Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +14 °C
Skaidrs
Piektdiena, 18. oktobris
Rolanda, Rolands, Ronalds, Erlends

Apdrošinātāju parakstīto prēmiju apmērs pirmajā ceturksnī sarūk par 18,3%

Šogad pirmajā ceturksnī Latvijas apdrošināšanas sabiedrības prēmijās parakstīja 80,368 miljonus latu, kas ir par 18,3% jeb 18,037 miljoniem latu mazāk nekā pirms gada, liecina Latvijas Apdrošinātāju asociācijas (LAA) mājaslapā publiskotā informācija.

Savukārt izmaksāto atlīdzību apmērs samazinājies par 0,6% jeb 290,2 tūkstošiem latu un 2009.gada pirmajā ceturksnī bija 46,52 miljoni latu.

Tai skaitā riska apdrošināšanas sabiedrību parakstīto prēmiju apmērs 2009.gada trijos mēnešos bija 69,546 miljoni latu, kas ir par 14,1% jeb 11,384 miljoniem latu mazāk nekā 2008.gada attiecīgajā laika periodā, bet izmaksāto atlīdzību apmērs samazinājies par 9,4% jeb 3,903 miljoniem latu - līdz 37,623 miljoniem latu.

Savukārt dzīvības apdrošināšanas sabiedrības prēmijās gada pirmajos trijos mēnešos parakstīja 10,822 miljonus latu, kas ir par 38,1% jeb 6,653 miljoniem latu mazāk nekā pirms gada, bet atlīdzībās izmaksāja 8,897 miljonus latu, kas ir pieaugums par 68,4% jeb 3,613 miljoniem latu.

Dzīvības apdrošināšanas sabiedrību parakstīto prēmiju īpatsvars tirgū 2009.gada trijos mēnešos bija 13,5% (pirms gada - 17,8%), riska apdrošinātāju - 86,5% (82,2%).

Latvijas Apdrošinātāju asociācijas prezidents Juris Dumpis norādīja, ka apdrošinātāji ir saistīti ar visu tautsaimniecību kopumā, un, ņemot vērā, ka samazinās tautsaimniecība, samazinās arī apdrošinātāju izaugsme. Dumpis piebilda, ka ne tikai Latvijas apdrošinātāju tirgus samazinās, kritums vērojams arī citu Eiropas valstu tirgos.

Dumpis klāstīja, ka būtībā krīze ir finanšu tirgū, nevis apdrošinātāju tirgū un apdrošinātāju darbība ir stabila. "Ja paskatās līzingu, automašīnu tirgus un citus... Apdrošinātāji uzņemtās saistības pilda," sacīja Dumpis.

Viņš prognozēja, ka gada otrajā ceturksnī parakstīto prēmiju apmērā saglabāsies līdzīgas tendences. "Cerams, ka gada trešajā un ceturtajā ceturksnī situācija mainīsies," teica Dumpis, piebilstot, ka, atdzīvojoties tautsaimniecībai, arī apdrošinātāju tirgus sāks pieaugt.

Atbilstoši Finanšu un kapitāla tirgus komisijas datiem Latvijā pagājušā gada beigās bija 11 riska apdrošināšanas sabiedrības un četras dzīvības apdrošināšanas kompānijas, kā arī septiņas ārvalstu riska apdrošinātāju filiāles un piecas ārvalstu dzīvības apdrošinātāju filiāles. LAA apkopo datus par 11 riska un deviņiem dzīvības apdrošināšanas sabiedrību un apdrošināšanas pakalpojumu sniedzējiem.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Intervijas

Vairāk Intervijas


Ražošana

Vairāk Ražošana


Karjera

Vairāk Karjera


Pasaulē

Vairāk Pasaulē


Īpašums

Vairāk Īpašums


Finanses

Vairāk Finanses