Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +5 °C
Skaidrs
Svētdiena, 20. oktobris
Leonīda, Leonīds

ASV FED samazina USD bāzes procentu likmi

Vakar, 30.janvārī, ASV Centrālā Banka (FED) nolēma samazināt ASV dolāra bāzes procentu likmi par 50bp līdz 3% līmenim, signalizējot finanšu tirgiem savu agresīvo apņemšanos apturēt ekonomikas lejupslīdi, ko izsauca mājokļu kredītu tirgus krīze. Šim ASV FED lēmumam vajadzētu sekmēt mērenu ekonomikas izaugsmi, bet turpmāka ASV dolāra bāzes procentu likmes samazināšana netiek izslēgta.

ASV 2008.gads sācies ar agresīvu FED reakciju uz ASV kredītu krīzes izraisītajām ekonomikas problēmām. Mazāk kā divu nedēļu laikā dolāra bāzes procentu likme samazināta par 125 bāzes punktiem. Tā kā ASV ekonomika ir globālās ekonomikas flagmanis, visu interesēs ir vēlēties, lai ASV FED cīņa ar ekonomikas attīstības tempu lejupslīdi beidzas sekmīgi. 30.janvārī publicētie provizoriskie ASV 2007.gada pēdējā ceturkšņa IKP dati agresivitāti attaisno.

Ivita Asare, Nordea Latvija Resursu piesaistes departamenta vadītāja: “Atšķirībā no ECB, kuras galvenais uzdevums ir inflācijas apkarošana, ASV FED ir ne tikai jāseko līdzi inflācijas attīstībai, bet arī jānodrošina ekonomikas izaugsme. Tieši tāpēc ASV FED var būt tik agresīva savos procentu likmju lēmumos, jo saskaņā ar tās patreizējo ekonomiskā stāvokļa novērtējumu, riski ekonomikas izaugsmei ir daudz lielāki nekā inflācijas pieaugšanai un tāpēc šāda agresīva procentu likmju samazināšana ir attaisnojama. Finanšu tirgi šādu lēmumu bija gaidījuši un to lielā mērā arī apstiprināja vakar paziņotie ASV 4Q IKP dati, kas ceturksnī pieauga tikai par 0.6% pretēji gaidītajiem 1.2%, kā rezultātā kopējā 2007.gada provioriskā izaugsme sasniedz 5 gadu zemāko vērtību 2.2% apmērā (2002.gadā IKP izaugsme bija +1.6%).”

Neskatoties uz agresīvo ASV FED rīcību Nordea Markets prognozes attiecībā uz eiro procentu likmju izredzēm nemaina. Eiro bāzes procentu likme varētu saglabāties 4.00% līmenī visu 2008.gadu. Likmju nākotne eiro zonā atkarīga no vairākiem faktoriem. Galvenais ECB mērķis ir cenu stabilitāte eiro zonā (tieši inflācijas draudi ļauj prognozēt eiro procentu likmju noturēšanos pašreizējos līmeņos), bet eiro zonas ekonomika nav vientuļa sala, tādēļ notikumi ASV var būtiski ietekmēt eiro procentu likmju izmaiņas, ja ASV nespēs noturēt ekonomiku uz izaugsmes ceļa. Savukārt ASV dolāra bāzes procentu likme nākamā pusgada laikā varētu pat pazemināties līdz 2.5% līmenim. Viens ir skaidrs – finanšu tirgū ir ieildzis neskaidrību periods un kauja ar kredītu krīzes radītājām sekām globālajai ekonomikai vēl galīgi nav galā.

Papildu informācija:

Ivita Asare, Resursu piesaistes departamenta vadītāja, Nordea Latvija, tālr.: 67 096 274, [email protected];

Dagnija Stuķēna, sabiedrisko attiecību vadītāja-preses sekretāre, Nordea Latvija, tālr.: 67 077 610, mob.: 29 470 708, [email protected]

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Intervijas

Vairāk Intervijas


Ražošana

Vairāk Ražošana


Karjera

Vairāk Karjera


Pasaulē

Vairāk Pasaulē


Īpašums

Vairāk Īpašums


Finanses

Vairāk Finanses