Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +14 °C
Skaidrs
Sestdiena, 19. oktobris
Drosma, Drosmis, Elīna

Deloitte: Latvijā ir vislabvēlīgākā vide privāto investīciju fondiem

Latvijā ir vislabvēlīgākā vide Private Equity (privāto investīciju) fondu ienākšanai, secināts Deloitte Latvija veiktajā pētījumā, kurā tika vērtēta Baltijas valstu piesaistes spēja attiecībā uz Private Equity (PE)  investoriem. Latvija šajā vērtējumā ierindojas 1.vietā, lai gan virkne juridisko un nodokļu jautājumu samazina Latvijas pievilcību.

Rīga, 2008. gada 19. maijs – Deloitte ir veikusi Latvijas nodokļu un juridiskās vides analīzi attiecībā uz Private Equity investīcijām, lai noteiktu Latvijas kā investīciju vietas konkurētspēju.  Privāto investīciju fondu ieguldījums parasti ietver akciju pirkšanu un parādu līdzekļu piesaisti, kas uzliek specifiskus un stingrus nosacījumus attiecībā uz procentu un dividenžu maksājumu grafiku un summām. Deloitte izveidotais Private Equity piesaistes spējas reitings balstās uz investoram uzlikto nodokļu slogu (60% no piešķirtā svara), spēju savlaicīgi apkalpot un garantēt banku aizdevumus (20%), likumdošanas skaidrību (10%) un citiem faktoriem. Latvija ieguva 1.vietu kā valsts ar labvēlīgu nodokļu un juridisko vidi ar kopējo punktu skaitu 7.96 skalā no 0 līdz 10.

       Kritērijs    Svars       Igaunija       Latvija        Lietuva

Kopējā nodokļu efektivitāte    60 %    4.74    5.46    4.83

Likumdošanas skaidrība    10 %    0.50    0.50    0.50

Finansiālais atbalsts    15 %    0.75    1.50    0.75

Naudas plūsmas savlaicīgums    5 %    0.25    0.00    0.00

Zaudējumu atgūšana    5 %    0.50    0.25    0.25

Citi apstākļi    5 %    0.25    0.25    0.25

Kopā    100 %    6.99    7.96    6.58

Viens no vispiesaistošākajiem faktoriem ir uzņēmumu ienākuma nodokļa zemā likme - 15%. Igaunijā nodokļu likme ir 21% par ienākumiem, ko izmaksā investoriem. Lai arī Lietuvā uzņēmumu ienākumu nodokļa likme ir 15%, tam tiek piemērots 10% nodoklis attiecībā uz procentu maksu bankām. Par katriem 100 eiro no iegādātā uzņēmuma peļņas, ārzemju investori Latvijā pēc visu nodokļu apmaksas var saņemt 91 eiro, Lietuvā - 81 eiro un Igaunijā - 79 eiro.

     Member of

Deloitte Touche Tohmatsu


Latvijas konteksts

Pirms vairākiem gadiem Latvija pieredzēja riska kapitāla (venture capital) un privāto investīciju (private equity) fondu aktivitāti. Sākumā tie bija nelieli naudas līdzekļi, kas tika koncentrēti Baltijas reģionā. Īpaši Islandes PE uzņēmumi atstāja iespaidu uz Latvijas ekonomiku. Šo darījumu apjoms reti pārsniedza 20-30 miljonus eiro.

"Pagājušais gads bija pirmais, kad Baltijā ienāca pasaules mēroga "smagsvari", – to apliecina lielāko Private Equity kompāniju parādīšanās uz Baltijas un Latvijas skatuves un darījumu plūsma simts miljonu eiro apmērā. Mid Europa Partners 2007. gada janvārī iegādājās Bite. Taču darījums, kas piesaistīja vislielāko uzmanību Latvijā – pasaules mēroga lielākās PE kompānijas Blackstone piedāvājums kopā ar vadības komandu iegādāties Lattelekom. Kā kompānija, kas strādā ar pasaules vadošajiem PE investoriem globālā mērogā, esam ievērojuši PE fondu interesi par investēšanu citās lielākajās uzņēmējdarbībās Latvijā, jo īpaši transporta un banku sektorā," saka Igors Rodins, Deloitte Latvija vadošais partneris.

Rezultāti un tendences

Pētījuma rezultāti liecina, ka Latvijas nodokļu un juridiskais režīms ir ļoti labvēlīgs ar kredītu finansētiem darījumiem (leveraged buyouts). Vēl viena joma, kas ir raksturīga Latvijai – atšķirībā no daudzām citām valstīm – kredīts, kas ņemts, lai finansētu akciju iegādi, ir ieskaitāms izdevumos priekš nodokļiem, lai arī dividenžu ieņēmumi no akcijām ir atbrīvoti no nodokļiem.

"Mēs paveicām brīnišķīgu darbu, veicinot Latvijas konkurētspēju starptautiskā mērogā, samazinot nodokļu likmi uz 15%. Tam sekoja arī Lietuva. Mums nav nepieciešams veicināt likmju samazinājumus. Lai piesaistītu ievērojamu kapitālu no Private Equity, mums nepieciešams padarīt mūsu likumdošanu gudrāku, lai efektīvāk strādātu ar vissarežģītākajām investīciju struktūrām. Mēs esam labi iesākuši, bet vēl ir ceļš, ko iet," saka Igors Rodins, Deloitte Latvija vadošais partneris.


Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Intervijas

Vairāk Intervijas


Ražošana

Vairāk Ražošana


Karjera

Vairāk Karjera


Pasaulē

Vairāk Pasaulē


Īpašums

Vairāk Īpašums


Finanses

Vairāk Finanses