Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +6 °C
Skaidrs
Svētdiena, 20. oktobris
Leonīda, Leonīds

Balta piešķir atlīdzību ugunsgrēkā cietušajam Kalpaka muzejam

Apdrošināšanas sabiedrība „Balta”, izvērtējot pagājušā gada novembrī Latvijas armijas pirmā virspavēlnieka pulkveža Oskara Kalpaka muzejā notikušā ugunsgrēka apstākļus un tā nodarītos zaudējumus, piešķīrusi muzejam 64 000 latu lielu zaudējumu atlīdzību.

Vēsturiskās koka ēka apdrošināta 100 000 latu vērtībā. Ugunsgrēkā bojāts ēkas jumts un otrais stāvs, tā radītie zaudējumi aprēķināti vairāk kā Ls 64 000 apmērā.

Tā kā Latvijā ir daudz muzeju, kas iekārtoti līdzīgās senlaicīgās koka ēkās, AAS „Balta” Atlīdzību direktore Madara Melnmate izsaka cerību, ka šis piemērs arī citu muzeju apsaimniekotājiem liks apsvērt iespējamos riskus, ko var radīt ugunsgrēks.

„Gan koka, gan arī mūra ēkas nav pasargātas no uguns riska. Vēsturisku ēku saimniekiem vajadzētu nopietni izvērtēt iespējamos finanšu riskus, ko var radīt ugunsgrēks, un zaudējumus, kas rodas, paliekot bez ekspozīcijas telpām. Pirms vairākiem gadiem šāda nelaime notika Liepupes pagastā esošajam Minhauzena muzejam, kura atjaunošana prasīja daudz ilgāku laiku un sagādāja ne mazums problēmu. Atšķirībā no Rietumeiropas valstu pieredzes, patlaban Latvijā muzeju ēku apdrošināšana pret uguns risku nav izplatīta prakse.”

M.Melnmate arī uzsver, ka šis ir pirmais gadījums AAS „Balta” pieredzē, kad tiek izmaksāta atlīdzība par zaudējumiem muzejam, taču, atbildīgi izturoties pret valsts kultūras mantojuma un vēsturisku ēku saglabāšanu, ikvienas iestādes vadītājam būtu jāizvērtē iespējamie riski un nepieciešamība laicīgi pret tiem nodrošināties.

Ugunsgrēks, kas daļēji izpostīja pirmā Latvijas karaspēka pulkveža Oskara Kalpaka muzeju, izcēlās 2007.gada 23.novembrī. Muzejs Saldus rajona Zirņu pagasta „Airītēs” izveidots 1936.gadā, bet atkārtoti atklāts 1990.gada 11.novembrī.

Papildu informācija:

Daiga Konošonoka, AAS Balta Iekšējo un ārējo komunikāciju vadītāja.

Tālr.: +371 28313163, +371 7082378

Fakss: +371 7082345.

E-pasts: [email protected]

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Intervijas

Vairāk Intervijas


Ražošana

Vairāk Ražošana


Karjera

Vairāk Karjera


Pasaulē

Vairāk Pasaulē


Īpašums

Vairāk Īpašums


Finanses

Vairāk Finanses