaulē


Īpašums

Vairāk Īpašums


Finanses

Vairāk Finanses