Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +9 °C
Skaidrs
Piektdiena, 25. oktobris
Beāte, Beatrise

Baņķiere: Pēdējos gadus esam strādājuši kā parādu atguvēji

Baņķieru uzdevums ir ar uzticību piesaistīt naudu no klientiem un to ar saprātīgiem riskiem investēt un aizdot, bet pēdējos pāris gadus bankas strādājušas kā parādu atguvēji, kredītu restrukturizētāji, intervijā atzina AS "Eesti Krediidipank" Latvijas filiāles vadītāja Ieva Rācenāja.

Viņas skatījumā, šīs gads rāda, ka finanšu sektors ir atkopies no krīzes, jo bankas atkal spēj strādāt ar peļņu. Turklāt sliktā kredītportfeļa rādītāji ir nostabilizējušies, un bankas lielos vilcienos ir jau pabeigušas arī problemātisko kredītu restrukturizācijas procesu.

"Finanšu sektorā tiešām redzam, ka finanšu krīze ir beigusies vai vismaz iegājusi stabilā beigu fāzē. Arī situācijas kreditēšanas tirgū liecina, ka bankas atgriežas pie "normālā" biznesa," teica Rācenāja, kura iepriekš strādājusi gan AS "PrivatBank", gan arī AS "GE Money bank" valdēs.

"Protams, tuvāko divu gadu laikā kreditēšanā būs ļoti piesardzīga attieksme gan no banku, gan klientu puses, jo, iespējams, kādai pusei vēl būs saglabājies aizvainojums, bet ar laiku tas ieies normālā fāzē," uzskata baņķiere.

Viņa gan uzsver, ka trekno gadu kreditēšanas laiki Latvijā vairs neatgriezīsies. Lai arī konkurence palielinās, bankām mācībām esot bijusi ļoti liela.

"Lai cik negribētos domāt, ka bankas ir sliktās, tās nedod kredītos savu naudu, bet gan naudu, ko pašas ir aizņēmušās no klientiem. Tagad bankām ir jāatpelna atpakaļ tā nauda, kas ir paņemta no klientiem," skaidroja Rācenāja.

Arī, runājot par ekonomiku kopumā, viņa atzina, ka "viss iet uz labu". Viņasprāt, Latvija ir tāda zeme, kas pēdējo 20 neatkarības gadu laikā ir spējusi iziet no krīzēm. Rācenāja vēlas ticēt, ka tas ir Latvijas fenomens.

Viņa pieļāva, ka uzlabojumus ekonomikā cilvēki sajutīs skaidrāk jau uz šā gada beigām. Vienlaikus Rācenāja atgādināja, ka var būt dažādas izpratnes, ko nozīme just pozitīvās vēsmas ekonomikā. "Tā var būt gan stabilitāte, ka darba devējs vairs neķersies pie tavas algas, vai atdos atpakaļ to, ko iepriekš bija noņēmis, gan arī, ka nodokļi vairs netiks celti. Domāju, ka sajūta nāks tieši no stabilitātes," uzsvēra bankas vadītāja.

Kā ziņots, pēc divu gadu pārtraukuma šā gada janvārī banku sektors atgriezās pie peļņas un līdz aprīļa beigām bija nopelnīti jau 55,9 miljoni latu, liecina Finanšu un kapitāla tirgus komisijas (FKTK) informācija.

2010.gada pirmajos četros mēnešos banku sektora zaudējumi veidoja 176,4 miljonus latu.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Intervijas

Vairāk Intervijas


Ražošana

Vairāk Ražošana


Karjera

Vairāk Karjera


Pasaulē

Vairāk Pasaulē


Īpašums

Vairāk Īpašums


Finanses

Vairāk Finanses